Športové aktuality
5 min. čítania

Podpis prihlášky odštartoval ďalšiu časť misie Peking

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel slávnostne podpísal prihlášku na XXIV. zimné olympijské hry do Pekingu. Najväčší sviatok zimných športov sa uskutoční od 4. do 20. februára 2022. Čínska metropola bude prvým mestom, ktoré usporiada letnú i zimnú verziu olympijských hier.

Hostiteľom slávnostného aktu bol vo svojej rezidencii pod bratislavským Slavínom veľvyslanec Číny na Slovensku Li-ťie Sun. SOŠV nadviazal na tradíciu z minulých rokov, keď sa prihlášky podpisovali na pôde veľvyslanectiev či rezidencií hostiteľskej krajiny hier a spoločne s olympionikmi podpisovali svoju prihlášku aj zástupcovia paralympionikov. Za Slovenský paralympijský výbor podpísal prihlášku na zimné paralympijské hry (4. – 13. marca 2022) jeho predseda Ján Riapoš.

Ďalšie hry v dobe veľkej neistoty

081021_peking_prihlaska_14.jpg
Slovenských olympionikov čaká ďalšia časť pekinskej misie
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Dnešná doba je výrazne poznačená veľkou mierou neistoty. Stojí pred nami veľká výzva. Musíme byť pripravení na každú alternatívu v súvislosti s pandemickými opatreniami. Chceme vyslať na zimné olympijské hry výpravu, ktorá bude mať ambície a urobí radosť slovenským fanúšikom. Zároveň však verím, že jej členovia budú v bezpečí a vrátia sa predovšetkým zdraví,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Organizátori v Pekingu robia maximum, aby sa olympijské hry uskutočnili. Zimné olympijské hry budú mať tri hlavné centrá. V Pekingu sa budú konať súťaže v halových ľadových športoch a v disciplíne Big Air. Veľkomesto nemá v blízkom okolí poriadne kopce spĺňajúce parametre na usporiadanie lyžiarskych olympijských súťaží.

Alpskí lyžiari, bobisti, sánkari a skeletonisti budú preto súťažiť približne 90 km od pekinskej olympijskej dediny v Jan-čchingu, biatlonisti, bežci na lyžiach, skokani na lyžiach, severskí kombinátori, akrobatickí lyžiari či snoubordisti zasa v stredisku Čang Ťia-kchou, 180 km od Pekingu.

Organizačný výbor ZOH a ZPH v Pekingu sídli v areáli bývalej oceliarskej továrne v Šou-kangu, kde postavili aj športovisko pre súťaže v big air snoubordistov a akrobatických lyžiarov. Využitie priemyselného dedičstva na nové účely je súčasťou ekologického programu hier. Prioritou Číňanov je trvalá udržateľnosť. Všetky tri strediská prepojili železničnou traťou.

„Videl som model zimných olympijských hier. Musím oceniť, že z pohľadu trvalej udržateľnosti budú príkladom pre ďalších organizátorov,“ povedal Anton Siekel.

Priestor na spoluprácu Číny a Slovenska

081021_peking_prihlaska_16.jpg
Prezident SOŠV Anton Siekel, veľvyslanec Číny Li-ťie Sun a predseda SPV Ján Riapoš.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Čínsky veľvyslanec na Slovensku Li-ťie Sun potvrdil, že s blížiacim sa termínom ZOH sa v Číne venuje väčšia a väčšia pozornosť športom na snehu a na ľade. „Pre Slovensko i Čínu je to veľmi dobrá možnosť spolupracovať v oblasti športového priemyslu. Aj prostredníctvom zimných olympijských hier sa môže posilňovať spolupráca medzi oboma krajinami,“ povedal Li-ťie Sun.

Olympijské a paralympijské hnutie absolvuje v tomto období ázijský trip. V roku 2018 sa konali ZOH v Pjongčangu, tento rok sa uskutočnili posunuté Hry XXXII. olympiády v Tokiu a už čoskoro príde na rad Peking. Podľa Jána Riapoša by mali v súčasnej pandemickej situácii iné krajiny ako Čína či Japonsko s usporiadaním športových sviatkov veľké problémy. „V iných štátoch by konanie olympijských a paralympijských hier bolo pravdepodobne ohrozené,“ poznamenal Ján Riapoš.

VIDEO O PRÍPRAVÁCH ČÍNY

Veľkosť výpravy ešte môžu ovplyvniť hokejistky

Veľkosť slovenskej olympijskej výpravy sa bude odvíjať aj od toho, či sa v novembri podarí kvalifikovať po hokejistoch aj hokejistkám. Ak by zvládli kvalifikáciu vo Švédsku úspešne, mohlo by do Pekingu cestovať aj viac ako 70 Slovákov. Už dnes je isté, že Slovensko nebude mať zastúpenie v curlingu, krasokorčuľovaní, rýchlokorčuľovaní, skeletone či v severskej kombinácii.

„Stále máme teoretickú šancu, že by sme mohli vyslať aj jednu z tých väčších výprav, aj keď trend z posledných rokov je klesajúci. Kvalifikačné procesy v jednotlivých športoch sa dostávajú do záverečnej fázy, prerozdeľovanie miest sa uskutoční v januári. Menoslov by sme mohli mať najneskôr 24. januára,“ prezradil športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

081021_peking_prihlaska_4.jpg
Podpis prihlášky na ZOH 2022 sledovali aj sprava generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, prezident SZĽH Miroslav Šatan a bobistka Viktória Čerňanská.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Najväčšiu časť pekinskej výpravy budú tvoriť hokejisti. Na podpise prihlášky nechýbal ani bobistka a nádejná olympionička Viktória Čerňanská a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan. Na národný tím do začiatku olympijských hier čakajú ešte dva turnaje. V novembri nastúpi v Nemecku a v decembri vo Švajčiarsku. Na základe výkonov hráčov na týchto podujatiach sa vyberie finálna nominácia do Pekingu.

V predbežnom zozname, akejsi širšej nominácii, sú mená stovky hráčov. „Je to vysoké číslo, možno by stačila aj polovica, ale musíme prihliadať na špecifiká doby, zdravotné komplikácie, platné obmedzenia v Číne a aj výkonnostné dôvody,“ povedal Miroslav Šatan.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV