Šport a olympizmus
3 min. čítania

Podporovatelia myšlienok fair play sa môžu pridať k Vyhláseniu o fair play

KFP SOŠV

Iniciátori Svetového dňa fair play pracujú šesť mesiacov po jeho vyhlásení na mobilizácii veľkého počtu aktérov celosvetového programu na podporu myšlienok a ducha fair play. Svetový deň sa oslavuje od vlaňajšej inaugurácie v priestoroch historickej radnice v Bruseli vždy 7. septembra.

Iniciátormi myšlienky sú štyri partnerské inštitúcie – Medzinárodný výbor fair play, Európske hnutie fair play, Panathlon International a Panathlon-Wallonie Brusel, ktoré pracujú na podpore ideálov fair play a etických hodnôt v športe i v každodennom živote. V rámci inaugurácie sa uskutočnil aj webinár pre osemnásť národných olympijských výborov z Latinskej Ameriky.

Svetový deň fair play

Dátum 7. september nebol za Svetový deň fair play zvolený náhodou. Má pripomenúť 7. september 1963, keď sa Jean Borotra, jeden zo slávnych „štyroch mušketierov“ francúzskeho tenisu, stretol v Paríži s osobnosťami zo sveta športu a iniciovali založenie medzinárodného výboru pre organizáciu udeľovania Ceny fair play Pierra de Coubertina. Cieľom výboru bolo šíriť zásady fair play v športe i v živote a poskytnúť pozitívne ideály proti negatívnym javom.

Pre každého, kto sa venuje športu, či už na športoviskách alebo mimo nich, iniciátori celosvetovej myšlienky adresovali výzvu, aby v tento deň vyzdvihoval ducha fair play a podnikol konkrétne kroky na demonštráciu príkladného správania sa za všetkých okolností.

Program Svetového dňa fair play podporili iniciátori Vyhlásenie o fair play, ku ktorému sa môžu organizácie a inštitúcie prihlásiť, preukázať pevné odhodlanie podporovať fair play v športe a ochotu plne spolupracovať na tomto športovom a spoločenskom programe. Dnes je obzvlášť dôležité dodržiavať základné hodnoty fair play, akými sú solidarita, tolerancia, vzájomný rešpekt, úcta k životnému prostrediu. V súčasnosti je ešte dôležitejšie pochopiť, že nezištná pomoc a spoločenský záujem sú dôležitejšie ako individuálny prospech.

Do dnešného dňa podpísal Vyhlásenie o fair play viac ako 45 inštitúcií a osobnosti z celého sveta. Svoj záväzok k Svetovému dňu fair play vyjadrili aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, prezident Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš i šéf Slovenskej asociácie športu na školách Marián Majzlik.

Ďalšie informácie i Vyhlásenie o fair play sú k dispozícii na webe www.worldfairplay.org. Každý, kto súhlasí s jeho obsahom, sa môže pridať k jeho signatárom.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV