Šport a olympizmus
3 min. čítania

Podporte aj vo vašej škole Cestu Nasti Kuzminovej na EYOF

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Anastasia Kuzminová symbolicky putuje z Ríma do Banskej Bystrice, po mape ju posúvajú našportované kilometre počas dňa.
Foto
EYOF/ANDREJ DOBRÍK

Olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová sa ako ambasádorka XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) podujala na symbolickú cestu z Ríma do Banskej Bystrice, ktorá bude hostiť od 24. do 30. júla 2022 hostiť najväčšie multišportové podujatie v histórii Slovenska. Jej cestu môžu podporiť aj žiaci slovenských škôl a zároveň tak oslávia Olympijský deň. 

Z Ríma, ktorý je sídlom Európskych olympijských výborov a kde 30. mája zapália oheň pre EYOF 2022, sa Anastasia Kuzminová vybrala na stredné Slovensko symbolickou cestou, ktorá meria 8-tisíc kilometrov.

„Rozhodli sme sa že na mape nepôjdeme priamo do Banskej Bystrice, ale moja cesta povedie cez významné európske mestá po celom kontinente. Ich výber bol viac-menej náhodný, ale chceli sme obsiahnuť aspoň časť z takmer 50 štátov, ktoré sa na EYOF zúčastnia,” vysvetlila Anastasia Kuzminová.

Oslávte s nami počas mája a júna Olympijský deň. Slovenský olympijský a športový výbor využíva Olympijský deň ako príležitosť na to, aby motivoval ľudí k vykonávaniu čo i len tých najjednoduchších aktivít, aby boli viac fyzicky aktívni. Aj malý pohyb sa počíta!

OLYMPIJSKÝ DEŇ

Posun vďaka odšportovaným kilometrom

Nasťa odštartovala na svoju púť 24. januára, počas piatich mesiacov do 24. júna sa po mape symbolicky posúva vďaka odšportovaným kilometrom. Aby sa objem kilometrov dal za päť mesiacov reálne zvládnuť, jej posun na mape je v mierke 1:11. Jedenásť bol pôvodný počet športov na EYOF pred tým, ako sa z programu škrtol triatlon.

Všetci fanúšikovia majú možnosť sledovať kroky biatlonovej šampiónky online cez špeciálne vytvorený link (https://eyof.garmin.sk).

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s organizačným výborom EYOF dávajú od začiatku mája možnosť zapojiť sa do záverečných kilometrov skvelej športovkyne aj žiakom slovenských škôl. Stačí, ak školy, školské kolektívny či menšie skupiny, zvládnu spolu s Nasťou do 24. júna záverečných 200 kilometrov. Cieľom je podpora pohybu u detí, mládeže na školách a spoločná radosť z aktívneho trávenia voľného času.

 

Ako sa zapojiť?

Vyberte si v rámci hodín telesnej a športovej výchovy alebo školských športových krúžkov akúkoľvek športovú aktivitu (behanie, skákanie, hádzanie, jazdu na bicykli, kolieskových korčuliach alebo prechádzku) a zapisujte si do tabuliek, ktoré sú v prílohe tohto článku, každý deň počet zašportovaných kilometrov. Následne ich pošlite na adresu na [email protected].

Dôjdite do cieľa ako tím!

Zdolanú vzdialenosť pravdepodobne nezvládnu jednotlivci. To ale vôbec nevadí. Výzva je totiž tímová. Prešportované kilometre preto sčítajte v rámci menšej skupinky, celej triedy alebo dokonca je možné športovať ako celá škola dohromady. Cieľom je užiť si aktivitu a spoločne s Nasťou dôjsť do cieľa.

Aký čas máte na športovanie?

Od začiatku mája do 24. júna, keď Anastasia Kuzminová symbolicky dobehne do cieľa v Banskej Bystrici.

Zapisujte kilometre, foťte a natáčajte videá!

Každý deň si zapisujte kilometre do tabuľky v súčte celej skupiny. Školy, ktoré zvládnu celú vzdialenosť dostanú účastnícky diplom s podpisom od ambasádorky Nasti Kuzminovej. Nezabudnite všetko zdokumentovať. Najkrajšie fotky alebo videá získajú vecné ceny od Európskeho olympijského festivalu mládeže a jeho partnerov.

Videá a fotografie posielajte na [email protected] alebo do profilu facebookovej skupiny OVEP – Olympijská výchova pre školy.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV