Športové aktuality
4 min. čítania

Ivana Motolíková: Dodnes sa pri spomienkach usmievam

Ivana MOTOLÍKOVÁ
Ivana Motolíková v Chill-out zóne pri tabuli, na ktorú sa podpisovali účastníci EYOF.
Foto
archív im

Júlový XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici sa stal historicky najväčším multišportovým podujatím na slovenskom území. Oslovili sme ľudí, priamo zainteresovaných do jeho príprav, aby napísali, aký bol ten „ich“ EYOF. Dnes píše Ivana Motolíková.

Text vyšiel v časopiseckom magazíne Slovenského olympijského a športového výboru OLYMPIC.sk jeseň/zima 2022.

Časopis vo formáte PDF na stiahnutie

IVANA MOTOLÍKOVÁ (riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV a Školského programu EYOF)

„Musím priznať, že príprava a organizácia celého programu OCEP ma stáli veľa energie a síl. Malo to však zmysel.

Spolu s kolegami z oddelenia olympizmu SOŠV sme sa už tri roky pred začiatkom EYOF snažili vytvoriť podmienky, prostredie a aktivity pre Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP). Počas školského roka 2021/22 sme s našimi partnerskými organizáciami každý mesiac pre školákov pripravovali nové výzvy, úlohy i súťaže.

Každý deň nás prekvapoval zvyšujúci sa záujem zo strany pedagógov i študentov. Ich kreatívne nápady, tvorivosť a záujem nás neustále presviedčali, že naša činnosť nebola zbytočná.

Najväčšie prekvapenie som zažila priamo v Banskej Bystrici. EYOF rozžiaril celé mesto, hľadiská športovísk boli plné, všade sme videli usmiatych dobrovoľníkov.

Nás veľmi tešil záujem o aktivity, ktoré sme pripravili v rámci programu OCEP i s ambasádormi jednotlivých výprav pre športovcov v Chill-out zóne pri plážovom kúpalisku a pre verejnosť vo Fanzóne v Parku pod Pamätníkom SNP. Pri prípravách programu jednotlivých dní nás podporili školy zo Slovenska i zo zahraničia.

Chill-out zóna bola plná športovcov z celej Európy, navštívili ju aj tréneri či technickí delegáti. Žilo to aj vo Fanzóne. Žiaci zapojených škôl z celého Slovenska mali síce prázdniny, ale neváhali prísť do Banskej Bystrice a aktívne sa zapájali do programu.

Neustále sa popri tom snažili získať nové informácie. Stretávali sa s našimi úspešnými olympionikmi a debatovali s nimi. Deti, ale aj ich učitelia zostávali po týchto stretnutiach dojatí. Športovci sa ochotne so všetkými porozprávali, rozdali podpisy i odfotili sa so záujemcami... Aj vo Fanzóne sa ukázalo, že športové vzory sú motiváciou nielen pre deti, ale aj pre rodičov a nás dospelých.

V našich stánkoch OCEP sa návštevníci mohli cítiť ako na ceste cez Európu, keďže žiaci a študenti získali množstvo informácií o zaujímavostiach, kultúre i o jedle jednotlivých štátov a pripravili aj rôzne aktivity.

Bola radosť sledovať dianie v oboch zónach. Ešte aj dnes, keď si tieto chvíle pripomínam prostredníctvom fotografií, sa usmievam.

Aj po skončení EYOF zostane na Slovensku vďaka OCEP dedičstvo, z ktorého budú môcť čerpať ešte ďalšie generácie mladých ľudí. Vďaka programu vzniklo aj veľa nových priateľstiev. Prepojili sme v Banskej Bystrici šport, vzdelávanie a umenie.

Program OCEP, ktorý zažil u nás iba svoju druhú edíciu, predstavuje pre ďalšie vydania EYOF zaujímavú pridanú hodnotu, ktorou obohatí ich sprievodný program. Opäť sme sa presvedčili, že olympijská výchova má zmysel a zaslúži si viac pozornosti.

Až teraz si spätne uvedomujem, čo sme ako organizačný tím dokázali a aké krásne podujatie plné emócií sa v Banskej Bystrici konalo. Bolo vydarené zo športovej, veď výborné výsledky dosiahli aj viacerí slovenskí športovci, organizačnej i kultúrnej stránky.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV