Športové aktuality
2 min. čítania

Popredný slovenský športový novinár a spisovateľ Milan Vranka oslavuje v nedeľu 60. narodeniny

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
"Srdcovkou" Milana Vranku je horolezectvo. Na fotografii pri Symbolickom cintoríne.
Foto
Archív M. V.

BRATISLAVA 6. apríla (sou) - Popredný slovenský športový novinár a spisovateľ Milan Vranka, rodák z Trenčianskych Teplíc, oslavuje v nedeľu 7. apríla 60. narodeniny. Dlhé roky pôsobil v denníku Šport, pričom osemnásť rokov ako zástupca šéfredaktora. Ako akreditovaný novinár sa v tomto období zúčastnil na štyroch olympiádach – na troch zimných olympijských hrách (Albertville 1992, Lillehammer 1994, Nagano 1998) a na jedných hrách olympiády (Sydney 2000). Novinársky sa najviac venoval horolezectvu, klasickému lyžovaniu a jazdeckému športu, ale aj ľadovému hokeju. V súčasnosti je editorom týždenníka Plus 7 dní, ale stále je autorsky činný.

Celkove sa ako autor alebo spoluautor Milan Vranka podpísal na tvorbe viac než 30 kníh. Bol dlhoročný hlavný zostavovateľ každoročne vydávanej „Kroniky športu“ (2000 – 2010). Podieľal sa na tvorbe hokejových titulov „Útek do špičky“ a „Sme majstri sveta“. Najviac sa pri tvorbe kníh zameral na horolezectvo – napísal napríklad tituly „Zabudni na Everest“, „Od Gašerbrumu po Everest“, „Slovenské himalájske dobrodružstvo“, „Nezvestní z Everestu“, „Koniec Pavúkov v Tatrách“, „Poprava pod Nanga Parbatom“. Niektoré jeho knihy boli preložené do češtiny i poľštiny. Kniha „Nezvestní z Everestu“ bola ocenená prémiou slovenského Literárneho fondu za rok 2011.

Ako zostavovateľ a spoluautor sa Milan Vranka podieľal aj na vydaní oficiálnych slovenských olympijských pamätníc Soči 2014, Pjongčang 2018 a ako spoluautor na knihe Rio 2016.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV