Šport a olympizmus
2 min. čítania

Poslanci v novele Zákona o športe navrhujú zmrazenie doterajšieho PÚŠ aj na rok 2022

(TASR, pp)
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Aj v roku 2022 by mohli národné športové zväzy dostávať príspevok uznanému športu v rovnakej výške ako v rokoch 2020 i 2021. Výpočet by nezohľadňoval aktuálny počet aktívnych športovcov a ani organizáciu športových súťaží. Vyplýva to z novely Zákona o športe, ktorú do NR SR predložila skupina koaličných poslancov.

Štvorica poslancov Igor Kašper (Sme rodina), Ján Krošlák (OĽaNO), Radovan Sloboda (SaS) a Viera Leščáková (Za ľudí) sa svojím návrhom snažia aj v roku 2022 znížiť negatívne dôsledky krízovej situácie počas pandémie na národné športové zväzy, organizácie a športovcov. Novelou chcú predĺžiť prechodné ustanovenia zákona počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je pokračovanie v znižovaní negatívnych dôsledkov krízovej situácie v súvislosti s ochorením COVID–19 na národné športové zväzy, národné športové organizácie a športovcov, ktorí sú v národných športových zväzoch a národných športových organizáciách organizovaní,“ píše sa v dôvodovej správe.

Poslanci pri zmenách argumentujú, že národné športové zväzy a národné športové organizácie nemali pre trvanie pandémie možnosť získania dostatočného počtu aktívnych športovcov, aby splnili zákonné podmienky. Autori novely tvrdia, že je preto potrebné rozšíriť časovú pôsobnosť prechodných ustanovení v zákone týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19 aj na rok 2022. Chcú, aby tak bola aj na nasledujúci rok zaistená funkčnosť národných športových zväzov, národných športových organizácií a systému poskytovania príspevkov uznanému športu.

Novelizáciou chcú docieliť, aby ministerstvo školstva ani v roku 2022 nevydalo rozhodnutie o zrušení osvedčenia, ak národný športový zväz v príslušnom kalendárnom roku nemal potrebný počet aktívnych športovcov, či neorganizoval celoštátnu súťaž. Pri výpočte príspevku uznanému športu na rok 2022 by sa mali po predĺžení trvania prechodných ustanovení použiť vypočítané podiely uznaných športov na rok 2020.

Účinnosť novely v prípade jej schválenia v parlamente navrhujú dňom jej vyhlásenia.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV