Športové aktuality
5 min. čítania

Práva na vysielanie OH a ZOH v rozpätí rokov 2014 - 2020 na území USA získala za 4,38 miliardy dolárov NBCUniversal

   LAUSANNE (mg) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udelil v utorok spoločnosti NBCUniversal (NBCU) práva na vysielanie najbližších štyroch olympijských hier na území Spojených štátov amerických. Celková suma, za ktorú bola dohoda podpísaná, má hodnotu 4,38 miliardy dolárov. Ide o najväčší obchodný kontrakt v histórii športu. Vysielacie práva zahŕňajú okrem už známych dejísk XXII. zimných olympijských hier v Soči (2014) a Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro 2016 aj ZOH 2018 a OH 2020, ktorých dejiská ešte nie sú známe. NBCU nadobudlo práva pre všetky mediálne platformy na území USA, ktoré zahŕňajú voľne dostupné programy, predplatené kanály, internetové aj mobilné prenosy.

   „Sme radi, že sme dosiahli dohodu s našim dlhodobým partnerom NBCU,” komentoval prezident MOV Jacques Rogge. “Obdržali sme 3 vynikajúce ponuky. Napokon bola najzaujímavejšia ponuka zo strany NBCU. Táto spoločnosť má nielen najbohatšie skúsenosti s vysielaním olympiád, no má aj jasnú predstavu, kam by chcela posunúť vysielanie olympijských hier do roku 2020. Tešíme sa, že budovanie nášho silného vzťahu bude pokračovať aj počas OH v Londýne na budúci rok.”

   MOV postavil svoje rozhodnutie na dlhotrvajúcej stratégii, ktorá je zameraná najmä na zaistenie vysielania OH v najvyššej kvalite, maximálne využívanie všetkých mediálnych kanálov a na zabezpečenie finančnej budúcnosti pre olympijské hry a samotné olympijské hnutie. „Mali sme záväzok vybrať najlepšiu ponuku v prospech olympijského hnutia,” povedal člen exekutívy MOV Richard Carrión, ktorý spolu s prezidentom MOV Roggem viedol rokovania. „Posudzovali sme každú ponuku pomocou viacerých kritérií. Veríme, že dlhodobosť tejto dohody nielen zaistí fantastické pokrytie vysielania v USA, ale podporí tiež dlhodobú finančnú stabilitu olympijského hnutia ako celku.”

   MOV je spokojný s dlhodobým partnerstvom s NBCU. Čertsvá dohoda znamená, že do roku 2020 NBCU pokryje vysielaním dovedna až 17 olympijských hier. Prvé olympijské hry pritom táto spoločnosť vysielala na území USA už v roku 1964. „Sme poctení, že budeme pokračovať vo vysielaní olympijských hier na území USA. Vízia Comcast-NBCUniversal bola vytvoriť nové platformy a technológie na distribúciu najkvalitnejšieho obsahu. Každé dva roky olympijské hry poskytujú mimoriadne vyhľadávaný obsah, ktorý poskytujeme pre všetky vysielacie platformy. Sme hrdí na to, že pokračujeme v šírení tohto cenného posolstva a tiež na dlhodobé partnerstvo NBC a MOV. Osobne by som chcel poďakovať prezdentovi MOV Roggemu a Richardovi Carriónovi za ich dlhodobú dôveru,” vyhlásil Brian Roberts, riaditeľ a predseda Comcastu, materskej spoločnosti, pod ktorú patrí aj NBCUniversal.

   Rozhodnutie prišlo po dvoch dňoch stretnutí, na ktorých  jednotliví záujemci predložili svoje návrhy. O možnosť vysielať olympijské hry na území USA sa zaujímali okrem NBCU aj ESPN a Fox. Rokovania o právach na vysielanie pritom začali už dávnejšie, predbežnou diskusiou so všetkými zainteresovanými stranami.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV