Šport a olympizmus
3 min. čítania

Pravidelným darcom krvi sa poďakujú aj Sagan, Kuzminová, Barteková či Vittek

Pracovisko Národnej transfúznej služby SR navštívil aj jeden z ambasádorov Olympijskej kvapky krvi Róbert Vittek.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Svetový deň darcov krvi si spolu s pravidelnými darcami krvi pripomenú v pondelok 14. júna aj úspešní slovenskí športovci. Už počas minulého roka v kampani Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) „Každá kvapka krvi sa počíta!“ upozorňovali Peter Sagan, Anastasia Kuzminová, Danka Barteková či Róbert Vittek na dôležitosť darovania najvzácnejšej tekutiny na svete. V rámci osláv sa teraz chcú poďakovať každému návštevníkovi odberových pracovísk Národnej transfúznej služby.

Tohtoročný Svetový deň darcov krvi sa nesie v znamení motta „Daruj krv, aby svet stále pulzoval“. Darovanie krvi je jedno z najušľachtilejších gest, ktoré môže človek urobiť. Stačí len zopár minút, aby ktokoľvek týmto spôsobom pomohol iným. Aj športovci si uvedomujú, akí dôležití sú dobrovoľní darcovia krvi pre záchranu ľudských životov. Peter Sagan, Anastasia Kuzminová, Danka Barteková, Ladislav a Peter Škantárovci, Ľudovít „Lájos“ Klein, Marián Gáborík, Boris Valábik, René Pucher, Lucia Klocová, Richard TuryRóbert Vittek naďalej vyzývajú najmä mladých ľudí darovať krv.

Prosba urobiť dobrý skutok

Peter Sagan ďakuje darcom krvi
Aj Peter Sagan sa poďakuje pravidelným darcom krvi.

„Stále sú tú pacienti, ktorí potrebujú krv. Aj oni si zaslúžia pozornosť verejnosti. Ak môžete a máte odvahu pomáhať, urobte dobrý skutok. Každá kvapka krvi sa počíta,“ vyzýval na darovanie krvi trojnásobný majster sveta v cyklistike a sedemnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France Peter Sagan.

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV vyrobili pre darcov krvi špeciálne karty s poďakovaním i podpisom športovcov. Od 14. júna budú k dispozícii pre všetkých návštevníkov odberových pracovísk Národnej transfúznej služby. Pomôcť k šíreniu dobrej myšlienky môžu naďalej aj samotní darcovia, ak zverejnia vlastnú fotografiu na sociálnych sieťach s fotografiou elitného športovca po darovaní krvi s hastagom #olympijskakvapkakrvi.

Dlhoročný projekt Nadácie SOŠV

„Projekt Olympijská kvapka krvi sa neskončil, naďalej pokračuje, keďže krvi nikdy nie je dosť. Poprední slovenskí športovci si uvedomujú dôležitosť darovania krvi v dnešnej dobe a rozhodli sa pokračovať vo výzve, aby sa počet darcov naďalej zvyšoval. Rozhodovanie o tom, či prísť na odberové pracovisko by nemalo byť zložité, veď každá kvapka krvi sa počíta,“ hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Olympijská kvapka krvi je dlhoročný spoločný projekt Nadácie SOŠV a Národnej transfúznej služby SR. Darovať krv môžu všetci vo veku od 18 do 60 rokov, v prípade pravidelných darcov krvi do veku 65 rokov, vážia aspoň 50 kilogramov a netrpia závažnou chronickou chorobou. Samotný odber krvi zaberie 5 až 10 minút, odoberá sa 450 ml.

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi si v pondelok 14. júna budú môcť záujemcovia pozrieť aj odberové pracoviská v Bratislave na Kramároch a v Ružinove, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline. Záujemcovia o darovanie krvi sa môžu objednať na telefónnych číslach uvedených na webovej stránke www.ntssr.sk.                                                            

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV