Športové aktuality
3 min. čítania

Pre laureátov ankety Športovec roka sú pripravené unikátne trofeje

Trofej pre Športovca roka 2020

Už v stredu večer bude známe meno víťaza tradičnej ankety Klubu športových redaktorov SSN Športovec roka 2020. Okrem najúspešnejších jednotlivcov a jedného kolektívu sa verejnosť dozvie aj meno Športovej legendy i Paralympionika roka. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa neuskutoční tradičný galavečer. Výsledky ankety Športovec roka 2020 vyhlásia od 20.30 h v televíznom programe, ktorý v spolupráci s RTVS pripravil Slovenský olympijský a športový výbor.

O poctu najúspešnejšieho športovca za rok 2020 na Slovensku sa uchádza pätica laureátov - Erik Černák (ľadový hokej), Peter Sagan (cyklistika), Matej Tóth (atletika), Petra Vlhová (zjazdové lyžovanie) a Ján Volko (atletika). Kráľa slovenského športu oficiálne vyhlásia po 28. raz, ocenenie z nominovaných už získali Vlhová, Sagan i Tóth. Obhajkyňa vlaňajšieho prvenstva Vlhová sa medzi ocenenými ocitla celkovo piaty raz, Peter Sagan desiatykrát za sebou a Matej Tóth sa medzi elitu dostal šiestykrát. Šprintér Ján Volko bol v ankete dvakrát štvrtý (2017, 2019). Hokejista Erik Černák je medzi laureátmi ankety premiérovo.

V tomto roku hlasovalo v ankete 94 členov KŠR, ktorí dali svoje hlasy 26 jednotlivcom a šiestim kolektívom. V programe, ktorý odvysiela Jednotka RTVS od 20.30 h, vystúpia všetci laureáti tohtoročnej ankety.

KŠR od roku 2010 oceňuje aj slávne žijúce športové osobnosti z minulosti v kategórii Športová legenda, ktorá nebude chýbať ani teraz. Prvý v nej zožal veľký potlesk boxer Ján Zachara, po ňom hokejista Jozef Golonka, futbalista Jozef Adamec, hádzanár Anton Frolo, atlétka Eva Šuranová, krasokorčuliar Karol Divín, športová gymnastka Marianna Némethová-Krajčírová, atlét Jozef Pribilinec, basketbalista Stanislav Kropilák a vlani atlét Jozef Plachý. Meno tohtoročnej legendy sa verejnosť dozvie tiež počas televízneho programu.

Na najúspešnejších športovcov Slovenska za rok 2020 i športovú legendu čakajú unikátne diela zo skla a zlata s názvom Cesta za úspechom, ktoré vytvoril umelecký sklár a dizajnér Achilleas Sdoukos. Každý z laureátov medzi jednotlivcami, najúspešnejší kolektív i športová legenda dostane unikátnu trofej podpísanú umelcom s vlastným certifikátom. Výsledné dielo bude ozdobou súkromných siení slávy úspešných slovenských športovcov.

Každá trofej sa vytvárala ručne a je originálna, keďže práca so sklom je aj malou alchýmiou, pri ktorej je potrebná veľká trpezlivosť. Trofej pre laureátov slovenskej ankety Športovec roka vznikla technikou taveného skla. Keďže ide o špeciálne ocenenia, autor pri výrobe použil zlato a sklárske farby, pigmenty. Pätica ocenených a najúspešnejší kolektív dostanú dielo, ktorého hmotnosť je 4,3 kg a na výšku má 42 cm.

„Názov trofeje je Cesta za úspechom. Znázorňuje životnú cestu športovcov, ktorá pozostáva predovšetkým z tvrdého tréningu a z neustálej snahy zlepšovať sa,“ prezradil Achilleas Sdoukos, pre ktorého diela sú často zdrojom inšpirácie grécka mytológia, príroda, hudba a technológie. Achilleove výtvory, ktoré sú už aj v zbierkách viacerých športovcov, reflektujú manuálnu zručnosť, cit pre detail a túžbu objavovať. Autor prezentuje divákovi estetické cítenie k tvorbe a tiež funkčné dizajnové riešenia s pridanou hodnotou. Každý jeden jeho objekt je akýmsi žiarivým zábleskom, ktorý otvára priestor fantázii a dovoľuje pozorovateľom snívať o svete bez hraníc.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV