Športové aktuality
10 min. čítania

Predstavujeme bridž, ktorý očaril aj Billa Gatesa, Slovensko tento týždeň privíta európsku elitu

Foto
Archív - Peter Belčák

Kartovú hru bridž hrávajú aj svetoznáme osobnosti. Patrí medzi športy, ktoré sú uznané Medzinárodným olympijským výborom. U nás je Slovenský bridžový zväz členom Slovenského olympijského a športového výboru. V tomto športe sa pravidelne organizujú vrcholné podujatia. Jedno bude tento týždeň na Slovensku. Pezinok bude od štvrtka do soboty (11. – 13. novembra) hostiteľom finálového turnaja európskeho Pohár majstrov. Na 14. ročníku finále Pohára majstrov sa zúčastní 12 najlepších družstiev približne so stovkou hráčov bridžu.

Viac nám o tomto športe povedal prezident Slovenského zväzu bridžu Peter Belčák.

Pravidlá bridžu

Ide o kartovú hru, pri ktorej na jednom stole hrajú dvaja hráči proti dvom. Každý z nich obdrží trinásť kariet v štyroch farebných kombináciách – piky, srdcia, kára a trefy.

Hra pozostáva z dvoch fáz, ktorými sú licitácia a rozohrávka. Počas licitácie hráči určia, ktorá karta bude tromf. Môže sa však hrať aj bez tromfov. Určuje sa aj to, koľko štichov z 13 možných potrebuje dvojica získať a zároveň, kto z dua bude hlavný hráč. V rámci rozohrávky sa obe strany pokúšajú o zisk čo najväčšieho počtu štichov.

Štich berie dvojica, ktorej hráč pridal najvyššiu kartu vo vynesenej farbe alebo najvyšší tromf. Po skončení rozohrávky sa vyhodnotí, či hlavný hráč záväzok splnil alebo nesplnil. Za tento výsledok sa obom stranám pripíšu body za príslušné rozdanie. Celkový počet bodov sa vyhodnotí súčtom výsledkom každého rozdania.

Druhy bridžu

V spoločenskom bridži stačí, keď sa stretnú štyria ľudia - dva páry. „Pomiešajú balíček 52 kariet a môžu začať hrať pre radosť z hry a zaujímavé strávenie voľného času,“ vysvetľuje Peter Belčák.

Športový bridž vychádza z toho, že všetky rozdania sú vopred pripravené. „Na základe toho sa minimalizuje prvok náhody. Súťažné páry, ktoré sedia pri hracích stoloch, hrajú v rovnakom čase tie isté rozdania. Následne sa porovnávajú výsledky párov, ktoré dostali totožné karty.“

Bridžom k rozvoju kognitívnych schopností človeka a predchádzaniu demencie

Podobne ako pri tradičných športoch ako basketbal či futbal, ide pri bridži v prvom rade o zábavu. „Rozvíjate vaše komunikačné schopnosti, pôsobíte v kolektíve. Ak sa pozrieme len na spoločenský rozmer, hranie bridžu pomáha iným aspektom ľudského pôsobenia.“

Žiaci základných škôl, ktorí sa učia bridž, sú výrazne úspešnejší v testoch v porovnaní s nehrajúcimi spolužiakmi. „V poľskom vzdelávacom systéme je bridž súčasťou školských osnov už na základných školách. Na Slovensku sa bridž dostal medzi kreditové predmety na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.“

Hranie bridžu pomáha zlepšovať pamäť, kombinačné schopnosti či schopnosti plánovania. „Praktizovaním tohto športu sa teda rozvíjajú kognitívne schopnosti človeka. Výskumy ukazujú, že aktívnym hraním bridžu môžeme predísť demencii, alebo v prípade jej prepuknutia spomaliť jej vývoj. Benefity pre rozvoj človeka sú nepopierateľné,“ vraví prvý muž slovenského bridžu.

Bridž je členom „olympijskej rodiny“

Bridž patrí medzi športy uznané Medzinárodným olympijským výborom i Medzinárodnou asociáciou univerzitného športu.

„Bridž spolu s dámou a go bol súčasťou olympijských hier duševných športov organizovaných Medzinárodnou asociáciou duševných športov v roku 2008 v Pekingu. Ich účastníci bývali v tamojšej olympijskej dedine. Súťažili v halách, v ktorých sa predtým konali olympijské a paralympijské súťaže. Olympijské hry duševných športov sa konali aj v roku 2012 v Londýne, takisto po olympijských a paralympijských hrách,“ hovorí Peter Belčák.

U nás je Slovenský bridžový zväz členom SOŠV. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ho na základe Zákona o športe uznáva ako národný športový zväz.

„Evidujem dynamiku, ktorou sa MOV snaží oživiť program OH zaraďovaním nových športov a disciplín. Myslím si však, že bridž pravdepodobne do budúcna zrejme nebude zaradený do hlavného programu olympijských hier. Ide o to, že počet účastníkov i športovísk hlavného programu je limitovaný. Vidím tam podstatne silnejších kandidátov, čo sa týka zázemia a marketingu,“ myslí si Belčák.

U nás „zlatý vek“ v 30. rokoch uplynulého storočia, „renesancia“ po Nežnej revolúcii

V 30. rokoch uplynulého storočia bola silná generácia bridžistov v Rakúsku a v Maďarsku, vďaka čomu sa tento šport rozvíjal aj u nás. Šéf slovenského bridžu o tom hovorí: „Úroveň súťažného bridžu bola v tom čase veľmi vysoká. Vnímam to ako „zlatý vek“ slovenského bridžu, pretože v porovnaní so svetovou špičkou sme boli na tom veľmi dobre. Bolo tu viacero významných osobností ako Burger, Haas, Kircz, Löwinger, Vajda, Reisz a či Sípos.“

Po druhej svetovej vojne až do Nežnej revolúcie bol bridž v našom prostredí na periférii spoločenského záujmu. „Na prelome 70. a 80. rokov sme síce mali hráčov ako Šnábl, Vašíček, Filip, Velecký, Mokráň, no renesancia nastala až po roku 2000.“

Slovenská reprezentácia sa postupne začala zúčastňovať na majstrovstvách Európy či na spomínaných olympijských hrách duševných športov. Hráči štartujú na rôznych vrcholných podujatiach. V kategórii dospelých Európska bridžová federácia organizuje Hry malých zväzov pre družstvá z krajín s menším počtov členov. Toto podujatie sa nám podarilo v roku 2010 vyhrať.“

Najväčším úspechom v mládežníckych kategóriách je šieste miesto našich reprezentantov v kategórii do 21 rokov na majstrovstvách Európy družstiev v roku 2013. „Vďaka tomu sa bez problémov kvalifikovali aj na majstrovstvá sveta. Tam skončili z európskych krajín na rovnakej pozícii.“

Z úspešného družstva sa dvaja členovia tímu dostali v roku 2014 aj na majstrovstvá Európy dospelých. „Nešli tam na to, aby zbierali iba skúsenosti. Zastali si svoje miesto, čo hodnotím pozitívne,“ povedal prezident SZB.

Bridžisti spomedzi svetoznámych osobností

Dôležité je, že bridž môžu hrať na veľmi vysokej úrovni ľudia prakticky z každej profesie. „V dávnejšej minulosti boli úspešní hráči bridžu napríklad lekári, lekárnici, právnici, inžinieri, učitelia, ako  i ľudia pochádzajúci z iného profesijného prostredia. Pochopiť, aké zákonitosti má bridž, je vecou v podstate základnej znalosti počtov. Ďalej je to na individuálnych zručnostiach každého človeka.“

Veľkopodnikateľ a jeden z najbohatších ľudí sveta Bill Gates je v súčasnosti najznámejšia osobnosť, ktorá organizuje a aj sa aktívne zúčastňuje na charitatívnych bridžových podujatiach. „Dokáže spraviť súťažiam veľkú mediálnu publicitu a výťažok venuje dobrú vec,“ konštatuje Belčák a dodáva:

„Ďalším svetoznámym hráčom bridžu bol napríklad slávny herec Omar Sharif, viacnásobný účastník majstrovstiev sveta. Z tradičnejšieho športového prostredia pochádzajú napríklad tenistka Martina Navrátilová či bývalý dlhoročný prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a významný olympijský funkcionár Marc Hodler. Bridž hrávajú či hrávali aj svetoznámi politici, ako boli v minulosti Mahátmá Gándhí, Dwight Eisenhower, Winston Churchill, Teng Siao-pching a ďalší,“ vymenúva Belčák.

Slovensko už hostilo významné súťaže

Doteraz najväčšie medzinárodné bridžové podujatie na Slovensku z pohľadu počtu účastníkov boli majstrovstvá Európy juniorských družstiev, na ktorých sa zúčastnilo 70 tímov z 26 krajín. „Slovensko tam malo dve družstvá. Počet účastníkov bol približne päťsto. Podujatie sa uskutočnilo v X-Bionicu v Šamoríne. V tom čase tam trénovali napríklad futbalisti Galatasarayu Istanbul, mladé hokejové nádeje pod dohľadom našich hviezd z NHL, či plavci z Nového Zélandu a my sme sa mohli pohybovať medzi nimi. Každý to hodnotil veľmi kladne.“

V roku 2006 sa na Slovensku uskutočnili majstrovstvá sveta v bridži mládežníckych párov. „Na nich štartovali účastníci z rôznych krajín sveta, napríklad aj z USA, z Číny či z juhoamerických krajín. Najmladšie duo pricestovalo z Dánska, obaja chlapci mali deväť rokov,“ pokračuje skúsený bridžista.

Tento týždeň Pohár majstrov v Pezinku

Európska bridžová federácia každoročne organizuje Pohár majstrov. Jeho finálový turnaj bude od 11. do 13. novembra hostiť Pezinok. „Je to 19. ročník súťaže, na ktorej sa vždy predstaví dvanásť družstiev. Z toho desať sú majstri najlepších európskych krajín. Jedenáste družstvo tvoria obhajcovia titulu a organizujúci zväz má možnosť nominovať dvanáste družstvo. Na základe toho budeme môcť súťažiť s európskou špičkou.“

Od marca 2020 sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu neuskutočnila žiadna vrcholná svetová či európska súťaž naživo. Dôjde k tomu až v Pezinku.

„Môžeme povedať, že turnajom na Slovensku sa končí „pôst“ živých súťaží. V tomto športe nie je zvykom, že by diváci sedeli v hľadisku. Ide o to, že nevedia v reálnom čase odsledovať priebeh hry a akékoľvek emotívne prejavy by hlavne vyrušovali účastníkov pri sústredení. Na druhej strane  internetové prenosy zo súťaží niekedy sledujú až desiatky tisíc ľudí naraz,“ uzatvára Peter Belčák.

2021, Pezinok – finálový turnaj Pohára majstrov, 19. ročník, 12 najlepších európskych družstiev, ~100 účastníkov

o Na súpiske majstrovského družstva Légia Košice, ktoré bude v Pezinku reprezentovať Slovensko, bude zastúpené široké vekové spektrum hráčov. Hrať budú napríklad Velecký a Henc, ktorí zastupujú staršiu generáciu až po dvoch hráčov z úspešného mládežníckeho družstva, z nich Kvoček nastúpi v pozícii hrajúceho kapitána.

o Hrací systém: prvé dva dni: 11 kôl, hrá každý s každým, tretí deň: semifinále a finále

o Vybrané zápasy, po dva v každom kole, bude možné sledovať na najrozšírenejšej svetovej on-line platforme: www.bridgebase.com/vugraph (live broadcasts).

o Súčasne s turnajom sa uskutoční zasadnutie výkonného výboru Európskej bridžovej federácie na čele s prezidentom Janom Kamrasom. Ako hosť príde prezident svetovej federácie Giannarigo Rona.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV