SOŠV
Bratislava
5 min. čítania

Predstavujeme štipendistov Olympijskej solidarity MOV k OH v Tokiu: športová gymnastka Barbora Mokošová hovorí, že štipendium jej otvorilo nové možnosti

Martin Horváth, sou
Športová gymnastka Barbora Mokošová si z jedenástky slovenských štipendistov Olympijskej solidarity MOV vybojovala postup na OH v Tokiu ako prvá.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Ilustračná fotografia.

Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV) je inštitúcia, prostredníctvom ktorej MOV podporuje množstvo olympijských projektov na celom svete, aj jednotlivé národné olympijské výbory a ich vlastné projekty. Celý chod OS MOV, aj ňou prideľované granty, sa financuje z podielov predaja vysielacích práv z olympijských hier.

Jeden z hlavných grantových programov OS MOV je olympijské štipendium pre športovcov – kandidátov štartu na OH, resp. na ZOH. Neustály nárast cien vysielacích práv z OH/ZOH sa prejavuje v raste výšky štipendií v každom štvorročnom období olympijského cyklu. V porovnaní so štipendijným programom OS MOV pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory – z predchádzajúcej úhrnnej sumy 177 037 USD na 257 400 USD.

Na Slovensku poberá štipendium k OH v Tokiu 11 športovcov

Smerom k OH v Tokiu toto štipendium poberá 11 slovenských športovcov. V porovnaní s minulosťou sa štipendijný program OS MOV rozšíril o celý jeden rok, takže všetci 11 naši športovci na hradenie nákladov spojených s ich športovou prípravou počas 36 mesiacov každý mesiac poberajú v priemere 650 dolárov (USD). Zo štipendia si môžu hradiť náklady na prenájom športoviska, mzdu trénera, lekárske prehliadky a vyšetrenia, cestovné a úrazové poistenie, ubytovacie a stravovacie náklady, aj vreckové. Pochopiteľne, náklady musia vydokladovať a za štyri mesiace predložiť ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu športovci čerpať ešte grant až do výšky 4.545 USD na hlavu na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH.

Osem z jedenástich štipendistov OS MOV na spoločnej fotografii po podpise zmlúv na pôde SOŠV: vpredu zľava Vanda Michalková, Veronika Sýkorová a Romana Gajdošová, vzadu Matej Poliak, Martin Kučera, Samuel Baláž, Ján Volko a Dominik Imrich.
Osem z jedenástich štipendistov OS MOV na spoločnej fotografii po podpise zmlúv na pôde SOŠV: vpredu zľava Vanda Michalková, Veronika Sýkorová a Romana Gajdošová, vzadu Matej Poliak, Martin Kučera, Samuel Baláž, Ján Volko a Dominik Imrich.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Držiteľ štipendijného grantu OS MOV o štipendium príde vo chvíli, keď bude jasné, že už nemá ani teoretickú šancu kvalifikovať sa na OH 2020.

Slovenský olympijský a športový výbor v roku 2017 predložil na poberanie štipendia návrh na 11 športovcov, ktorý OS MOV schválila. Všetci športovci podpísali zmluvy s MOV, resp. so SOŠV a s príslušným športovým zväzom. Ide o týchto športovcov: Andrea Podmaníková (plávanie), Romana Gajdošová (triatlon), Vanda Michalková (športové lezenie), Simona Glejteková (vodný slalom), Barbora Mokošová (športová gymnastika), Veronika Sýkorová (športová streľba), Ján Volko, Martin Kučera (obaja atletika), Matej Poliak (džudo), Samuel Baláž (rýchlostná kanoistika) a Dominik Imrich (karate).

Barbora Mokošová z našich štipendistov ako prvá s istotou štartu na OH

Barbora Mokošová štartovala už na OH 2016 v Tokiu.
Barbora Mokošová štartovala už na OH 2016 v Tokiu.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Jedna z vybraných športovkýň, ktorá mesačne poberá štipendium Olympijskej solidarity MOV, je gymnastka Barbora Mokošová. Sympatická Bratislavčanka si už vybojovala účasť na olympijských hrách v Tokiu, o čo sa postarala na svetovom šampionáte v nemeckom Štuttgarte. Patrí v tejto chvíli iba medzi dvoch slovenských športovcov, ktorí už majú na OH miestenku na meno. Preto stručné predstavovanie štipendistov OS MOV začíname práve ňou.

Štipendium pomohlo k zisku olympijskej miestenky

Pre Barboru znamená veľmi veľa, že bola vybraná medzi jedenástku štipendistov. „Otvára to pre mňa nové možnosti. Je tam toho o dosť viac, čo som si mohla dovoliť. Najmä ide o regeneráciu a sústredenia, vďaka čomu skoro každý mesiac cestujeme. Aj servis a zabezpečenie sú na oveľa vyššej úrovni.“

Na majstrovstvách sveta v Štuttgarte 22-ročná gymnastka získala právo účasti na OH v Tokiu. „Myslím si, že štipendium mi pomohlo aj k zisku olympijskej miestenky. Bez toho by to bolo veľmi náročné. Absolvovala som aj operáciu a z týchto prostriedkov sme hradili regeneráciu, aby som sa čo najrýchlejšie dostala naspäť.”

Smerom k Tokiu slovenskú gymnastku čaká náročný program

Vďaka štipendiu olympijskej solidarity MOV si účastníčka olympiády v Riu môže dovoliť viac, čo sa týka aj tréningových možností. „Momentálne sme sa vrátili zo sústredenia v maďarskom Győri. O mesiac ma čaká ďalšie sústredenie a v polovici marca budem štartovať na Svetovom pohári v katarskej Dauhe.“

Postupne sa smerom k olympijským hrám v Tokiu rozbehne kolotoč pretekov. „Máme na programe aj rôzne medzištátne stretnutia alebo majstrovstvá Európy, ďalšie preteky Svetového pohára, či medzinárodné majstrovstvá Slovenska. Aj z tých peňazí to budeme financovať.“

Na olympiáde chce postúpiť medzi najlepšie

Barbora Mokošová s trénerom Martinom Zvalom.
Barbora Mokošová s trénerom Martinom Zvalom.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

V japonskej metropole Barbora zatiaľ nebola, avšak už teraz sa do Krajiny vychádzajúceho slnka teší. „Myšlienka na Tokio vo mne evokuje hlavne to, že sa mi znovu podarilo prebojovať na olympiádu. Veľmi sa teším a myslím si, že v Japonsku budú olympijské hry na oveľa vyššej úrovni ako podujatia doteraz.“

Ázia je podľa slovenskej gymnastickej jednotky úplne iný svet, ako môžeme vidieť v Európe. „Naozaj sa veľmi teším, aj keď cesta do Tokia bude ešte veľmi dlhá. Bude tam aj množstvo prekážok, ale pokúsim sa čo najlepšie reprezentovať Slovensko. Chcem podať maximum a dostať sa do finále viacboja medzi 24 najlepších.“

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV