Športové aktuality
4 min. čítania

Prekážkarka Emma Zapletalová vstúpi v Tokiu do histórie, kouč Peter Žňava: Postup do semifinále má vo svojich rukách

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk
Emma Zapletalová sa chladí v ľadovom sude počas predolympijského kempu v Urajasu
Foto
SAZ/MARTIN PUPIŠ

Žiadna Slovenka v 125-ročnej histórii olympijských hier nesúťažila v behu na 400 m prekážok. Tokio však bude prelomové – jednou zo 40 účastníčok súbojov o medaily bude Emma Zapletalová.

Dvadsaťjedenročná Nitrianka si štart vysnívala pred tromi rokmi, keď po piatej priečke na juniorskom svetovom šampionáte v Tampere nesmelo naznačila, že by v japonskej metropole rada štartovala.

„Veľmi teším, som nesmierne šťastná, že som sa na olympijské hry dostala,“ opakovala Emma novinárom pred odletom do Japonska. Odklad olympiády o rok jej pomohol. Vlani síce ako blesk vtrhla do širšej svetovej špičky zlepšila slovenský rekord na 55,19), ale v tomto roku už klope na dvere užšej. Pokojne by sa mohlo stať, že dvere sa jej otvoria už na Olympijskom štadióne v Tokiu.

Prvý krok urobila presne tri týždne pred svojím olympijským debutom. V Tallinne si na ME do 23 rokov vybojovala titul v slovenskom a zároveň i šampionátovom rekorde 54,29 sekundy. Vo svetových tabuľkách roka sa týmto výborným časom vyšvihla na desiatu priečku.

„ME do 23 rokov sú už minulosť, teraz sa koncentrujem výhradne na tokijskú olympiádu. Verím, že udržím tallinnskú formu a predvediem čo najlepší výkon. Rada by som sa dostala aspoň do semifinále a zabehla podobný čas ako vo finále na európskom šampionáte. Som zvedavá, čo predvediem, a aké umiestenie mi to prinesie,“ podotkla Zapletalová na margo svojich cieľov v premiére pod piatimi kruhmi.

Zapletalová so Žňavom
Prekážkarská rekordérka na 400 m Emma Zapletalová s trénerom Petrom Žňavom.
Foto
SAZ/GABRIEL BOGDÁNYI

Študentka telesnej výchovy a ruštiny na UKF v Nitre sa na veľký debut pripravovala od 17. júla v tréningovom kempe slovenskej atletickej reprezentácie v Urajasu neďaleko Tokia. Ona i jej kouč Peter Žňava si podmienky pochvaľovali. Už priamo v v športovom komplexe univerzity Meikai absolvovala ešte dva dôležité tréningy, ktoré naznačili, v akej je forme.

„V oboch sme testovali prekážkový rytmu. V prvom 20. júla sme sa zamerali na záverečné tri medzery medzi prekážkami, v druhom 25. júla zasa na prvých šesť prekážok. Myslím si, že Emme oba tréningy vyšli a je na tom podobne ako pred ME do 23 rokov v Tallinne, pričom tentoraz to mala navyše komplikovanejšie vzhľadom na aklimatizačný proces,“ pripomenul Zapletalovej tréner.

Bývalý popredný slovenský štvorstovkár Žňava, ktorému len o pár stotiniek ušla miestenka na OH 2008 v Pekingu, nepovažuje splnenie tokijského cieľa za nereálne.

„Štartovka je poriadne nabitá, ale odhadujem, že čas okolo 55,50, čo je bez debaty v Emminých silách, by mohol na postup medzi 24 najlepších stačiť. Je jedno, v ktorom rozbehu, a s kým pobeží, na to – na rozdiel od minulosti – veľmi nie sme zvedaví. Musí si bežať svoje vlastné preteky, sústrediť sa stopercentne na to, aby na desiatich prekážkach urobila čo najmenej chýb. Rytmus medzi nimi cíti čoraz lepšie, ME do 23 rokov boli toho jasný dôkaz. Verím, že to zvládne i teraz. Všetko má vo svojich rukách,“ zdôraznil kouč.

Na svojej zverenke si zatiaľ  nevšimol nejakú nervozitu vyplývajúcu z olympijskej premiéry. Je podľa neho v pohode – dokáže sa odstrihnúť od rušivých vedľajších vplyvov. Emmu Zapletalovú síce trochu mrzí, že nezažije olympiádu so všetkým, čo k nej patrí. „Taká je doba, také sú pravidlá… Nič sa s tým nedá robiť. Olympijské hry sú však aj tak najväčší športový sviatok a radosť z neho mi nevezmú nijaké opatrenia. Teším sa na ňu aj napriek tomu, aké to bude,“ vyhodnotila situáciu veľmi racionálne.

Zapletalová pobeží v sobotu ráno o 9.32 h tokijského času (na Slovensku 2.32 h SELČ) v V. rozbehu, do semifinále sa kvalifikujú priamo štyri najlepšie z každého z piatich rozbehov. Štyri prekážkarky mimo postupových pozícií majú ešte nádej dostať sa ďalej podľa najlepších časov.

EMMA ZAPLETALOVÁ NA 400 M PREKÁŽOK V ROKU 2021

55,83 Ostrava/Zlatá tretra 4. miesto (19. 5.)

57,60 Gateshead/DL 4. miesto (23. 5.)

55,45 Šamorín/P-T-S 2. miesto (2. 6.)

55,29 Hengelo 4. miesto (6. 6.)

55,49 Trnava/majstrovstvá SR 1. miesto (27. 6.)

56,84 Tallinn/ME do 23 rokov (R) 1. miesto (8. 7.)

56,48 Tallinn/ME do 23 rokov (SF) 1. miesto (9. 7.)

54,28 Tallinn/ME do 23 rokov (F) 1. mesto (10. 7.)

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV