Športové aktuality
2 min. čítania

Premiéra skejtbordingu na olympijských hrách bude bez Slovákov, Turymu účasť tesne unikla

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto: Peter Wolf

Premiéra skejtbordingu na olympijských hrách bude napokon bez slovenskej účasti. Vo  dvoch disciplínach nového olympijského športu sa predstaví len 80 najlepších pretekárov a pretekárok celkovo z 26 krajín. Richard Tury a ani Dominika Králiková sa medzi vyvolenú dvadsiatku vo svojich disciplínach nedostali.

Medzinárodná federácia World Skate uzavrela rebríčky olympijskej kvalifikácie, na základe ktorých sa dalo kvalifikovať do Tokia, po minulotýždňových majstrovstvách sveta v Ríme. Tury na nich obsadil konečné 22. miesto, Králiková skončila svoje účinkovanie v kvalifikácii na 44. pozícii.

Obaja sa snažili dostať do Tokia v disciplíne street, v japonskej metropole sa bude súťažiť ešte v disciplíne park. Do úvahy sa brali výsledky na kvalifikačných podujatiach, ktoré sa konali v roku 2019 a v prvej polovici tohto roka.

Bližšie k účasti mal Tury, ktorý sa od začiatku kvalifikačného cyklu pohyboval okolo postupových priečok. Na olympijské hry postupovali traja najlepší z majstrovstiev sveta, jedno miesto bolo určené pre hostiteľskú krajinu a šestnásti pretekári z rebríčka, v ktorom Košičan obsadil 28. pozíciu. Z jedného štátu môžu pod piatimi kruhmi štartovať len traja pretekári, v redukovanom poradí je Tury tretí pod čiarou.

Medzi ženami bola Králiková v olympijskom rebríčku na 43. priečke.

Keďže domáci Japonci získali tri miestenky cez výsledky z majstrovstiev sveta a zo svetového rebríčka, medzinárodná federácia pridelila miesto pôvodne vyhradené pre hostiteľskú krajinu pre Juhoafričanov Brandona Valjala a Boipel Awuahovú, keďže chce mať na vrcholnom podujatí čo najväčšie kontinentálne zastúpenie. Juhoafričania skončili v rebríčku olympijskej kvalifikácie až za Slovákmi na 45., resp. 50. pozícii.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV