SOŠV
Dauha/Bratislava
4 min. čítania

Premiérové Svetové plážové hry ANOV budú namiesto San Diega v katarskej Dauhe, Slováci si vybojovali len tri miestenky

Roman Buček
Pohľad na Katara Beach, kde sa uskutoční prevažná väčšina súťaží I. svetových plážových hier ANOV.
Foto
Roman Buček

Koncom mája organizačný výbor historicky prvých Svetových plážových hier ANOV (Asociácie národných olympijských výborov) oznámil, že podujatie v pôvodnom dejisku v kalifornskom San Diegu nie je schopný zorganizovať. Napriek tomu, že termín hier sa odsúval, počet športov v ich programe ako aj počet účastníkov a náklady na usporiadanie sa neustále znižovali, organizátori potrebné finančné zdroje získať nedokázali.  Po rokovaní ANOV o alternatívnom mieste konania s možnými organizátormi však plážové hry predsa budú. Uskutočnia sa v katarskej Dauhe od 12. do 16. októbra.

Amfiteáter na Katara Beach bude dejiskom otváracieho ceremoniálu.
Amfiteáter na Katara Beach bude dejiskom otváracieho ceremoniálu.
Foto
Roman Buček

Organizačný výbor v prvej polovici júla narýchlo zorganizoval seminár pre vedúcich výprav. Zúčastnili sa na ňom delegáti z viac ako 80 krajín, vrátane zástupcu SOŠV. Odprezentovali nám informácie o doprave účastníkov, ubytovaní, akreditačnom procese, miestnych podmienkach a športoviskách. Organizátori chcú využiť skúsenosti aj organizačný potenciál z organizovania MS v atletike, ktoré sa v Dauhe skončia iba týždeň pred začiatkom plážových hier.

Súťaže plážových hier sa uskutočnia v dvoch zónach. Ich prevažná časť, ako aj otvárací ceremoniál budú na pláži Katara, vzdialenej približne 12 minút jazdy autom od miesta ubytovania športovcov. Turnaje v plážovej hádzanej, plážovom volejbale a v plážovom teni

Ihrisko na plážovú hádzanú v komplexe Gharafa.
Ihrisko na plážovú hádzanú v komplexe Gharafa.
Foto
Roman Buček

se odohrajú v športovom komplexe Gharafa, vzdialenom od ubytovania do 20 minút jazdy.

Program súťaží je zatiaľ len v hrubých náčrtoch. Sú známe iba dni, v ktorých sa súťaže uskutočnia a to, že možnosť trénovať na súťažných športoviskách budú mať účastníci najviac dva dni vopred. Technickí delegáti medzinárodných športových federácií, zodpovední za hladký priebeh súťaží, navštívili dejisko hier iba krátko pred seminárom vedúcich výprav, takže presný časový program súťaží, ako aj definitívny plán rozmiestnenia športovísk, sa dozvieme neskôr.

Organizátori hier zdôraznili, že obavy z typických letných horúčav, ktoré v Dauhe bežne presahujú 45 stupňov, nie sú namieste. Podľa dlhodobých meraní by v čase konania hier najvyššie teploty nemali prekročiť 30 stupňov. Problémom však môže byť teplota mora, ktorá sa v októbri blíži k 30 stupňom a môže atakovať bezpečnostné limity pre súťaže vo vytrvalostnom plávaní a v akvatlone.

Očakáva sa, že na I. svetových plážových hrách ANOV sa zúčastnia športovci viac ako z 90 krajín, ktorých vyšlú národné olympijské výbory. V 14 športových odvetviach sa predstaví 1240 športovcov. V programe hier je basketbal 3 proti 3, plážový futbal, plážová hádzaná, karate - kata, kiteboarding , skejtbording, športové lezenie, surfing, diaľkové plávanie, plážový tenis, akvatlon, plážový volejbal, vodné lyžovanie a plážové zápasenie. Z programu vypustili surfovanie. Výskyt morských vĺn, nevyhnutných na regulárnu súťaž, je totiž v Dauhe vzhľadom na jej geografické podmienky veľmi zriedkavý.

Športovci budú ubytovaní v hoteli Ezdan.
Športovci budú ubytovaní v hoteli Ezdan.
Foto
Roman Buček

Športovci budú bývať v hoteli Ezdan. Ten však bude plne funkčný aj pre bežných klientov, mimoriadne bezpečnostné kontroly pri vstupe sa preto neočakávajú. Športovci však budú mať vyhradené priestory – jedáleň, telocvičňu a oddychovú zónu s bazénom, do ktorých nebudú mať vstup neakreditované osoby, ani novinári.

Kvalifikačný proces pre účasť na plážových hrách sa skončil 15. júla. V slovenských farbách sa predstavia len traja športovci – jeden akvatlonista (kvalifikačné kritériá spĺňa každý z trojice trojice Marek Pavúk, Matúš Verbovský, Oliver Dodok) a dvaja karatisti v súborných cvičeniach  kata - Ema BrázdováPeter Fabian.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV