Športové aktuality
5 min. čítania

Presne 150 dní pred otvorením II. európskych hier v Minsku má Slovensko istých 62 miesteniek, reálna môže byť účasť viac než 70 našich športovcov

Roman Buček, Ľubomír Souček

BRATISLAVA 22. januára (SOŠV) – V utorok 22. januára je presne 150 dní do otvorenia II. európskych hier, ktoré sa uskutočnia od 21. do 30. júna v bieloruskom Minsku. Ide o jedno z najväčších mulišportových podujatí na svete. Práva naň vlastnia Európske olympijské výbory a výpravy zo všetkých 50 európskych krajín vyšlú národné olympijské výbory.

V 23 odvetviach 15 športov bude v Minsku v 201 disciplínach súťažiť 4082 športovcov. V lukostreľbe, športovej streľbe a v stolnom tenise si najlepší vybojujú priamy postup na olympijské hry 2020 v Tokiu (malo to tak byť aj v rýchlostnej kanoistike, ale Medzinárodná kanoistická federácia to napokon zrušila). V ďalších šiestich športoch budú môcť buď plniť limity na OH (atletika), alebo zbierať body do dlhodobých olympijských kvalifikačných rebríčkov (bedminton, box, cyklistika, džudo, karate). V rýchlostnej kanoistike aj v boxe budú súťaže Európskych hier zároveň majstrovstvami Európy.

Momentka z nástupu slovenskej výpravy na slávnostnom otvorením I. európskych hier v roku 2015 v Baku. FOTO: JÁN SÚKUP
Momentka z nástupu slovenskej výpravy na slávnostnom otvorením I. európskych hier v roku 2015 v Baku.
Foto
JÁN SÚKUP

V niektorých športoch sa kvalifikačný proces na EH v Minsku už skončil, ale vo väčšine ešte prebieha. Podľa aktuálneho stavu má Slovensko k dnešnému dňu istých 62 miesteniek – 21 v atletike, 15 v rýchlostnej kanoistike, 10 v boxe (po jednom v každej hmotnostnej kategórii, náš zväz však plnú kvótu zrejme nevyužije), 9 v športovej streľbe, 4 v cestnej cyklistike, 2 v stolnom tenise a 1 v lukostreľbe. Vysoko pravdepodobný je aj štart Slovákov a v karate. Teoreticky môžu pribudnúť aj naši športovci z džuda, športovej či modernej gymnastiky a zápasenia, či niektorí ďalší z odvetví, v ktorých už miestenku máme. Reálna môže byť účasť viac než 70 našich športovcov. Slováci budú s určitosťou chýbať v plážovom futbale a v basketbale 3 proti 3, vysoko nepravdepodobná je ich účasť v sambe.

Premiéra Európskych hier v Baku v júni 2015 (podujatie trvalo až 17 dní, rovnako ako OH) rozmerom a pompéznosťou pripomínala olympijské hry. Dedina pre športovcov dokonca ponúkala až nebývalý ubytovací komfort. V 253 disciplínach 31 športových odvetví 20 športov štartovalo vyše 6000 športovcov zo všetkých 50 európskych krajín. A Slovenský olympijský výbor tam vyslal našu najväčšiu športovú výpravu v histórii – bolo v nej 257 ľudí, z toho 167 športovcov! Prvá repríza EH v Minsku bude mať o dosť menší, a teda udržateľnejší formát. A naša výprava bude ledva polovičná v porovnaní s tou spred štyroch rokov.

Aktuálny stav kvalifikácie slovenských športovcov na EH v Minsku

Atletika (formát DNA - Dynamic New Athletics): potvrdených máme 21 miesteniek v nasledovných disciplínach: 100 m M, Ž, 100 m prek. Ž, 110 prek. M, oštep Ž, skok do diaľky Ž, skok do výšky M, miešaná štafeta na 4x400 m a stíhacie preteky, tzv.  hunt mixed-distance pursuit (miešaná súťaž v trackathlone bola na žiadosť atletického hnutia zrušená).

Cyklistika: dráhová - o rozdelení miesteniek sa rozhodne po MS, ktoré budú 27. 2. - 3.3. 2019 v Poľsku, cestná – vo svetovom rebríčku mužov UCI figurovalo Slovensko  medzi európskymi krajinami k 31. decembru 2018 na 15. mieste, čo oprávňuje nominovať do súťaže s hromadným štartom 4 cyklistov; v rebríčku žien je Slovensko na redukovanom 31. mieste zatiaľ bez možnosti účasti (miestenky sa prideľujú do 25. miesta v rebríčku národov).

Bedminton: v európskom redukovanom rebríčku k 15. januáru figuruje Martina Repiská na postupovom 16. mieste. Milan Dratva je na 32. mieste. Postúpi 30 hráčov na základe rebríčka k 28. marcu 2019, ďalšie dve miestenky pridelí európska federácia.

Box: keďže v tomto športe sú EH zároveň majstrovstvami Európy, v kategórii mužov Slovensko môže nominovať až 10 borcov - po 1 do každej váhovej kategórie; pre turnaj žien sme nedostali žiadnu miestenku.

Džudo: Miestenky pridelí EJU na základe rebríčka 16. apríla 2019.

Gymnastika: z ME 2018 sa nekvalifikoval žiadny slovenský gymnasta v športovej, akrobatickej, modernej gymnastike ani v aerobiku či na trampoline, druhá možnosť kvalifikovať sa bude na ME 10. - 14. apríla.

Karate: EKF pridelí miestenky v kumite aj v kata po ME, ktoré sa uskutočnia 28. - 31. marca; zo Slovákov sú v rebríčku WKF pre EH v Minsku v kata k 17. januáru Ema Brázdová na 6. a Peter Fabian na 10. mieste (bude súťažiť po 8 mužov aj žien)

Lukostreľba: Slovensko má zatiaľ portvrdenú 1 miestenku v súťaži jednotlivkýň. Ďalšie miestenky je možné vybojovať na kvalifikačnej súťaži 10. -13. apríla.

Rýchlostná kanoistika: Slovensko má spolu 15 miesteniek, na ME 2018 ich muži vybojovali v kategóriách K1 1000 a 5000 m, K2 1000 m, K4 500 m a C1 1000 m, ženy v kategóriách K1 200 a 500 m, K2 500 m, C1 200 m a C2 500 m.

Sambo: v kvalifikačných rebríčkoch FIAS k 31.12. 2018 na postupových miestach nefigurujú žiadni slovenskí športovci. Medzinárodná federácia oznámi pridelenie kvót 15.2.2019.

Stolný tenis: na vlaňajších ME v Alicante miestenky do miešanej štvorhry vybojovali Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou.

Športová streľba: v Minsku sa predstavia šiesti brokári, dvaja puškári a jeden pištoliar. Z trapistov figurujú medzi kvalifikovanými Jana Špotáková, Marián Kovačócy, ako aj obhajcovia zlata z Baku Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom. Štartovať budú aj skeetarky Danka Barteková a Veronika Sýkorová. Obhajovať bronz vo vzduchovej pištoli 60 pôjde Juraj Tužinský, vo vzduchovej puške 60 sa predstaví Patrik Jány a v ľubovoľnej malokalibrovke 3 x 40 Matej Medveď. Nádej na účasť má aj talentovaná pištoliarka Martina Maršálková, ktorá sa vo vzduchovke nachádza na tzv. „čakačke" a musí počkať, kým jednotlivé federácie oficiálne potvrdia štarty svojich strelcov. Maršálková je druhá pod čiarou.

Zápasenie: miestenky sa rozdelia po ME v Bukurešti, ktoré sa uskutočnia 8. -14. apríla 2019, v Minsku bude v jednotlivých váhových kategóriách štartovať po 16 borcov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV