Športové aktuality
2 min. čítania

Prezident MOV Rogge odmietol stretnutie so skokankami na lyžiach, ktoré by chceli na ZOH

Denver 26. marca (TASR/AP) - Americká skokanka na lyžiach Lindsey Vanová a jej kanadská kolegyňa Katie Willisová dostali košom od prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggeho, ktorý nezareagoval na ich výzvu na stretnutie počas svojej návštevy Denveru. Obe skokanky požiadali šéfa MOV o stretnutie ohľadom povolenia štartu žien v skoku na lyžiach na ZOH 2010 vo Vancouveri. Exekutíva MOV sa ešte v roku 2006 k možnosti zaradenia skokov na lyžiach do programu ZOH 2010 vyjadrila zamietavo.
"Tento šport napreduje a my chceme byť aj na olympiáde, aby sme sa konečne mohli vyrovnať mužom," uviedla Vanová, ktorá minulý mesiac vyhrala ženskú premiéru v skoku na lyžiach na majstrovstvách sveta v Liberci. Podľa Willisovej majstrovstvá sveta ukázali, že ženy sú pripravené štartovať na zimných olympijských hrách. Podľa MOV však ženské skoky na lyžiach nemajú dostatok medzinárodných súťaží na to, aby mohli štartovať na olympiáde.
Ak MOV neprehodnotí svoj postoj, 20. apríla sa ocitne na súde v Britskej Kolumbii žaloba proti organizátorom ZOH 2010 pre diskrimináciu na základe pohlavia. Sudca bude mať na vynesenie rozsudku dva dni a proti rozsudku sa bude dať odvolať. "Tieto ženy už zaplatili svoj dlh. My nechceme všetko naťahovať, nechceme sa predbiehať v rade, ani sa dostať tam, kam nepatríme," vyhlásila hovorkyňa združenia skokaniek Deborah Folková s tým, že skokanky bojujú o svoje legitímne miesto. Združenie zahŕňa 160 súťažiacich z 18 krajín, ktoré štartujú na dôležitých podujatiach. Vedenie MOV žiadajú o jedinú disciplínu na ZOH 2010.

"Ak bude konečné rozhodnutie proti nám, bude to ťažké pre náš šport. Prídeme o veľa príjmov na najvyššej úrovni, pretože ekonomika je nepriaznivá a sponzori budú podporovať len olympijské športy," povedala Vanová a vyslovila čiernu prognózu: "Ak nebudeme na olympiáde, najlepšie ženské skokanky na lyžiach odídu z tohto športu a ten zažije návrat do minulosti."

© 2009, Autorské práva TASR. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR je výslovne zakázané.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV