SOŠV
Lausanne/Bratislava
3 min. čítania

Prezident MOV Thomas Bach debatoval so športovcami o súčasnej zložitej situácii, slovenských zastupovali Danka Barteková a Matej Tóth

Na Národnom štadióne v Tokiu by 24. júla mali otvoriť Hry XXXII. olympiády. Dovtedy je ešte realtívne dosť času, dnes sú kľúčové ohrozenie kvalifikačného procesu a obrovské problémy športovcov s prípravou na OH.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach a športový riaditeľ MOV Kit McConnell v stredu prostredníctvom konferenčného hovoru debatovali s vyše dvoma stovkami športovcov z komisie športovcov MOV, komisií športovcov medzinárodných športových federácií aj národných olympijských výborov. Slovenských športovcov zastupovali členka MOV Danka Barteková a šéf komisie športovcov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Matej Tóth.

Thomas Bach zdôraznil, že MOV má v aktuálnej situácii dve priority – ochranu zdravia všetkých a takisto ochranu záujmov športovcov a olympijského hnutia. Prezident MOV informoval, že denne komunikujú a spolupracujú so Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO, ktorá deklarovala, že vyvodzovať akékoľvek závery je momentálne ešte priskoro a týka sa to aj olympijských hier. Situácia sa každý deň mení, MOV ju pozorne sleduje a riadi sa odporúčaniami WHO.

Bach priznal, že MOV má uzavretú poistku pre prípad zrušenia hier, preto otázka, či OH v Tokiu usporiadať alebo nie, nie je otázka peňazí. „Šéf MOV by rád poňal tokijské hry ako symbol nádeje pre ľudí, ako akési svetlo na konci tunela,“ tlmočila Bachov postoj slovenská členka MOV z komisie športovcov Danka Barteková. Podľa nej je MOV odhodlaný pripraviť úspešný hry, no zároveň bude konať zodpovedne, aby ochránil zdravie účastníkov olympiády i divákov.

Témou debaty vedenia MOV so zástupcami športovcov bola aj zložitá situácia, keďže sa rušia desiatky kvalifikačných súťaží, krajiny sa uzatvárajú, veľké reštrikcie sa týkajú cestovania a vzhľadom na karanténne opatrenia vlád športovci nemajú kde trénovať. „Nik nevie, kedy sa situácia dostane do normálnych koľají, no MOV nám odporúča pokračovať ďalej v tréningu, pričom si jeho predstavitelia uvedomujú, že často na to nemáme nijaké podmienky a riešime deň čo deň akútne problémy so starostlivosťou o seba a svojich blízkych,“ uviedol Matej Tóth.

Športovci v debate s Thomasom Bachom a ďalšími predstaviteľmi MOV zdôrazňovali, aby sa zachoval princíp férovej kvalifikácie na OH v Tokiu. Žiadali, aby sa na jednom komunikačnom kanáli – šport za športom – objavovali aktuality týkajúce sa tohto procesu. Predstavitelia MOV prízvukovali, že kvalifikácia je vec medzinárodných športových federácií a MOV primárne dohliada na dodržiavanie princípu férovosti.

Členovia rôznych komisií športovcov taktiež zisťovali, či má MOV pripravený aj plán B, ak by došlo k ohrozeniu konania tokijských hier v pôvodnom termíne. Odpoveď zaznela v nasledovnom duchu – MOV sa denne zaoberá aktuálnym stavom s cieľom usporiadať bezpečné hry, v kooperácii s WHO sa snaží navrhovať rôzne opatrenia. Keďže situácia sa rýchlo vyvíja a mení, pre MOV je náročné chystať akékoľvek dlhodobé plány a scenáre. Cieľ je však jasný – usporiadať olympijské hry v Tokiu v riadnom termíne od 24. júla 2020.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV