Športové aktuality
Lausanne
2 min. čítania

Prezident MOV Thomas Bach napriek hrozbe koronavírusu na margo OH v Tokiu hovorí: Očakávame veľmi úspešné hry

Súčasťou opatrení proti šíreniu koronavírusu je meranie teploty ľudí, ktorí letecky prichádzajú do jednotlivých krajín. Táto fotografia je z Bratislavy.
Foto
TASR/Oliver Ondráš

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zverejnil rozhovor s prezidentom MOV Thomasom Bachom, ktorý sa týka predovšetkým aktuálnej témy šírenia koronavírusu a otázok, ktoré táto hrozba šíriaca sa z Číny vyvoláva v súvislosti s tohtoročnými olympijskými hrami v Tokiu (uskutočnia sa 24. 7. - 9. 8. 2020). Thomas Bach sa v ňom vyjadril, že v Tokiu očakáva veľmi úspešné hry a všetko ide podľa harmonogramu.

“Plne sa zameriavame na to, aby sme 24. júla otvorili olympijské hry v Tokiu. V olympijskom hnutí vidíme veľkú jednotu a solidaritu a veľké úsilie v prípravách na OH a osobitne v kvalifikačnom procese. Som naozaj hrdý na národné olympijské výbory, krajiny a federácie, ktoré spolupracujú, aby čelili vírusu. Robíme teraz všetko, aby sme zabezpečili nielen úspech olympijských hier, ale aj kvalifikačný proces a prípravu na OH. Prvoradou prioritou MOV je aj bezpečnosť každého účastníka OH, či už je to športovec, funkcionár, alebo divák,” povedal ďalej.

Prezident MOV v rozhovore odmietol prilievať olej do špekulácií, či by olympijské hry v Tokiu mohli byť zrušené, alebo preložené na neskorší termín. “Teraz musíme zabezpečiť kvalifikačný proces a súbežne s tým ochranu športovcov. O to sa snažíme v spolupráci s japonskými úradmi, so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), aj s Čínskym olympijským výborom a s mnohými ďalšími NOV. Uvediem niekoľko prípadov. Čínsky zápasnícky tím momentálne trénuje v Srbsku, odkiaľ cestuje na kvalifikačné turnaje. Čínsky stolnotenisový tím je v Katare, čínske basketbalistky v Chorvátsku. Viaceré kvalikačné súťaže na OH sme v posledných týždňoch presunuli z Číny do iných krajinách, kde je možné zaručiť bezpečnosť športovcov. Na základe tohto všetkého naozaj môžeme povedať, že sa tešíme na úspešné hry v Tokiu,” konštatoval Bach.

Thomas Bach ďalej uviedol, že japonské úrady prijímajú veľmi dôležité opatrenia a v spolupráci s organizačným výborom OH sa starajú o to, aby športovci a ostatní návštevníci Japonska boli v bezpečí. Ocenil aj zámer Čínskeho olympijského výboru, ktorý plánuje takmer celý svoj olympijský tím po ukončení kvalifikačného procesu presunúť do Japonska, kde by sa jeho členovia mohli pripravovať v súlade so všetkými medicínskymi požiadavkami.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV