Šport a olympizmus
Lausanne
2 min. čítania

Prezident MOV Thomas Bach o olympijskej pomoci napadnutej Ukrajine: Je to humanitárna misia

V posledný deň online 139. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) prezident MOV Thomas Bach adresoval členom MOV informácie o krokoch MOV v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a s jej dopadom na svet športu a ukrajinskú olympijskú komunitu. Pripomenul ochranné opatrenia MOV pre integritu súťaží, aj sankcie voči osobám zodpovedným za vojnu.

Prezident MOV hovoril tiež o dileme, ktorej čelí celé olympijské hnutie, pretože nemôže plne splniť svoje poslanie zjednotiť celý svet v mierovej konkurencii. V tejto súvislosti konštatoval: "Naša olympijská misia nie je politická misia. Je to humanitárna misia."

Člen MOV a prezident Ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka informoval o aktuálnom stave olympijskej humanitárnej pomoci na Ukrajine. Pripomenul, že exekutíva MOV koncom februára rozhodla o zriadení fondu solidarity na pomoc olympijskej komunite na Ukrajine.

"Vďaka pomoci vás všetkých, členov globálnej olympijskej komunity, sa fond rozrástol na približne 2,4 milióna dolárov,“ uviedol Bubka a dodal: "Dnes je v rôznych častiach sveta približne 3000 ukrajinských športovcov a trénerov, ktorých naďalej podporujeme. Prostredníctvom Fondu olympijskej solidarity už finančne podporujeme 65 individuálnych projektov. Sme vďační MOV a globálnej olympijskej komunite," uzavrel.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV