SOŠV
Bratislava
3 min. čítania

Prezident SOŠV Anton Siekel má v stredu 50 rokov, prvú oslavu mal so svojimi olympijskými kolegami

Ľubomír Souček
Anton Siekel s darčekom od kolegov – s knihou mapujúcou 50 rokov pamätných momentov športu na Slovensku. On sa 50. narodenín doživa v stredu.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel oslavuje v stredu 23. októbra 50. narodeniny. Samozrejme, pri takomto významnom jubileu významnej nielen funkcionárskej, ale aj podnikateľskej osobnosti, nejde len o jednu oslavu, ale o niekoľko. Tú prvú mal už v pondelok 21. októbra. So zamestnancami SOŠV a Slovenskej olympijskej marketingovej, a. s., sa Anton Siekel stretol na slávnostnom posadení pri husacine v Chorvátskom Grobe. Dostal od nich niekoľko darčekov, z ktorých najzaujímavejšia je výpravná kniha „50 rokov pamätných momentov športu na Slovensku“. S využitím množstva archívnych fotografií ju pripravil mediálny riaditeľ SOŠV Ľubomír Souček.

Kniha je unikátna, pretože z nej existuje jediný exemplár. A je o to cennejší, že osobnými gratuláciami do nej prispeli mnohí velikáni slovenského športu: Peter Sagan, Michal Martikán, Elena Kaliská, Jozef Pribilinec, Matej Tóth, Erik Vlček, Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Jozef Krnáč, Martina Halinárová-Jašicová, Jozef Lohyňa, Katarína Ráczová, Stanislav Kropilák, Dárius Rusnák, František Kunzo, či Ľubor Halanda.

Nedávno Anton Siekel gratuloval s kyticou k fantastickej kariére biatlonistke Anastasii Kuzminovej, v týchto dňoch je objektom gratulácií on sám.
Nedávno Anton Siekel gratuloval s kyticou k fantastickej kariére biatlonistke Anastasii Kuzminovej, v týchto dňoch je objektom gratulácií on sám.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Bratislavský rodák Anton Siekel sa súťažne venoval džudu, ako člen 1. Judo Clubu Pezinok získal III. dan. Pred svojím vstupom do funkcionárskeho pôsobenia v olympijskom hnutí ako úspešný podnikateľ významne podporoval nielen džudo (od roku 2010 je čestný prezident Slovenského zväzu judo), ale aj viaceré ďalšie športy. V roku 2014 sa stal predsedom správnej rady Nadácie Slovenského olympijského výboru, ktorej činnosť oživil po dlhej stagnácii. Pod jeho vedením sa spustili viaceré projekty, ktoré nadácia úspešne realizuje dodnes.

V novembri 2016 bol Anton Siekel zvolený za prezidenta Slovenského olympijského výboru, keď vo volebnom súboji s tromi protikandidátmi suverénne uspel už v prvom kole. V decembri 2018 sa SOV pod jeho vedením transformoval na SOŠV – strešnú organizáciu slovenského športu. SOV/SOŠV počas Siekelovho prezidentovania spustil viaceré nové projekty na podporu športovcov, aj so zameraním na mládež.

„Pred časom, keď sa mi už blížila sedemdesiatka, mi dochádzala para. To bol signál, že nastala moja osobná jeseň. Prišiel čas obzrieť sa po následníkovi, ukázať mu loď a postupne otvárať všetky brány. Našli sme osobnosť hodnú dôvery, milujúcu a rešpektujúcu šport i športovcov, aj so schopnosťou dronu – vidieť veci z nadhľadu. Že je to i schopný manažér a biznismen, je bonus navyše. Slovenská olympijská lodička sa pod vedením Antona Siekela úspešne plaví ďalej, objavuje nové obzory a zdá sa, že jej motor i kompas sú v úplnom poriadku,“ napísal do narodeninovej knihy vo vinši svojmu nástupcovi na čele nášho olympijského hnutia čestný prezident SOŠV František Chmelár.

Významnú úlohu zohral Anton Siekel pri presadzovaní systémových zmien v prospech športu. Športovci sa môžu tešiť, že na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR je od 1. januára 2019 konečne štátny tajomník, ktorý má v agende výlučne šport. Nedávno bolo schválené zriadenie Fondu na podporu športu a aj viaceré ďalšie legislatívne úpravy, ktoré by športu mali v dlhodobejšom horizonte pomôcť.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi ešte raz srdečne blahoželá!

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV