Šport a olympizmus
3 min. čítania

Prezident SOŠV Anton Siekel v TA3: Čaká nás rok nových výziev a očakávaní

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel verí, že v roku 2021 sa epidemiologická situácia na Slovensku i vo svete výrazne zlepší a opatrenia budú minulosťou. Olympijské hry v Tokiu by mohli byť symbolom nového začiatku a signálom, že svet má za sebou dôležitú etapu. Anton Siekel o tom hovoril v tradičnom novoročnom rozhovore v spravodajskej televízii TA3.

Prvý muž SOŠV je vo funkcii od novembra 2016. Jeho mandát sa pre pandémiu koronavírusu predĺžil o jeden rok do obdobia po skončení Hier XXXII. olympiády. Za štyri roky sa SOŠV pod jeho vedením pretransformoval na strešnú organizáciu slovenského športu. „Najlepšie by bolo, ak by štyri roky hodnotil niekto iný. Považujem však za výrazný míľnik, že sa nám podarilo naplniť dlhoročný sen slovenského športu. Otvorene sme o tom komunikovali so všetkými, ktorí pracujú v športe. Ďalším významným krokom bolo vytvorenie funkcie štátneho tajomníka pre šport. Jediný má v kompetenčnom zákone zadefinovanú oblasť svojho pôsobenia. Je to akýsi most medzi športovým hnutím a vládou, aby sme vedeli komunikovať a aplikovať naše znalosti, poznatky a odporúčania do legislatívneho procesu. Komunikovali a presviedčali sme kompetentných o potrebe vytvorenia Fondu na podporu športu. Je to nová a dôležitá inštitúcia,“ hovoril v rozhovore pre TA3 Anton Siekel.

Všetky plány na rok 2020 zmarila celému svetu pandémia koronavírusu. Výrazne zasiahla aj svet športu. Kalendáre podujatí a súťaži sa všetkým rozsypali pred očami. Ešte na začiatku marca boli zástupcovia SOŠV v Tokiu a vrátili sa odtiaľ s presvedčením, že olympijské hry sa uskutočnia a budú veľkolepé. O zopár dní už bolo všetko inak. „Tvrdá realita nás vyviedla z tvrdého sna a museli sme čeliť novým výzvam,“ priznal Anton Siekel. Zároveň predstavil aktivity SOŠV od začiatku šírenia nového koronavírusu.

Každé rozhodnutie Ústredného krízového štábu, vlády, epidemiológov či hygienikov na zabránenie šírenia choroby COVID-19 prijíma s veľkým rešpektom. „Nevieme si ani predstaviť, aká váha ležala na ich pleciach. Každý dobrý manažér sa pripravuje na rôzne varianty vývoja situácie. Nikto však nemohol predpokladať, aký dosah bude mať nový koronavírus.“

Anton Siekel očakáva, že rok 2021 bude v znamení zlepšenia situácie v celom svete. „Verím, že sa časom rozbehnú naplno športové podujatia a olympijské hry budú signálom, že svet prekonal zložitú etapu. Čaká nás rok veľkých výziev a očakávaní. Verím, že to napokon bude rok, v ktorom sa nám podarí odložiť rúška, nebudeme čeliť už takým nepredvídateľným okolnostiam a budeme sa aj v rámci športu tešiť z toho, čo robíme,“ doplnil v rozhovore pre TA3 prezident SOŠV.

V novoročnom rozhovore odpovedal Anton Siekel aj na otázky o opatreniach štátu v čase koronakrízy, stave slovenského športu, zlepšovaní infraštruktúry, podporil iniciatívu vládneho splnomocnenca pre mládež a šport Karola Kučeru Tréneri v škole. S moderátorom Dušanom Gabánim sa venoval aj téme telesnej výchovy v školách, situácii v Slovenskej lyžiarskej asociácii i pripravovanej Koncepcii športu 2030.

Celý rozhovor pre TA3 nájdete TU.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV