Športové aktuality
4 min. čítania

Prezident SOV František Chmelár po návrate z Baku: Prvé Európske hry priniesli veľký úspech

Bratislava 30. júna (TASR) - Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár vyjadril po návrate z Baku veľkú spokojnosť s organizáciou, úrovňou športovísk i celkovou atmosférou na premiérových Európskych hrách. Potešili ho aj výsledky viacerých slovenských športovcov v azerbajdžanskej metropole, no upozornil, že sedem cenných kovov (2-2-3) a 23. miesto v medailovej bilancii krajín je z európskeho hľadiska iba priemer.

"Pred štartom podujatia takéhoto rangu vždy visí veľký otáznik, ako to celé dopadne. Dnes môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že I. európske hry v Baku sa skončili po organizačnej stránke veľkým úspechom. V priebehu troch týždňov sme prakticky nezaznamenali jediný negatívny signál, žiadnu kritiku alebo či len zmienku k nedostačnej organizácii. Ak niekde chýbala najvyššia kvalita služieb, bolo to vyvážené úprimnou snahou výjsť v ústrety akejkoľvek požiadavke. Tak ako fungovala doprava, som ešte nezažil na žiadnych olympijských hrách. Organizátori vytvorili perfektné podmienky pre všetkých účastníkov," vyjadril sa prezident SOV na utorňajšom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Rovnako jednotku dal František Chmelár aj športoviskám v Baku. "Tie boli na absolútnej svetovej úrovni z hľadiska dizajnu i použitých technológií. Všetko to boli krásne objekty, na ktorých bola radosť súťažiť. To isté platí o dedine pre športovcov, ktorá prevýšila aj doterajšie olympijské dediny. Mala vysokú úroveň ubytovania i stravovania. Ďalšiu jednotku by som pridelil atmosfére, ktorá bola vynikajúca. Obyvatelia Baku sa evidentne tešili z toho, že takéto podujatie sa u nich koná a že sa môžu stretnúť s ľuďmi z celej Európy. Najmä u mladšej generácie, ktorá tvorila drvivú väčšinu z celkového počtu dvadsaťtisíc dobrovoľníkov, bolo cítiť obrovské nadšenie. Celkovo vládla počas európskych hier veľmi ústretová, priaznivá atmosféra."

Slovenskí športovci vybojovali na EH dokopy sedem medailí. O zlato sa postarali družstvo atlétov a strelci Erik Varga so Zuzanou Rehák-Štefečekovou v mix trape, striebro vybojovali strelec Pavol Kopp, ktorý zároveň získal aj miestenku na OH do Ria, a Varga v individuálnom trape. Tri bronzové kovy získali Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli 60, zápasník István Lévai a boxer Viliam Tankó.

"Z hľadiska slovenskej účasti by som už taký spokojný nebol. Dosiahli sme síce celkom slušné úspechy, dokonca aj v disciplínach, kde sme to menej očakávali, treba však otvorene povedať, že 23. miesto v Európe je priemerné. Sme priemer Európy. Vzhľadom na športové tradície na Slovensku je to málo, potenciál by mal byť väčší," vyhlásil Chmelár.

Porovnávať slovenské výsledky EH a OH sa podľa neho nedá: "To, čo sme dosiahli v Baku, nemusíme dosiahnuť v Riu a naopak, pretože každé športové odvetvie má svoje špecifiká. Napríklad v kanoistike sme čakali lepšie výsledky. Lenže pre kanoistov je prioritou účasť na OH a tú si môžu vybojovať iba na majstrovstvách sveta, ktoré sa uskutočnia o mesiac. Dosahovať vrcholnú formu na dvoch veľkých podujatiach konajúcich sa v rozpätí dvoch mesiacov je takmer nemožné. A takýmto spôsobom by sme mohli uvažovať aj v ďalších športoch. Treba však povedať, že začíname iba písať štatistiku na týchto hrách. Ten výkričník ale nad nami visí, musíme si uvedomiť, že svet nespí a aj teraz nás v medailovej tabuľke preskočili krajiny, ktoré nás dosiaľ nikdy nepredbehli. Dosť sa obávam o budúcnosť," upozornil Chmelár.

Pozitívom je, že prvýkrát na veľkom podujatí Slováci predbehli v medailovej bilancii Česko (0-2-5), ktoré skončilo až na 32. mieste. "Každý športovec sa snažil podať maximálny výkon. Vyložene nesklamal nikto. Prekvapili ma pištoliari, bronz je pre Juraja Tužinského veľký úspech. Takisto Pavol Kopp, ktorý sa zopár rokov trápil a teraz akoby získal novú mladosť a súťaží vynikajúco. Z posledného miesta sa dostal takmer na prvé, chýbalo mu zopár milimetríkov. Verím, že psychickú pohodu si udrží až do olympiády. Pozitívnych príkladov ale bolo aj viac," pokračoval Chmelár, ktorý vyzdvihol, že v priebehu EH sa v slovenskej výprave nevyskytli žiadne priestupky ani iné problémy disciplinárneho charakteru.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV