Športové aktuality
3 min. čítania

Prezident SR Andrej Kiska prijal slovenských medailistov z olympijských i paralympijských hier v Riu de Janeiro, aj delegáciu SOV

BRATISLAVA 14. decembra (SOV) – V predvianočnom období prijal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska slovenských medailistov z olympijských i paralympijských hier v Riu de Janeiro aj s ich trénermi, i delegáciu Slovenského olympijského výboru (SOV).
 
Na stredajšom prijatí u hlavy štátu v Grassalkovichovom paláci sa spoločne s trénermi zúčastnili všetci ôsmi slovenskí držitelia cenných kovov z OH 2016 – zlatí medailisti, atlét Matej Tóth a vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci, aj strieborný vodný slalomár Matej Beňuš a členovia strieborného štvorkajaka Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr Tibor Linka. Prítomní boli aj prezident SOV Anton Siekel, vedúci slovenskej výpravy na OH 2016 a viceprezident SOV Peter Korčok, čestný prezident SOV František Chmelár a generálny sekretár SOV Jozef Liba.
 

Prezident SR Andrej Kiska blahželá olympijskému víťazovi v atletike Matejovi Tóthovi, celkom vpravo dvojnásobný paralympijský víťaz v cyklistike Jozef Metelka. FOTO: JÁN SÚKUP
Prezident SR Andrej Kiska blahželá olympijskému víťazovi v atletike Matejovi Tóthovi, celkom vpravo dvojnásobný paralympijský víťaz v cyklistike Jozef Metelka.
Foto
JÁN SÚKUP

Hlava štátu so zlatou olympijskou medailou v spoločnosti šampiónov Ladislava a Petra Škantárovcov, aj ich dlhoročného trénera Juraja Minčíka. FOTO: JÁN SÚKUP
Hlava štátu so zlatou olympijskou medailou v spoločnosti šampiónov Ladislava a Petra Škantárovcov, aj ich dlhoročného trénera Juraja Minčíka.
Foto
JÁN SÚKUP
Prezident SR Andrej Kiska v oficiálnom príhovore olympionikom aj paralympionikom povedal: "Neviem, či sme tu niekedy mali toľko zlata, striebra a bronzu ako dnes. Rok sa pomaly končí a prichádza čas na jeho bilancovanie. Z pohľadu športu sa naň pozeráme s veľkou pýchou a radosťou. Pred odchodom do Ria de Janeiro som vám želal úspech, išli ste reprezentovať nielen samých seba, ale celú našu krajinu. A boli ste úspešní. Priniesli ste domov veľké množstvo medailí a potešili celý národ. Chcem sa vám poďakovať v mojom mene a tiež v mene celej našej krajiny. Dnes si možno ani neuvedomujete, akí ste pre Slovensko dôležití. Ukázali ste, že cieľavedomosť, tvrdá práca a odriekanie sú správnou cestou a základom úspechu. Pre našu spoločnosť ste vzory aj preto, že sa správate ako ľudia. Mnohí sa na vás pozerajú ako na idoly. Mladí ľudia dnes nepočúvajú nás politikov, ale hľadajú vzory práve vo vás."
 
Za Slovenský olympijský výbor sa hlave štátu poďakovali prezident Anton Siekel aj čestný prezident František Chmelár, za Slovenský paralympijský výbor jeho prezident Ján R
V mene Slovenského olympijského výboru sa hlave štátu za prijatie poďakoval prezident SOV Anton Siekel. FOTO: JÁN SÚKUP
V mene Slovenského olympijského výboru sa hlave štátu za prijatie poďakoval prezident SOV Anton Siekel.
Foto
JÁN SÚKUP
iapoš.

Prezident SR Andrej Kiska sa potom s každým športovcom osobne pozdravil a neformálne s nimi debatoval. Olympijskí aj paralympijskí medailisti si následne prevzali pamätné strieborné mince v drevenej plakete.
 

Spoločná fotografia prezidenta SR Andreja Kisku s členmi našej olympijskej aj paralympijskej delegácie. FOTO: JÁN SÚKUP
Spoločná fotografia prezidenta SR Andreja Kisku s členmi našej olympijskej aj paralympijskej delegácie.
Foto
JÁN SÚKUP

Slovenská výprava získala na OH 2016 v Rio de Janeiro štyri cenné kovy, z toho dva zlaté a dva strieborné. V medailovom poradí krajín obsadila 37. priečku. Na paralympiáde vybojovali zdravotne postihnutí športovci zo Slovenska 11 medailí, čo rebríčku krajín znamenalo delené 25. miesto spolu s Belgickom.
 
Prezident SR Andrej Kiska potom ešte krátko prijal predstaviteľov SOV - nedávno novozvoleného najvyššieho predstaviteľa slovenského olympijského hnutia Antona Siekela, ďalej čestného prezidenta SOV Františka Chmelára a generálneho sekretára Jozefa Libu. Zástupcovia SOV odovzdali hlave štátu knižnú pamätnicu RIO 2016 s podpismi všetkých našich olympijských medailistov, Správu o činnosti SOV v olympijskom cykle 2013 – 2016, aj personalizovanú fotoknihu, dokumentujúcu pobyt Andreja Kisku na OH v Riu de Janeiro.
 
Prezident Slovenskej republiky v krátkej debate s predstaviteľmi SOV hovoril o Zákone o športe, aj o prípravách SOV na zimné olympijské hry 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Na pozvanie SOV na toto podujatie zareagoval kladne. Rád by sa zúčastnil na otváracom ceremoniáli ZOH 2018 a keďže je srdcom lyžiar, chcel by vidieť predovšetkým zjazdárske súťaže.
Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV