Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

Prezidenta MOV Bacha nadchol Národný štadión v Tokiu a avizoval, že vakcinácia športovcov proti koronavírusu nebude na OH povinná

TASR, sou
Národný štadión v Tokiu bude centrom budúcoročných olympijských hier.
Foto
TASR/AP

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach je nadšený z nového Národného štadióna v Tokiu, ktorý má byť centrom budúcoročných olympijských hier. Stánok v japonskej metropole nazval počas svojej dvojdňovej inšpekcie v Tokiu "inšpiratívnym a autentickým". Štadión s kapacitou 60.000 miest oficiálne dokončili v novembri minulého roka a slávnostne ho odovzdali prevádzkovateľovi, ktorým je Japonský olympijský výbor. Náklady na jeho výstavbu sa vyšplhali na 1,4 miliardy dolárov. Uskutoční sa na ňom otvárací i záverečný ceremoniál OH 2020. Slúžiť bude aj pre súťaže v atletike a pre medailové zápasy vo futbale.

Napriek nástupu druhej vlny pandémie koronavírusu je Bach presvedčený, že ďalší odklad hier nehrozí. Na spoločnom stretnutí sa na tom zhodol s japonským premiérom Jošihidom Sugom. Prezident MOV v Tokiu vyhlásil, že vakcinácia športovcov proti koronavírusu pred OH 2020 v Tokiu nebude povinná.

"Bude na zvážení športovcov, či sa dajú očkovať. Nebudeme im to dávať za povinnosť a nebudeme ich za to žiadnym spôsobom sankcionovať. Je to súkromná záležitosť každého z nich," uviedol Thomas Bach. MOV však bude očkovanie odporúčať a v tejto súvislosti už rokoval s výrobcami o možnosti objednať vakcínu pre potreby hier.

OH v Tokiu pre pandémiu koronavírusu preložili na budúci rok, otvárací ceremoniál by sa mal uskutočniť 23. júla 2021.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV