Športové aktuality
Podcast
3 min. čítania

Pri orientačnom behu niekedy pretekárov hecujú aj diviaky či jelene

Tomáš „Tomaggio" Kadlec

Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

Orientačné športy ponúkajú množstvo pestrých zážitkov. Občas človeka naháňa diviak, niekedy sa cíti ako dobyvateľ nových krajín, inokedy sa stratí a „vypadne z mapy”. Poslucháčom Olympijského podcastu prišiel orientačné športové disciplíny predstaviť Radoslav Jonáš – podpredseda Slovenského zväzu orientačných športov.

„Je to veľmi dobrá kompenzačná aktivita pre ľudí, ktorí trávia desiatky hodín za notebookom, ale aj pre deti. V princípe to prináša ľuďom reálnu skúsenosť z prírody. Keď človek nájde kontrolu, je v ňom kúsok dobyvateľa, ktorý kedysi preskúmaval neznáme krajiny."

Orientačné športy oslavujú už 100 rokov. Na ich počiatku stáli švédski vojaci v armáde, neskôr si ich privlastnili turisti a nakoniec sa z nich vyvinuli športové disciplíny. Jonáš tvrdí, že orientačný beh je mimoriadne pestrý, kompenzuje nám súčasný spôsob života a človek sa v ňom vždy spolieha iba sám na seba. Vysvetľuje aj to, ako pretekárov sledujú moderné technológie, či sa v tomto športe dá podvádzať a v čom je nočná verzia orientačného behu strašidelná. V najnovšom Olympijskom podcaste, ktorý vám prináša exkluzívny partner TIPOS, sa dozviete odpovede aj na tieto otázky:

  • Čo všetko spadá pod orientačné športy?
  • Ako funguje elektronická kontrola pretekárov?
  • Ako vyzerá mapa pri orientačných športoch?
  • Môže sa orientačný športovec stratiť v lese?
  • Má Slovensko svetových orientačných športovcov?
  • Prečo sa pri orientačnom behu v noci cítite ako v horore?
  • Dochádza pri tomto športe k stretom so zvieratami?
  • Prečo by mal človek skúsiť orientačný šport?

Viac podcastov 


Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. 

Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV