SOŠV
3 min. čítania

Pripravení na Tokio: Slovenský dom v srdci japonskej metropoly aj fanzóna v Bratislave

Stanislav Krško
Foto
TASR

Na Letných olympijských hrách 2020 v Tokiu sa bude naša krajina prezentovať už tradične aj v Slovenskom dome. Deje sa tak každú olympiádu už od Atlanty 1996. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) v stredu priniesol o dome bližšie informácie a predstavil aj zaujímavú novinku – olympijský festival na bratislavskej Kuchajde. Ten by mal slúžiť ako fanzóna.

Slovenský dom sa bude nachádzať v centre Tokia. Je situovaný vhodne, najmä čo sa týka presunov. Približne 20 minút cesty pešo sa nachádza olympijská dedina športovcov a dom je na križovatke medzi viacerými športoviskami. Kompetentní hľadali priestor, ktorý by mal aj záhradu, nakoniec im sny splnila budova, v ktorej je momentálne podnik Cafe House. Celková plocha útočiska Slovákov bude mať 1763 m2  s vlastným skladom, parkoviskom i záhradou. Priestory však nie sú ešte isté, všetko by sa malo vyriešiť už v najbližšej dobe. „Nechcem hovoriť, že je to na 100 percent, pretože pokiaľ nie je zmluva podpísaná, môže sa stať všetko. Ale myslím si, že tak do mesiaca by mali byť všetky veci doriešené a tým pádom by to bolo už na 100 percent zazmluvnené. Je to v podstate už len vec výmeny zmluvných dokumentov," povedal pre TASR generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Na snímke vľavo generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba počas tlačovej konferencie k predstaveniu projektu Tokio 2020.
Na snímke vľavo generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba počas tlačovej konferencie k predstaveniu projektu Tokio 2020.
Foto
TASR

Základňa pre výpravu, ale aj reprezentačný priestor

Slovenský dom bude slúžiť ako hlavný stan pre výpravu, na oslavy úspechov, ale aj ako miesto, kde budú mať novinári možnosť stretnúť sa so športovcami. Ďalší z cieľov je využiť dom aj na prezentáciu Slovenska ako destinácie pre cestovný ruch, prezentáciu kultúry a umenia či možnosti investovania pre potencionálnych záujemcov. „Olympiáda je najväčšie multišportové podujatie na svete a obrovská možnosť, ako prezentovať Slovensko. Projekt Tokio 2020 má dve hlavné línie. Slovenský dom má už dlhoročnú tradíciu, ale pripravujeme možno trošku nový koncept komunikácie o jeho význame a náplni. Chcem veľmi oceniť spoluprácu s rezortmi, s ktorými sme zatiaľ komunikovali. Všetci si uvedomujeme, že táto príležitosť je unikátna, je to podujatie, ktoré bude hostiť športovcov a fanúšikov z celého sveta a nevyužiť ho by bol veľký hriech. Nová myšlienka, ktorú sme dnes ukázali našim partnerom a potenciálnym partnerom, je olympijský park na Slovensku,“ uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

Olympiádou bude žiť celé Slovensko

Novinkou je teda olympijský park. Ten sa bude nachádzať na bratislavskej Kuchajde a jeho úlohou bude priblížiť atmosféru olympijských hier aj pre širokú verejnosť. Okrem samotnej fanzóny a priestoru na oddych budú môcť fanúšikovia vidieť a aj si vyskúšať mnohé športy pod dohľadom odborných inštruktorov. Chýbať nebude ani štúdio RTVS, ktoré bude spojené s Tokiom cez telemost. Park sa otvorí v deň zahájenia olympijských hier – 24. júla 2020 a trvať by mal až do ich konca.

Prezident Anton Siekel verí, že park bude mať medzi fanúšikmi úspech. „Budem sa tešiť, keď rodiny s deťmi a každý, kto má rád šport, príde počas olympijských hier do tohto priestoru, kde sa bude môcť zoznámiť so športmi, so zákulisím hier, získa informácie z prípravy slovenských športovcov a, samozrejme, bude im fandiť, aby podali čo najlepšie výkony,“ dodal na záver.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV