Športové aktuality
3 min. čítania

Prísne opatrenia krízový štáb neschválil, v platnosti zostávajú súčasné limity

Tlačová konferencia Igora Matoviča (v strede), Natálie Milanovej (vpravo) a Eduarda Hegera po rokovaní Krízového štábu SR.
Foto
TASR/DANO VESELSKÝ

K likvidačným obmedzeniam pri organizácii športových hromadných podujatí napokon nepríde. Ústredný krízový štáb SR sa nestotožnil s návrhom pandemickej komisie a ponechal v platnosti septembrové opatrenia aj na októbrové týždne. Pri exteriérových podujatiach naďalej platí limit 1000 ľudí, pri exteriérových päťsto. Do tohto počtu sa však už počítajú len návštevníci, nie aktéri súbojov a súťaží.

Už poludňajší status premiéra Igora Matoviča na sociálnych sieťach naznačoval, že príde k prehodnoteniu návrhu pandemickej komisie. Tá navrhovala pre podujatia v zelených okresoch 200 ľudí v exteriéroch a sto v interiéroch, v červených a oranžových okresoch mali byť tieto počty znížené o polovicu. Po zamietnutí návrhu krízovým štábom budú musieť organizátori športových podujatí okrem maximálnej kapacity (1000 návštevníkov vonku, 500 vo vnútri) dodržiavať aj sedenie v každom druhom rade, v tzv. červených regiónoch v každom štvrtom. Zároveň bude zakázaný predaj občerstvenia a zachováva sa povinnosť nosiť rúško, návštevníci musia dodržiavať nariadené hygienické opatrenia.

„Nemal som pohodlný víkend, od zverejnenia návrhu pandemickej komisie som bol v intenzívnom kontakte s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a ministrom financií Eduardom Hegerom, aby našli riešenie pre hromadné podujatia. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, či sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb ponechať doterajšie počty prítomných, chceme podať pomocnú ruku športovej aj kultúrnej obci. Podarilo sa nám to a zostávajú v platnosti doterajšie pravidlá,“ povedal Igor Matovič, podľa ktorého kultúra a šport teraz môžu žiť naďalej.

„Nedovolíme, aby sme ich umlčali. Tento návrh umožňuje športu a kultúre prežiť aj v čase pandémie. Divácke počty sú ústretovejšie ako v nemeckej bundeslige či anglickej Premier League. Sme odvážni, ale beriem to na seba. Ak dodržíme pravidlá nosenia rúšok a hygieny, na podujatiach nie sme ohrození a kultúra šport môžu žiť,“ doplnil premiér.

Minister financií Eduard Heger už pripravuje návrh finančnej pomoci pre športové kluby a organizácie. Kľúč prerozdelenia financií sa ešte hľadá, vôľa podať pomocnú ruku pre šport existuje. „Spojenie hodnota za peniaze, ktoré používame, nie sú prázdne slová. Boli sme v intenzívnej komunikácii so športovcami, ministerstvo financií je azda najnavštevovanejšou destináciou z vlády za posledné mesiace. Potrebujeme nájsť čo najadresnejšie opatrenia pre každého. Komunikoval som športovými klubmi, vymieňal si s nimi informácie. Športu umožníme mať tam divákov, hoci si uvedomujeme, že to nie je plná kapacita. Stále dolaďujeme finálny kľúč podpory, z ktorého nám vyjde konečná suma. Dnes nejde ani o veľkosť sumy, mať divákov je pre kluby veľká pomoc z hľadiska príjmov. Na základe vstupných dát vieme kvantifikovať, aká by mala byť pomoc,“ povedal minister financií Eduard Heger.

Premiér i minister financií nechcú podporovať plané nádeje, že šport dostane sto percent všetkých chýbajúcich príjmov. Výpadok tržieb avizujú zaceliť len sčasti. Na druhej strane Igor Matovič tvrdí, že ak sa bude zlepšovať epidemiologická situácia a diváci budú dodržiavať stanovené predpisy, môže postupne prichádzať k zvyšovaniu povolených počtov návštevnosti.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV