Športové aktuality
4 min. čítania

Privara trénuje u najlepších: Ako vyzerá príprava v Nadalovej akadémii?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Mladý slovenský tenista a člen Juniorského olympijského tímu 2022 Peter Benjamín Privara sa pred pár dňami pripravoval v prestížnej akadémii Rafaela Nadala. Okrem iného prezradil, ako tam vyzerá jeho bežný deň a aké priority má v aktuálnej sezóne.

Nedávno skončil zimnú prípravu a absolvoval prvé turnaje. Tie sú podľa jeho slov vždy náročnejšie. „Najskôr som sa rozohral na niekoľkých turnajoch ITF. Dostal som sa aj na turnaje do Južnej Ameriky. Prehral som tam zápasy s hráčmi z TOP10, no cítil som, že som sa moja hra zlepšuje,” hovorí talentovaný tenista.

Príprava u Nadala v akadémii

V najbližšej dobe ho čakajú dva mužské turnaje na Malorke a juniorský turnaj v Chorvátsku. Nedávno sa pripravoval vo vyhlásenej Rafa Nadal Academy.

Akadémia sa nachádza v Manacore, rodnom meste jedného z najlepších tenistov sveta. Založil ju v roku 2016 spolu so svojím strýkom Tonim Nadalom. „V minulosti som tu bol na pozvanie. Je tomu tak aj teraz. Môj manažér sa dohodol s manažérmi akadémie a Tonim Nadalom, že by som tu dostal viac týždňov zadarmo. Aby som sa tu mohol medzi turnajmi pripravovať.  Samozrejme, pobyt v akadémii sa dá aj zaplatiť. Nie je to lacná záležitosť, no za tie možnosti, ktoré tu poskytujú, je to stále výborná možnosť zlepšovať sa,” hovorí bývala európska jednotka do 16 rokov.

„Je tu výborné jedlo, hotel, skvelá regenerácia, fyzioterapia a tréneri. Je to skvelé pre začínajúcich hráčov aj pre profesionálov,” opisuje podmienky na Malorke.

Bežný deň v Rafa Nadal Academy

„Bežný deň v akadémii vyzerá nasledovne... O šiestej ráno sa zobudím. Trvá mi trošku dlhšie vstať, takže o 6:40 sa presuniem na raňajky. Rovno si beriem aj batoh, aby som mohol ísť po raňajkách hneď na kurty. Potom asi 2 a trištvrte hodiny tréning na antuke. Trénujeme údery. Po ukončení tréningu je 15-20 minút pauza na energetickú tyčinku či banán a na presun do fitka. Tam mám nastavený plán a mám trénera, ktorý so mnou pracuje.

Potom sa presuniem na obed a najem sa. Druhý tréning býva okolo tretej poobede. Väčšinou sa tam hrajú sety a veci na zlepšenie úderov a trénovanie zápasových situácií. Po týchto tréningoch sa väčšinou ide na strečing a niektorí idú na fyzioterapiu alebo na wellness.

Po večeri si idem väčšinou zahádzať na basketbalový kôš alebo si ľahnúť, prípadne si pozriem nejaký seriál a v mysli sa pripravujem na ďalší tréningový deň.” - Peter Benjamín Privara

Radí mu aj strýko slávneho tenistu

Počas svojho pobytu v akadémii stretol známych hráčov ako Casper Ruud, Lorenzo Sonego či Félix Auger-Aliassime. Zážitok má aj so samotným Rafelom Nadalom. „Bola to veľká česť. Prišiel sa pozrieť aj na jeden z mojich zápasov, keďže som hral proti jeho bratrancovi. Po zápase mi zagratuloval. Vyzerá ako fajn človek, nemyslí si o sebe toľko, hoci by si mohol. Poznám sa s jeho strýkom Tonim Nadalom. S ním sa rozprávam o tenise, dosť často mi radí, chodí na moje tréningy. Je to skvelé.”

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Prioritou sú dobré výkony medzi seniormi

Vrcholom sezóny pre neho bude účasť na juniorských turnajoch US Open, Roland Garros a Wimbedon. Na Australian Open nakoniec nevycestoval kvôli nákaze koronavírusom. „Tento rok by som chcel zahrať dobre aj na mužských turnajoch. To je jedna z veľkých priorít,” hovorí Privara.

Prechod do seniorskej kategórie je náročný v každom športe, ani tenis je nie výnimkou. „Pokúšam sa o to a robím pre to maximum. Skúsim veriť ľuďom, čo mi chcú pomôcť a hlavne sám sebe. Hrať proti starším a skúsenejším hráčom je veľmi náročné. Je potrebné snažiť sa nerozmýšľať ako junior a byť na ich mentálnej úrovni,” dodáva člen Juniorského olympijského tímu 2022.

“Členstvo v JOT vnímam ako veľmi dobrú príležitosť a dobrú vec. Byť zaradený medzi najlepšími športovcami je pre mňa skvelé. Som rád, že niekto ocenil robotu, ktorú som za tie roky spravil. Je to pre mňa aj veľká pomoc.” - Peter Benjamín Privara o projekte Nadácie SOŠV - Juniorskom olympijskom tíme

Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV