Šport a olympizmus
Piešťany
4 min. čítania

Projekt „Autom do Tokia“ o olympijských hodnotách a sile športu mal virtuálnu zastávku v Piešťanoch

Elena Malíková
René Beck s Lilianou Rachelovou na vrchole gréckeho Olympu. Kým prepukla druhá vlna pandémie, tak sa na ceste do Tokia stihli dostať až do Turecka, ale potom sa museli vrátiť do Nemecka.
Foto
Expedition #Road2Tokio

Na pôde Gymnázia Pierra de Coubertin v Piešťanoch sa 12. mája 2021 uskutočnila online prezentácia o olympijských hodnotách a sile športu s názvom „Autom do Tokia“. Išlo o pilotný projekt Slovenskej olympijskej akadémie (SOA) v rámci pripravovaných vzdelávacích aktivít. Na prezentáciu boli popri žiakoch a pedagógoch piešťanského gymnázia pozvaní aj účastníci webinárov OVEP, ktoré organizuje oddelením olympizmu SOŠV.

Hlavným prednášajúcim bol Nemec René Beck, ktorý sa spolu s Lilianou Rachelovou rozhodol zdolať autom trasu dlhú vyše 15-tisíc kilometrov z Nemecka do Japonska. Na ceste z Lipska do Tokia plánovali prejsť cez 22 krajín.

Žiaľ, v dôsledku pandémie sa im podarilo realizovať len časť cesty, naplánovanej pri príležitosti olympijských hier. Prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19 ich totiž zastihla v Chorvátsku a druhá v Turecku. V oboch prípadoch ich núdzová situácia primäla vrátiť sa naspäť do Nemecka. Po dlhom prehodnocovaní všetkých súvisiacich rizík, najmä tých zdravotných, napokon od svojej nevšednej cesty do Japonska upustili a predčasne ju symbolicky ukončili v gréckej Olympii.

Účastníkom online prezentácie v Piešťanoch predstavil René Beck aj sídlo Medzinárodnej olympijskej akadémie v gréckej Olympii.
Účastníkom online prezentácie v Piešťanoch predstavil René Beck aj sídlo Medzinárodnej olympijskej akadémie v gréckej Olympii.
Foto
Expedition #Road2Tokio

Svojho sna sa však René a Liliana celkom nevzdali. V týchto dňoch ich plánovaná návšteva 23 krajín a trasa cez Balkán, Irán a Strednú Áziu prerobeným autom Land Rover menom „Barney“ pokračuje vo virtuálnej podobe. Aktuálne boli jednou z ich online zastávok Piešťany. V tomto meste sa predčasom zastavili aj osobne cestou do Chorvátska, odkiaľ sa v dôsledku pandémie museli vrátiť domov. Počas online prezentácie sa podelili s účastníkmi webinára o množstvo nezabudnuteľných zážitkov a skúseností, ktoré táto nezvyčajná aktivita so sebou priniesla.

Napriek neúspechu snahy doraziť „fyzicky“ až do Japonska mali títo dvaja mladí vyslanci Nemeckej olympijskej akadémie možnosť stretnúť veľké množstvo zaujímavých ľudí a získať podporu medzinárodných olympijských, športových a vzdelávacích organizácií, či veľvyslanectiev z rôznych krajín sveta.

Na cestu do Tokia vyrazili René Beck a Liliana Rachelová s plne naloženým autom.
Na cestu do Tokia vyrazili René Beck a Liliana Rachelová s plne naloženým autom.
Foto
Expedition #Road2Tokio

Pútavé rozprávanie Reného Becka bolo ilustrované úžasnými fotografiami a príbehmi z cesty, ktorú absolvoval. Ako sme sa počas jeho prezentácie dozvedeli, podporovali ho nielen mimovládne organizácie, vzdelávacie inštitúcie, športoví nadšenci, či sponzori, ale aj vládne inštitúcie, dokonca nemecké diplomatické zastúpenia v krajinách, ktorými prechádzal. Počas prezentácie obohatenej interaktívnou časťou zodpovedal tiež na množstvo zvedavých otázok.

Vyštudovaný športový manažér René Beck pravidelne prednáša po celom svete o olympijských myšlienkach a hodnotách športu.  Netradičnými metódami sa podieľa na zvyšovaní povedomia o geopolitickom dopade športu, najmä olympijských hier. Svojimi aktivitami chce prispieť k medzinárodnému porozumeniu a tolerancii. Viac zaujímavostí je dostupných tiež na stránke Asociácie účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie https://ioapa.org/road2tokio/.

Printscreen obrazovky počas online prezentácie Reného Becka.
Printscreen obrazovky počas online prezentácie Reného Becka.
Foto
Elena Malíková

Navyše, René Beck predstavil v Piešťanoch aj svoje nové výzvy a plány do budúcnosti. K najatraktívnejším patrí niekoľkomesačná jazda na bicykloch po takzvanej ceste Železnej opony. V prípade záujmu možno využiť túto príležitosť a akciu morálne podporiť napríklad pridaním sa k Renému počas slovenského úseku cesty, prípadne v okolitých krajinách.

Ohľadom ďalších informácií k prezentácii s názvom "Autom do Tokia" môžete kontaktovať koordinátorku pracovnej skupiny Slovenskej olympijskej akadémie pre rozvoj, inovácie, komunikáciu a spoluprácu Evu Corticelli na emailovej adrese [email protected].

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV