Športové aktuality
7 min. čítania

Prvé dejstvo Svetových plážových hier ANOV sa odohrá v októbri 2019 v San Diegu, výpravy na hry vyšlú národné olympijské výbory

Roman Buček

BRATISLAVA 20. novembra (SOV) – Šiesteho decembra vydá Slovenský olympijský výbor (SOV) ďalšie číslo svojho časopiseckého magazínu, ktorý vychádza dvakrát do roka – OLYMPIC.sk jeseň/zima 2018.

Ako upútavky budeme postupne zverejňovať niektoré články z obsahu čísla. Prvý z nich sa týka budúcoročnej premiéry nového multišportového podujatia, na ktoré budú výpravy vysielať národné olympijské výbory z celého sveta – SVETOVÝCH PLÁŽOVÝCH HIER ANOV. Toto podujatie vám priblíži športový riaditeľ SOV Roman Buček.

Ambícia spojiť „plážové“ športové súťaže s presne stanovenými pravidlami multišportového podujatia

Iniciátor a garant projektu podujatia je Asociácia národných olympijských výborov (ANOV, ktorá združuje 206 národných olympijských výborov), presnejšie, jej prezident - športový multifunkcionár, kuvajtský šejk Ahmad Al-Fahd Al-Sabah. Z pozície prezidenta Asociácie ázijských olympijských výborov rozbehol projekt Ázijských plážových hier, ktoré sa konali už päťkrát. Od svojho zvolenia za prezidenta ANOV v roku 2012 sa šejk pokúšal iniciovať aj ich svetovú verziu.

Z dvoch plánovaných „rodičov“ zostal len jeden

Svetové plážové hry mali byť spoločným projektom ANOV a SportAccordu (organizácia združujúca medzinárodné športové federácie). Avšak po vyhrotení vzájomných vzťahov zostala jediným garantom plážových hier ANOV. Oficiálne majú preto hry názov Svetové plážové hry ANOV. Valné zhromaždenie ANOV na svojom zasadaní októbri 2015 vybralo spomedzi piatich kandidátov (San Diego, Sarasota, Dubaj, Soči a nemenované čínske mesto) jednomyseľne San Diego v Kalifornii v USA.

Hry mali mať mať premiéru už v roku 2017. Po intenzívnych diskusiách organizátorov s medzinárodnými športovými federáciami o výbere disciplín a kvalifikačných kritériách sa však prvý raz uskutočnia až s dvojročným oneskorením.

V San Diegu 1360 športovcov v 17 odvetviach

Premiéra Svetových plážových hier ANOV sa uskutoční od 10. do 14. októbra 2019 na známej pláži Mission Beach. V 17 odvetviach 15 športov má súťažiť spolu 1360 športovcov. Pôvodne sa malo na hrách zúčastniť až 5000 športovcov v 20 športoch. V programe mali byť aj frisbee, morská kanoistika, stand up paddling, vodné pólo a windsurfing. Po znížení rozpočtu zo 135 na 50 miliónov dolárov však došlo k skráteniu trvania podujatia (z 10 dní na päť), aj k redukcii počtu športových odvetví a účastníkov. Aj napriek šetreniu organizačný výbor uhradí účastníkom letenky a ubytovanie v okolitých hoteloch aj s plnou penziou.

Plážové hry sa takisto ako olympijské hry majú konať v štvorročných cykloch a výlučne na dočasných športoviskách - avšak na turisticky atraktívnych miestach, čo má  zabezpečiť vysokú návštevnosť. Organizátori v San Diegu očakávajú denne až 40-tisíc divákov.

Slovenské šance kvalifikovať sa do San Diega sú pomerne malé

Triatlonista Richard Varga bol v minulosti štvornásobný majster sveta v aquatlone, v ktorom sa bude súťažiť v San Diegu. Kvalifiuje sa na premiéru Svetových plážových hier ANOV? FOTO: TASR
Triatlonista Richard Varga bol v minulosti štvornásobný majster sveta v aquatlone, v ktorom sa bude súťažiť v San Diegu. Kvalifiuje sa na premiéru Svetových plážových hier ANOV?
Foto
TASR

Na hrách sa budú môcť zúčastniť iba športovci, ktorí prejdú sitom náročných kvalifikačných kritérií. Slovenských športovcov je v kvalifikačných rebríčkoch na postupových miestach veľmi málo, vo viacerých exotických disciplínach sa na vrcholných svetových podujatiach ani nezúčastňujú. Hoci sa kvalifikačný proces uzatvorí až 15. júla 2019, dá sa predpokladať, že výprava Slovenského olympijského výboru bude patriť medzi tie menšie. Najväčšie šance postúpiť do San Diega majú naši akvatlonisti a karatisti.

Športy a odvetvia v programe Svetových hier ANOV 2019

V San Diegu sa bude súťažiť v 17 odvetviach 15 športov. Sú to tieto: Akvatlon, basketbal 3 proti 3, cyklistika – BMX, športové lezenie – bouldering, plážová hádzaná, karate – kata, jachting – kitefoil racing, skejtbording – park, plážový futbal, surfing – shortboard, longboard, plávanie v otvorenej vode na 5 km, plážový tenis, plážový volejbal 4 proti 4, vodné lyžovanie – skoky na vodných lyžiach a wakeboarding, plážové zápasenie.

Účastnícke kvóty a ako sú na tom Slováci

• Akvatlon (kvóta 30 mužov + 30 žien): Z rebríčka ITU k 15. júla 2019 postúpi po 24 mužov aj žien, ďalšie po 4 miestenky pridelí ITU na pozvanie a po 2 pre usporiadateľské USA. V redukovaných rebríčkoch k 22. októbru bol Matúš Verbovský na 21., bývalý štvornásobný majster sveta Richard Varga na 30. a Romana Gajdošová na 20. mieste.

• Basketbal 3 proti 3 (15 + 15 tímov, každý so 4 hráčmi): V rebríčku FIBA v kategórii do 23 rokov k 24. októbru patrilo slovenským mužom až 41. a ženám 45. miesto.

• Športové lezenie – bouldering (20 + 20): Miestenky na meno získa prvých 8 z MS 2018, prvých 6 zo SP 2019 a víťazi kontinentálnych majstrovstiev 2019. Na MS 2018 sa zo Slovákov najlepšie umiestil Róbert Luby na 53.  mieste, naše ženy neštartovali.

• Plážová hádzaná (12 + 12 tímov, každý s 10 hráčmi): Postúpi prvých päť tímov z MS 2019 a víťazi kontinentálnych majstrovstiev 2019. Na tohtoročných MS v Kazani ani na vlaňajších ME Slovensko zastúpenie nemalo.

• Karate – kata (32 + 32): Z novembrových MS postúpilo po 6 najlepších, na budúci rok sa možno kvalifikovať umiestením do 4. miesta na ME alebo do 5. miesta v rebríčku WKF k 1 júnu 2019. Priebežne boli v rebríčku WKF ku koncu októbra Dorota Balciarová na 25., Ema Brázdová na 38. a Peter Fabian na 36. mieste.

• Jachting – kitefoil racing (20 + 20): Kvalifikovať sa môže prvých 20 pretekárov svetového rebríčka Formula Kite Racing k 1. júnu 2019. V októbri 2018 v prvej stovke nefiguroval žiadny Slovák.

• Plážový futbal (16 mužských tímov po 12 hráčov + 8 ženských po 10 hráčok): Európu bude reprezentovať 4 alebo 5 mužských tímov (podľa výsledku zápasu medzi piatym tímom z Európy a tretím juhoamerickým tímom) a 2 ženské tímy.

• Surfing – shortboard (32 +32) a longboard (16 +16): Slováci sa vo výsledkovej listine ISA World Surfing Games 2018 nenachádzajú.

• Plávanie v otvorenej vode na 5 km (30 + 30): Kvalifikuje sa prvých 20 z MS 2019 a prví dvaja z kontinentálnych majstrovstiev.

• Plážový tenis (16 mužských +16 ženských tímov, každý s 2 členmi): Kľúčový bude rebríček ITF pre plážový tenis. Zo Slovákov bol k 22. októbru najvyššie Peter Abaffy na 249. mieste, medzi ženami Katarína Páleníková na sľubnom 21. a Rebeka Zálešáková na 185. mieste. Pre účasť na hrách však bude rozhodujúci súčet pozícií v rebríčku jednotlivcov. Miešané tímy utvoria zo zúčastnených dvojíc.

• Plážový volejbal 4 proti 4 (8 mužských + 8 ženských tímov, každý so 6 hráčmi):

Na hry postúpi  najlepší tím z každého kontinentu podľa svetového rebríčka FIVB pre plážový volejbal (5) a USA ako hostiteľská krajina.  Ďalším dvom tímom bude udelená voľná karta podľa „zvláštnych“ pravidiel.

• Vodné lyžovanie – skoky (12 + 12) a wakeboarding (12 + 12): Účastníci v skokoch budú vybraní podľa svetového rebríčka, vo wakeboardingu z krajín s najlepšími výsledkami na MS 2017 IWWF, kde Slováci neštartovali.

• Plážové zápasenie (40 + 40): Na hrách sa zúčastní 8 najlepších zápasníkov v každej váhovej kategórii (muži do 70, 80, 90 kg a nad 90 kg, ženy do 50, 60, 70 kg a nad 70 kg) svetového rebríčka UWW pre plážové zápasenie, plus pretekári z USA. Prvým kvalifikačným podujatím boli MS v plážovom zápasení v Turecku v októbri 2018, kde Slováci neštartovali.

Pre cyklistiku (BMX)skejtbording (park) organizátori kvalifikačné kritériá zatiaľ nezverejnili.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV