Športové aktuality
4 min. čítania

Prví slovenskí športovci sa vydali na Misiu Peking, do Číny zamierili sánkari a Medlová

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na cestu do dejiska ZOH sa vybrali sánkari a snoubordistka Klaudia Medlová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na Misiu Peking sa vybrali v stredu popoludní od sídla Slovenského olympijského a športového výboru v Bratislave prví slovenskí športovci. Po negatívnom výsledku dvoch PCR testov na zisťovanie koronavírusu sa spolu s realizačnými tímami vybrali na cestu do dejiska zimných olympijských hier 2022 štyria sánkari a jedna snoubordistka.

Spoločne s realizačnými tímami odcestovali autobusom do Viedne, odtiaľ letecky s prestupom v Istanbule do čínskeho Pekingu spoločne so svojimi realizačnými tímami sánkari Jozef Ninis, Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom a Katarína Šimoňáková a snoubordistka Klaudia Medlová. Vo vzduchu strávia dokopy niečo cez 11 hodín, v Pekingu pristanú vo štvrtok popoludní čínskeho času.

Ninis medzi velikánmi

Už piaty olympijský štart čaká Jozefa Ninisa.

Jozef Ninis vstúpi do spoločnosti päťnásobných olympionikov – plavkyne Martiny Moravcovej, strelca Jozefa Gönciho, atléta Mateja Tótha, vodného slalomára Michala Martikána, sánkarky Márie Jasenčákovej, biatlonistky Martiny Halinárovej a bežcov na lyžiach Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho. Rekord so šiestimi účasťami drží Erik Vlček.

Sánkarska časť olympijskej výpravy
Sánkarska časť olympijskej výpravy
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Podmienky v Číne si už vyskúšal na začiatku olympijskej zimy. Páči sa mu, že olympijská dedina i dráha ležia v horách, ku ktorým má veľmi blízko. V porovnaní s predošlými účasťami na podujatí pod piatimi kruhmi však tentoraz zažije veľkú zmenu.

„Otestovali sme si obmedzenia počas kempu a pretekov Svetového pohára. Už sme si zvykli na pravidelné testovanie i všetky opatrenia. Musíme sa s tým zmieriť a nezaťažovať sa zbytočne rôznymi úvahami,“ povedal pre olympic.sk najstarší člen slovenskej výpravy v Pekingu.

V tobogáne Jen-čchingu chce odjazdiť všetky štyri jazdy, čo by znamenalo postup do finále. Ciele si nedáva žiadne. „Už nie je veľmi veľa času na špekulovanie. Sánkarsky šport vo svete napreduje, konkurencia silnie, ale, žiaľ, slovenské sánkovanie v tomto ťahá za kratší koniec. Nemáme dráhy, chýbajú tréneri, materiálové vybavenie... Takže bojujeme s tým, čo máme a robíme to s veľkým srdcom a s veľkým odhodlaním,“ zamyslel sa Ninis.

Vaverčák so Zmijom vedia, do čoho idú

Kým 40-ročný Kysučan je vo výprave ostrieľaným matadorom, mladíkov Mateja Zmija s Tomášom Vaverčákom čaká olympijská premiéra. Za sebou majú kvalitnú prípravu, pred odchodom do Pekingu sa dobre naladili ziskom bronzu v disciplíne dvojsedadlové sane na majstrovstvách Európy do 23 rokov.

Pred odletom im bolo jasné, čo ich v Číne čaká. Aj oni boli na medzinárodnom kempe, na ktorom si sánkari „osiahali“ podmienky. Čínu si však užili len z okna autobusu.

„Všetko bolo striktne sledované a boli sme úplne izolovaní od okolitého sveta. Nesmeli sme vychádzať z hotela, mohli sme sa pohybovať len v jeho areáli. Na tréningy sme sa presúvali autobusmi a každá skupina mala svoj vyhradený autobus, ktorým chodievala každý deň na dráhu a späť. Rovnako fungoval aj presun z letiska, čiže krajinu ako takú sme mali možnosť vidieť iba spoza okna autobusu. Avšak na dráhe sme si užívali neskutočne nádherne pohľady na okolité hory, samotnú dráhu či dokonca olympijskú dedinu,“ zaspomínal si Matej Zmij.

Medlovú by potešilo umiestnenie do desiatky

Klaudia Medlová
Klaudia Medlová prišla na zraz pred odchodom do Pekingu dobre naladená.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na svoje druhé zimné olympijské hry odcestovala aj snoubordistka Klaudia Medlová. Dvadsaťosemročná vždy vysmiata Liptáčka sa do Pekingu tešila. Chce v ňom napraviť olympijský dojem z nevydareného Pjongčangu, kde jej snahu výrazne znepríjemnil silný vietor. Pred bratislavským Domom športu dúfala vo férovejšie počasie.

„Teším sa, že sa napriek nepriaznivej koronavírusovej dobe zimné olympijské hry aspoň uskutočnia. Pripravovala som sa najlepšie, ako som mohla. Som zvedavá, čo mi olympijský štart tentoraz prinesie. V porovnaní s Pjongčangom mám viac skúseností, absolvovala som už veľa pretekov. Úroveň ženského snoubordingu však išla hore. Ak by som skončila v desiatke, bola by som veľmi šťastná,“ zhrnula svoje očakávania Klaudia Medlová, ktorú do Číny vyprevádzal priateľ.

Ďalšia skupina slovenských športovcov sa vydá do Pekingu v sobotu popoludní, o deň neskôr, ako to už viackrát v televíznych rozhovoroch prezradila, ich bude nasledovať Petra Vlhová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV