SOŠV
Blog
6 min. čítania

Prvý blog slovenskej ambasádorky I. OH mládeže Danky Bartekovej zo Singapuru

Danka Barteková

A je to tu! Najväčšia športová udalosť roka pre mládež sa oficiálne začala v sobotu večer o 20.00 singapurského času. Olympijské hry mládeže 2010 sú oficiálne otvorené, začína sa boj o prvé mládežnícke olympjské medaily a pritom... nezabúdajme ani na zábavu!

Singapur s otvorenou náručou privítal viac ako 3600 mladých športovcov z celého sveta. Olympijská dedina hýri farbami národných dresov, veď športovci pricestovali až z 205 krajín. Našu výpravu reprezentuje 17 športovcov, 11 trénerov a členov organizačného tímu, a jedna ambasádorka. Ja. Nesmierne sa teším, že som súčasťou historicky prvých olympijských hier mládeže a môžem sprevádzať našu výpravu vo víre olympijských zážitkov. Šport je, samozrejme prvoradý. Ale tieto hry majú byť aj o vzdelávaní, kultúre a zábave.

OTVÁRACÍ CEREMONIÁL

Bolo obrovským zážitkom byť pri tom, keď Singapur s nadšením privítal športovcov a oficiálne otvoril olympijské hry mládeže. Otvárací ceremoniál bol totiž veľkolepý. Po skúsenostiach z marcového seminára mladých ambasádorov mi bolo jasné, že Singapurčania budú chcieť zanechať dojem. A nesklamali.

Po tom, čo športovci rad za radom vstúpili na plávajúci štadión v Marina Bay za burácajúceho potlesku divákov, posadali si na svoje miesta v hľadisku. Hoci je zvykom, že výpravy stoja v priestore štadiónu, tento ťah bol veľmi vydarený. Mohli sme si totiž nerušene vychutnať predstavenie, ktoré nasledovalo. Moderátori už na začiatku avizovali, že nás čaká vynikajúca zábava a musím priznať, že naozaj nás čakala.

Program bol veľkolepý. Od prvého momentu sme sledovali skvele nacvičené vystúpenia detí a teenagerov. Ceremoniál bol totiž predovšetkým o mládeži a pre mládež. Rozdelený na niekoľko fiktívnych kapitol, priniesol atraktívne hudobné a tanečné predstavenie, privítanie od významných osobností športu a kultúrneho života (prostredníctvom videonahrávky nás privítal aj hollywoodsky akčný hrdina Jackie Chan:-), predstavenie s poučnými motívmi (divadelno – tanečné predstavenie o hrozbách, ktoré na športovcov striehnu počas kariéry) a mal aj historický obsah. Singapurskí tanečníci nás prostredníctvom hudby previedli históriou mladého štátu, ktorý nedávno oslávil 45.výročie svojho založenia. To všetko bolo sprevádzané nádhernými ohňostrojmi a skvelými vizuálnymi efektmi.

Príhovor predsedu organizačného výboru Ser Mianga Ng bol srdečný. Vítal športovcov a ďakoval nadšenému singapurskému ľudu za pomoc a entuziazmus pri príprave hier. Prezident Medzinárodného oympijského výboru Jacques Rogge podobne poďakoval za organizáciu historicky prvých mládežníckych olympijských hier a pripomenul, že hry majú byť popri športovej udalosti aj priestorom pre nadobudnutie nových vedomostí a osvojenie si olympijských hodôt prostredníctvom ich kultúrneho a vzdelávacieho programu. Hry potom slávnostne otvoril prezident Singapuru S. R. Nathan, ktorý zo stredu hľadiska mával nadšeným divákom.

Po slovách prezidenta Nathana nasledovalo prezentovanie národných vlajok. S nadšením sme tlieskali a kývali nášmu džudistovi Arpádovi Szakácsovi, ktorý hrdo vypochodoval so slovenskou vlajkou v rukách. Priznám sa, že v tom momente sa nielen mne trošku zaleskli oči. Naši mladí športovci kričali, tlieskali a kývali, len aby bolo jasne vidieť, že malé Slovensko je takisto prítomné a sme na to všetci hrdí. Na hornej fotografii časť slovenských športovcov spoločne so zástupcom vedúceho slovenskej výpravy Borisom Demeterom pred pylónom s olympijským ohňom, na spodnej športovci zo slovenskej výpravy spolu so mnou a s našou koordinátorkou kultúrno-vzdelávacieho programu Ivanou Motolíkovou pred ceremoniálom.

Tradičné súčasti olympijského ceremoniálu prišli na rad hneď po tom. Olympijskú vlajku prinieslo na plávajúci štadión šesť významných svetových osobností športu, medzi nimi aj celosvetová ambasádorka I. OH mládeže, fenomenálna ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová. Olympiskú hymnu prišiel zaspievať singapurský zbor a vzápätí sme boli svedkami olympijských prísah.

Čerešničkou na torte bolo zapaľovanie olympijského ohňa. Vždy sa najviac teším na túto časť ceremoniálu, keďže som zvedavá, ako kreatívne sa s ňou organizátori ceremoniálu popasujú. Olympijský oheň v Singapure bol zapálený pompézne a veľkolepo. Dych vyrážajúci proces sa začal priplávaním nabielo vysvietenej lode v tvare labute, ktorá oheň priniesla. Za zvukov bubnov a v atmosfére, v ktorej naskakovali zimomriavky, si štafetu s ohňom podávali od móla až po štadión najúspešnejší singapurskí mladí športovci. Je krásne, že práve oni si mohli vychutnať česť a slávu bežať s pochodňou v posledných metroch, pred očami tisícok divákov na celom svete.

Posledný úsek zabehol dvojnásobný juniorský majster sveta v jachtingu, 15-ročný Darren Choy. Oheň zapálil priložením pochodne k obrovskému stožiaru a plamene sa špirálovito „vyšplhali“ až na jeho vrchol. Olympijský oheň nad Singapurom sa rozhorel za nadšeného burácania divákov. Olympijské hry boli oficiálne otvorené.

PRVÉ DOJMY

alt
alt

Po absolvovaní slávnostného otvorenia sme všetci bez pochybností - singapurské olympijské hry mládeže budú veľkolepé. Nielen vďaka tomu, že sú historicky prvé. Predovšetkým vďaka tomu, že od prvého momentu, keď sme do krajiny pricestovali, sa stretávame so srdečnosťou a nadšením domácich i zahraničných dobrovoľníkov.

Ak olympijské hnutie uznáva päť olympijských farieb, ja by som pridala pre tieto hry ešte jednu. Fialovú. Fialová je totiž hlavná farba olympijskej výzdoby v dedine, je súčasťou oficiálneho loga týchto hier a predovšetkým, je farbou na tričkách dobrovoľníkov. Hemžia sa po celej dedine, stretnete ich na každom rohu a vždy vás obdarujú milým úsmevom.

Ešte nikde som sa nestretla s takou srdečnosťou, ochotou a nadšením dobrovoľníkov, ako práve tu. Keď niečo potrebujem, nablízku je ich vždy minimálne desať, ktorí mi ochotne odpovedia a pomôžu. A ak aj nevedia, nájdu spôsob, ako to urobiť. Či už zavolajú niekomu, kto mi odpovie na otázku, či ukáže správny smer, alebo ma radšej osobne zavedú za najbližšou možnou dostupnou pomocou. Singapurčania sú totiž srdečný a pohostinný národ a radi to ukazujú pred svetom. Domáci aj zahraniční dobrovoľníci u mňa dostávajú jednotku za snahu.

Prvé dojmy zo Singapuru sú teda skvelé. Nad mestom sa vznáša olympijský duch a športovci nadšene nasávajú atmosféru piatich kruhov. Organizácia zatiaľ funguje veľmi dobre. Naši športovci začali dnešným dňom boje o medaily. Tak im všetci držme palce! :-)

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV