Športové aktuality
5 min. čítania

Prvý deň EYOF: Hokejistky boli blízko k prekvapeniu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V prvý súťažný deň zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže vo Vuokatti zasiahli do bojov v slovenských farbách šortrekári v pretekoch na 1500 m, hokejistky, ktoré prekvapili v dueli s domácim Fínskom, a bežci na lyžiach v skejtových disciplínach. 

Podľa pôvodného programu sa mali konať počas pondelka aj súťaže slalomárok v alpskom lyžovaní. Organizátori ich však presunuli na utorok, keď sa predstavia na svahu aj chlapci.

Internetové priame prenosy a záznamy z jednotlivých súťaží sú dostupné TU.

ĽADOVÝ HOKEJ: Slovenky 19 sekúnd od bodu s Fínkami

V úvodnom vystúpení hokejového turnaja boli v A-skupine blízko k veľkému prekvapeniu Slovenky. Proti favorizovaným Fínkam bojovali, dreli, dôsledne bránili a iba 19 sekúnd ich delilo od bodového vstupu do turnaja. Napokon prehrali tesne 2:3.

Domáce Suomi od úvodu potvrdzovali úlohu favoritiek zápasu a na dlhé okamihy sa nasťahovali do slovenskej obrannej tretiny. Brankárka Laura Medviďová predviedla počas úvodnej tretiny osem úspešných zákrokov. Slovenky hrali pozorne v obrane, ubránili aj dve oslabenia a niekoľkokrát ohrozili fínsku bránku.

V druhej tretine uspela v 24. min v korčuliarskom súboji s fínskymi obrankyňami Lilien Beňáková, za bránkou získala puk a poslala ho k Emme Donovalovej, ktorá na dvakrát prekonala fínsku brankárku. O tri minúty neskôr vyrovnala z blízka z dorážky Tilli Keränenová. Favoritky potom poslala v 29. min do vedenia Eveliina Kitulová. Ani Fínky sa dlho z náskoku netešili, už po 14 sekundách od otvorenia hry vyrovnala Tatiana Blichová.

V tretej dvadsaťminútovke mohli rozhodnúť oba tímy. Veľkú šancu na slovenskej strane mala Lilien Beňáková. Slovenky napokon odchádzali z ľadu smutné a so slzami v očiach. Cítili, že s Fínkami môžu uhrať minimálne bod. O ten ich obrala 19 sekúnd pred koncom Pauliina Salonenová, ktorá prepasírovala puk blízka do siete a rozhodla.

Slovensko – Fínsko 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Góly: 24. Donovalová (Beňáková), 29. Blichová (Beňáková, Donovalová) – 27. Keränenová, 29. Kitulová (Keränenová), 60. Salonenová (Kokorová).

ŠORTREK: Športová smola Tokárovej, Karabin bojoval v semifinále

Ako prví zasiahli do súťažných bojov na zimnom EYOF vo Vuokatti zo slovenskej výpravy šortrekári. Tamara Tokárová sa po kolízii do semifinále na 1500 m neprebojovala, Jakub Karabin postúpil do semifinále a obsadil konečné 20. miesto.

Tamara Tokárová
Tamara Tokárová prežila v pretekoch na 1500 m na EYOF vo Vuokatti športovú smolu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Tamara Tokárová prežila malú športovú smolu. Svoju rozjazdu začala dobre, dlho viedla. Po zrýchlení si držala postupovú tretiu pozíciu, keď ju v zákrute štyri kolá pred koncom podrazila Turkyňa Aybuke Hanová. Obe pretekárky spadli a kým sa vrátili do rytmu, súperky boli už dávno pred nimi. Predstihla ich aj Litovčanka Kotryna Sokolovskyté, ktorá bola v čase kolízie ďaleko za nimi.

Po štvrťfinále rozhodcovia celú situáciu prehodnotili, Turkyňu diskvalifikovali, ale Slovenku neposunuli do semifinále, aj keď pád ovplyvnil jej postupové ambície. Tokárová pri premiére na EYOF obsadila v pretekoch na 1500 m konečnú 24. priečku.

„Nerozumieme výroku rozhodcov. Tamara mala ísť ďalej, keďže pád nezapríčinila a bola v tom čase na postupovej pozícii. Bohužiaľ, rozhodca to vyhodnotil len tak, že Turkyňu diskvalifikoval a poradie v cieli ponechal,“ krútil hlavou tréner Olexander Myklucha.

Jakub Karabin
Jakub Karabin postúpil na EYOF vo Vuokatti medzi najlepšiu osemnástku na 1500 m.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Jakub Karabin vo svojej štvrťfinálovej jazde zabojoval, skončil v nej štvrtý. Priamo síce nepostúpil, ale dobrý čas ho posunul do semifinále.

„Vedel som, čo sa stalo Tamare. Musel som ísť takticky. Od začiatku som bol vpredu, aby sa ostatní prispôsobili môjmu tempu a nestratil som sily či ma nepripravil o umiestenie nejaký pád. Podarilo sa to a postúpil som,“ vrátil sa k štvrťfinále Karabin.

Hneď v prvom semifinále skončil siedmy a celkovo obsadil 20. pozíciu. Aj v druhej jazde zvolil rovnakú taktiku. V úvode bol vpredu, v závere však už bojoval len o čo najlepší čas.

„Nemal som čo stratiť, skúsil som vydržať s najlepšími čo najdlhšie. Išiel som to, na čo som momentálne mal. Bolo to celkom dobré, ale súperi sú ešte lepší. Vidím vo svojich jazdách rezervy a je priestor na zlepšenie. Získal som aj nové cenné skúsenosti do ďalšej kariéry,“ zhodnotil Jakub Karabin.

BEH NA LYŽIACH: Slovenky zaostali

Z tria slovenských bežkýň na lyžiach sa v pretekoch na 7,5 km voľne najlepšie umiestila Veronika Bukasová, ktorá so stratou 4:44,0 min na víťaznú Lisu Erikssonovú obsadila 44. priečku. Na tratiach vo Vuokatti skončila Lea Meszárošová 51. a Sarah Šuleková 56. Na štart freestylových pretekov bežkýň sa postavilo 64 pretekárok.

V súťaži chlapcov na 10 km voľne dominoval Fín Niko Anttola za 21:08,7 min. Matej Horniak stratil 3:21,0 min a skončil na 47. priečke. O trinásť pozícii nižšie je vo výsledkovej listine Marko Havran.

 

VÝSLEDKY – PONDELOK 21. marca

HOKEJ DIEVČATÁ

Slovensko – Fínsko 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Góly: 24. Donovalová (Benáková), 29. Blichová (Benáková, Donovalová) – 27. Keränenová, 29. Kitulová (Keränenová), 60. Salonenová (Kokorová).

BEH NA LYŽIACH

Dievčatá – 7,5 km voľne: 1. L. Erikssonová 20:46,9, 2. T. Ericssonová (obe Švéd.) +30,2, 3. Nadinová (Tal.) +51,3, ... 43. BUKASOVÁ +4:44,0, 51. MESZÁROŠOVÁ +5:34,3, 56. ŠULEKOVÁ (všetky SR) +6:05,4.

Chlapci – 10 km voľne: 1. Anttola (Fín.) 21:08.7, 2. Steiger (+20,6, 3. Danielsson (Švéd.) +24,5, ... 47. HORNIAK +3:21,0, 60. HAVRAN (obaja SR) +4:11,0.

ŠORTREK

Dievčatá – 1500 m: 1. Deltrapová (Hol.) 2:27,966, 2. Somodiová (Maď.) 2:28,882, 3. Grenouillouxová (Fr.) 2:28,948, ... vo štvrťfinále: 24. TOKÁROVÁ (SR) 3:03,797.

Chlapci – 1500 m: 1. Loreggia 2:21,247, 2. Previtali (obaja Tal.) 2:21,837, 3. Tawan (Fr.) 2:24,708, ... v semifinále: 20. KARABIN (SR) 2:36,259.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV