Športové aktuality
4 min. čítania

Prvý súťažný deň v Győri: Poznačený nepriaznivým počasím, o prvý úspech Slovákov sa postaral tenista Jakub Kaťuch

Tomáš Turčan

Győr, 24. júla 2017 (od tlačového atašé slovenskej výpravy Tomáša Turčana) – Medzi prvých Slovákov, ktorí sa predstavili na XIV. letnom Európskom festivale mládeže (EYOF) v maďarskom Győri patrili naši tenisti, plavci a atléti. Prvý deň výrazne poznačili búrky, v dôsledku čoho bolo nutné posunúť hry v niektorých disciplínach, medzi inými práve tenis a kvalifikácie v atletických súťažiach, ktoré sa konajú v exteriéri na Olympijskom športovom parku. Kvôli tomu niektorí športovci zatiaľ nenastúpili do hry, medzi nimi aj niekoľko našich športovcov.
 

Jakub Kaťuch, FOTO: : Andrej Galica
Jakub Kaťuch,
Foto
: Andrej Galica

TENISTA JAKUB KAŤUCH POSTÚPIL V PRVOM KOLE DVOJHRY
Z našich tenistov si mali možnosť zahrať len dvaja – Jakub Kaťuch a Eszter Méri. Eszter Méri nastúpila vo večerných hodinách proti Lotyške Semenistaje a v prvom kole dvojhry sa jej ju nepodrailo zdolať. Súperka vyhrala v dvoch setoch 7:6 a 6:3. Jakub Kaťuch sa popoludní stretol na kurte s Čechom Vítkom Horákom a práve jeho účinkovanie na tohtoročnom EYOF-e možno považovať za prvý úspech nášho tímu. Jakub vyhral v dvoch setoch 6:2 a 6:3 a postupuje do druhého kola dvojhry proti Rusovi Kachmazovi zajtra alebo v stredu. Naši ostatní tenisti Romana Čisovská Lukáš Palovič nastúpia do hry zajtra. Všetkých hráčov čakajú ešte aj súťaže štvorhry.
 
ATLETIKA A PLÁVANIE DNES BEZ POSTUPU
Hneď v prvej súťaži organizovanej na atletickom štadióne hájil v rozbehoch na 100 m slovenské farby Samuel Beladič a v rovnakej disciplíne o niečo neskôr v ženskej kategórii Lenka Kovačovicová. Z hľadiska umiestnenia v tabuľke bola s časom 12,46 s úspešnejšia naša atlétka, ktorá skončila v rozbehoch na 4. mieste. Na postup do semifinále to však nestačilo. Rovnako sa nekvalifikovali ani naši športovci v skoku o žrdi Maroš Ralík a v hode kladivom Nikola Ganobčíková. Naša atletická nádej Lenka Kovačovicová bude bežať ešte v súťaži na 200 m.
 

Lenka Kovačovicová, FOTO: : Andrej Galica
Lenka Kovačovicová,
Foto
: Andrej Galica
V prvý poldeň plaveckých súťaží na EYOF sa predstavili naši plavci v 7-mich individuálnych štartoch a jednom štafetovom. V tomto športovom odvetví dopadli naši športovci najlepšie v štafete 4 x 100 m voľným spôsobom. Tím dievčat v zložení Sabína Kupčová, Zora Ripková, Tamara Potocká a Martina Cibulková skončil v rozplavbách s časom 3 min a 56,49 s na 10. mieste spomedzi 22 súťažiacich tímov. Len tesne (o 0,32 s) nepostúpili medzi 8 finálových tímov. Najlepšie individuálne umiestnenie dosiahla Nikoleta Trníková na 400 m polohových pretekov (5:05,20 s - 17. miesto). Osobné výkony zaplávali Alex Kušík na 100 m prsia a Lukáš Kalník na 100 m motýlik.
 
Všetci plavci majú pred sebou ešte aj ďalšie disciplíny. „Najväčšie šance vkladáme do Tamary Potockej, ktorá má momentálne siedmy nahlásený čas a počítame s jej účasťou vo finále na 100 m motýlik v piatok. Taktiež budú zaujímavé polohové preteky dievčat na 4 x 100 m. A veríme, že viacero dievčat sa dostane do semifinále vo viacerých pretekoch. Ale nechajme sa prekvapiť,“ uviedol vedúci výpravy plavcov Karel Procházka.
 
ERIK VLČEK: ORGANIZÁTORI NASADILI VYSOKÚ LATKU 
Ambasádor slovenskej výpravy EYOF 2017 Erik Vlček
Ambasádor slovenskej výpravy EYOF 2017 Erik Vlček
Slovenských športovcov počas zápolenia v Olympijskom športovom parku v Győri podporuje aj ambasádor našej výpravy - slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike, strieborný medailista v súťaži štvorkajaku z olympiády v Pekingu a Rio de Janeiro a držiteľ bronzovej medaile z olympiády v Aténach – Erik Vlček. „Organizácia týchto hier je zatiaľ fantastická. Včerajší otvárací ceremoniál môžeme porovnať s tými z klasických olympijských hier. Organizátori nasadili skutočne vysokú latku. Úprimne závidím našim mladým športovcom, že sa môžu zúčastniť takejto veľkolepej akcie. Všetkým držím palce v ďalších dňoch a disciplínach“ povedal náš ambasádor a „motivátor“ mladých športovcov na letných EYOF 2017.
 
Výsledky všetkých jednotlivých športovcov sú priebežne dopĺňané na oficiálnej stránke podujatia (V pravej časti tabuľky RESULTS kliknite na kategóriu Live Scores, vyberte si konkrétny deň a konkrétny šport)

Pozrite si fotogalériu z dnešného dňa.
FOTO: Andrej Galica

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV