Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
8 min. čítania

Prvý súťažný deň v Lausanne 2020: Jančová ôsma, očakávaná gólová kanonáda v 3x3 hokeji

Slovenská športová výprava na III. zimných olympijských hrách 2020 v Lausanne má za sebou úvodný súťažný deň, počas ktorého sme boli svedkami hneď dvoch noviniek. Po prvýkrát v histórii sa pod piatimi kruhmi pretekalo v skialpinizme a hokej sa hral vo formáte 3x3. Prvý súťažný deň majú za sebou aj lyžiari a skialpinisti. 

Zjazdová lyžiarka Rebeka Jančová ôsma v super-G, Teo Žampa na 21. mieste 

Krátko po desiatej hodine ráno sa na štart v stredisku Les Diablerets Alpine Centre postavila na štart šestnásťročná Rebeka Jančová, ktorá si v disciplíne super-G dnes zmerala sily so súperkami zo 40 krajín. V konkurencii 59 dievčat obsadila s časom 56,99 sekúnd konečné 8. miesto. „Rebeka dnes lyžovala dobre a rovnako dobre sa vysporiadala s terénom náročným na taktické myslenie pretekára. Urobila dve menšie chyby, no tie robili aj ostatné pretekárky," zhodnotila Jančovej výkon trénerka Miriam Poprocká. Za zlatou Klopfensteinovou zo Švajčiarska zaostala o 72 stotín sekundy. „S jazdou som bola celkom spokojná. Bolo to naozaj bláznivé super-G. Asi najťažšie, čo som zatiaľ šla a myslím si, že som to celkom dobre zvládla. Skákalo sa smerom do oblúka a nie rovno ako zvyčajne, takže to nemám vôbec natrénované a bolo to pre mňa niečo nové. Trénerka mi však povedala, ako mám ísť, ja som ju poslúchla a vyšlo to,” povedala nám Rebeka po pretekoch.

Teo Žampa
Teo Žampa obsadil v piatkovom pretekoch super-G 21. miesto.
Foto
OIS/Joel Marklund.

Tréner je s výkonom Tea Žampu spokojný

V rovnakej disciplíne sa dnes predstavil aj mladý lyžiar Teo Žampa, ktorý sa na trati musel popasovať so snežením. V konkurencii 61 pretekárov napokon s časom 55,92 sekúnd obsadil 21. miesto. Na zlatého Švéda Hofstedtu stratil 1,36 sekúnd. „Od štartu išiel výborne. Škoda len, že sedem čísel pred ním v hornej časti super-G začalo snežiť a trať sa na ľahkej rovinatejšej časti spomalila. Tam bol za všetkými pretekármi, ktorí štartovali pred ním. Po príchode na strmú a technickú pasáž išiel perfektne a dosiahol 9. najlepší čas, čo ho z 28. miesta posunulo na 18. miesto. Potom ho predbehli ešte traja pretekári a nakoniec skončil na peknom 21. mieste. S jeho výsledkom som spokojný,” zhodnotil dnešné preteky v podaní mladého Žampu jeho tréner Tomáš Žampa. So svojím výsledkom bol vcelku spokojný aj samotný pretekár. „Na začiatok je to celkom dobrý výsledok, keďže mi dnes poveternostné podmienky veľmi nepriali. Na strmej časti som mal solídny čas,” vyjadril sa Teo.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Skialpinistov potrápila viróza a menšie technické problémy

Vo Villars Winter Parku mal dnes olympijskú premiéru čoraz obľúbenejší zimný šport – skialpinizmus. Práve od tejto mládežníckej olympiády závisí, či ho raz uvidíme aj na olympijských hrách. V individuálnych pretekoch nás dnes reprezentovali dvaja športovci – Laura Kovárová a Martin Černek. Laura s časom 1:17:45,56 hod. obsadila v konkurencii 23 dievčat 19. miesto. Zlatá Ulrichová zo Švajčiarska zvládla náročnú trasu za vyše 58 minút. „Snažila som sa ísť naplno, no počas pretekov mi nebolo dobre. Na začiatku druhého zjazdu som mala technický problém, ktorý ma stál minútu a rozhodil ma. Zajtra si dám oddych a budem sa snažiť pripraviť sa na šprinty,” zhodnotila svoj výkon Laura. Tréner skialpinistov Roland Hric priznal, že sa v pretekoch vytrápila a momentálne ju trápi viróza, ktorú sa posnažia do šprintov v pondelok vyriešiť.

Laura Kovárová
Skialpinistka Laura Kovárová s časom 1:17:45,56 hod. obsadila v konkurencii 23 dievčat 19. miesto.
Foto
OIS/Ben Queenborough

Alpské krajiny neprekvapili

Vlajkonosič slovenského tímu na otváracom ceremoniáli Matúš Černek s časom 56:55,8 minút obsadil v konkurencii 24 účastníkov 16. miesto. Pre Matúša to boli druhé individuálne preteky mimo Slovenska. „Preteky boli dosť technické. Očakával som, že sa pôjde len hore a dole. No bolo to stále „cik-cak” prekladanie lyží zo strany na stranu. Viem, že musím pracovať na svojej technike, pretože práve tam strácam,” priznal mladý pretekár. Najhoršie podľa neho bolo to, že štartoval z poslednej línie. „Nepomohla mi ani výška, ani lakte k tomu, aby som sa priblížil aspoň niekde k 10. miestu. Hneď ma uzavreli a išlo sa do technickej pasáže, kde boli dve koľaje na lyže. Stratil som tam veľmi veľa úsilia…,” pokračoval. Hoci mu súperi dvakrát „vypli” lyžu, optimizmus nestráca. „Nevadí, život ide ďalej. Veď je to šport. Treba sa tým baviť. Čaká ma šprint a na ten sa veľmi teším, takže sa vidíme v pondelok,” dodal s úsmevom Matúš.

„Matúš mal zlú štartovaciu pozíciu, išiel z poslednej rady. Pri boji o pozíciu zabudol na techniku a párkrát sa mu pošmyklo. Teší ma, že v závere vyhral s Američanom boj o 16. miesto. Bojoval do konca,” skonštatoval jeho výkon tréner Roland Hric, ktorý je s výkonom svojich zverencov spokojný. Vedel, že konkurencia bude výborne pripravená, a to sa aj potvrdilo. V obidvoch kategóriách, až na výnimku jedného miesta, dominovali v prvej desiatke alpské krajiny a Španielsko.

Gólová kanonáda v novom formáte hokeja 3x3 

Diváci na zimnom štadióne Vaudoise Arena v Lausanne dnes mohli na vlastné oči vidieť premiéru nového formátu hokeja, v ktorom proti sebe hrajú hráči traja proti trom. Viac o tomto formáte si môžete prečítať v našom rozhovore s Igorom Andrejkovičom zo Slovenského zväzu ľadového hokeja. 

Premiéra hokeja 3x3.
Premiéra hokeja 3x3.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hokej 3x3 v Lausanne 2020 prebieha v miešaných tímoch na úrovni národných olympijských výborov a každý tím je označený farbou. Svoj prvý zápas dnes odohrali všetci chlapci. Na úvod Hnedý tím porazil Čierny tím v pomere 13:11. V Hnedom tíme sa predstavil Adam Sýkora, ktorý do súperovej bránky strelil dva góly a zaznamenal jednu asistenciu. Brankárom vo víťaznom Čiernom tíme bol Rastislav Eliáš. 

Druhý zápas Oranžového tímu proti Červenému sa skončil v prospech „oranžových”, ktorí vyhrali 8:6. Červenému tímu na víťazstvo nestačili ani dva góly, ktoré strelil Slovák Peter Repčík. „Formát hry sa mi páči. Je to rýchle, z jednej strany na druhú. So spoluhráčmi sme dobrý kolektív, ale často „ťaháme” puky,” povedal nám po zápase Repčík. Patrik Melicher so Sivým tímom porazil Modrý tím. Svojim spoluhráčom pomohol tromi gólmi a dvomi asistenciami k víťazstvu 9:8.

Peter Repčík
Hokejista Peter Repčík.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na ľade všetkých päť dievčat

Pre Emmu Donovalovú a Zelený tím nebol úvodný zápas olympiády víťazný. So Žltým tímom prehrali 4:12. „Hralo sa mi dobre, no neboli sme ešte rozohraté. Dúfam, že zajtra to bude lepšie, pretože dnes to nebolo bohviečo,” povedala nám Emma po zápase. Nový formát je podľa nej lepší ako súťaže individuálnych zručností, ktoré boli súčasťou predchádzajúcich dvoch olympijských hier mládeže.

Za Hnedý tím nastúpila brankárka Ivana Látková a v drese Čierneho tímu sa predstavila Nikola Janeková, ktorá k víťazstvu svojho tímu 6:7 prispela jedným gólom. Barbora Kapičáková v drese Červeného tímu strelila do bránky Oranžového tímu dva góly. Ani tie však na víťazstvo nestačili a tím našej hráčky napokon prehral 4:6.

 Zuzana Dobiašová
Zuzana Dobiašová jedným gólom prispela k víťazstvu svojho Modrého tímu nad Sivým 9:7.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V poslednom zápase dnešného dňa sa predstavila Zuzana Dobiašová, ktorá jedným gólom prispela k víťazstvu svojho Modrého tímu nad Sivým 9:7. „V zápase sme boli zohraté a dávali sme si dobré prihrávky. Myslím si, že v 3x3 hokeji môžeme viac medzi sebou komunikovať, prihrávať si a dávať krajšie góly,” vyjadrila sa Dobiašová.

Výsledky 1. súťažného dňa v Lausanne 2020

Program 2. súťažného dňa (11. január)

Zjazdové lyžovanie

Miesto: Les Diablerets Alpine Centre

10:30 - 11:30

alpská kombinácia (CH)

Teo Žampa

12:30 - 13:30

alpská kombinácia (D)

Rebeka Jančová

Biatlon 

Miesto: Les Tuffes Nordic Centre

10:30 - 12:05

individuálne preteky na 10km (D)

Ema Kapustová

   

Sára Pacerová

   

Barbara Skačanová

     

13:30 - 15:15

individuálne preteky na 12,5km (CH)

Matej Badáň

   

Matej Gregor

   

Bruno Matovič

Hokej 3x3 

Miesto: Lausanne Vaudoise Arena

Chlapci: 

2. kolo chlapcov

9:00 (vľavo) žltí vs. siví (Patrik Melicher) 

9:00 (vpravo) čierni (Adam Sýkora) vs. červení (Peter Repčík)

10:30 (vľavo) zelení vs. hnedí (Rastislav Eliáš)

3. kolo chlapcov

16:00 (vľavo) modrí vs. čierni (Adam Sýkora)

17:30 (vľavo) červení (Peter Repčík) vs. zelení

17:30 (vpravo) hnedí (Rastislav Eliáš) vs. siví (Patrik Melicher) 

Dievčatá: 

12:00 (vpravo) čierne (Janeková) vs. červené (Kapičáková) 

13:30 (vľavo) zelené (Donovalová) vs. hnedé (Látková) 

13:30 (vpravo) modré (Dobiašová) vs. oranžové

3. kolo dievčat

19:00 (vľavo) modré (Dobiašová) vs. čierne (Janeková)

20:30 (vľavo) červené (Kapičáková)  vs. zelené (Donovalová)

20:30 (vpravo) hnedé (Látková) vs. sivé

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV