Športové aktuality
4 min. čítania

Psychika zjazdárok dostala poriadne zabrať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Rebeka Jančová (vľavo) a Petra Hromcová po olympijských pretekoch v super-G v Jen-čchingu.
Foto
SOŠV/ĽUBOMÍR SOUČEK

Dávku odvahy museli ukázať zjazdárky na zľadovatelej trati s názvom Skala v Národnom centre alpského lyžovania v Jen-čchingu v piatkovom super-G. Viaceré pasáže vyzerali hrozivo a bežný smrteľník by sa v zjazdárskom postoji dole Skalou asi nepustil.

S podmienkami i traťou sa najlepšie vyrovnala Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorý potvrdila úlohu jednej z favoritiek super-G. Na štart, kde sa ortuť teplomera nevyšplhala vyššie ako na 11 stupňov pod nulou, sa postavili aj Petra Hromcová a Rebeka Jančová.

Petra Hromcová mala z kopca rešpekt

Petra Hromcová nie je špecialistkou na kĺzavé disciplíny. V nich chcela štartovať aj na ZOH v Pekingu, avšak znemožnili jej to testy na koronavírus pred odchodom do Číny. Pricestovala až po nich a na tretí deň pobytu v Olympijskej dedine v Jen-čchingu sa postavila na štart super-G.

„Je mi ľúto, že som vynechala svoje silnejšie disciplína a začínala tou, v ktorej nie som úplne vyjazdená. Mala som z kopca rešpekt. Napokon to nedopadlo až tak zle. Ak by som tu bola ale skôr, bola lepšie aklimatizovaná a mala viac tréningov, mohlo to byť ešte lepšie. Je to už minulosť a nič na tom nezmeníme,“ hovorila Hromcová, ktorá obsadila 38. pozíciu so stratou 6,6 sekundy na Gutovú-Behramiovú.

Prípravu na prvý olympijský štart v Číne jej skomplikovala aj izolácia po príchode. Na letisku v Pekingu bol jej prvý test pozitívny a musela v karanténnej izbe čakať na výsledky ďalších dvoch testov. Jej psychika v posledných týždňoch dostala riadne zabrať.

„Stres z čakania na výsledky testov po prílete do Číny mi nedal spať. Aj doma to už bolo náročné na psychiku, keďže sa môj odlet neustále odkladal. Momentálne ešte bojujem so spánkovým deficitom. Koronavírus môže zastihnúť každého, musíme si na túto dobu zvyknúť a prispôsobiť sa,“ priznala 23-ročná rodáčka z Bratislavy.

Ako jedna z mála lyžiarok na ZOH 2022 už v minulosti v Číne štartovala. V roku 2019 absolvovala v ázijskej krajine šesť pohárových pretekov.

„Myslela som si, že budem mať väčší problém zvyknúť si na snehovú podložku. Pri predošlom pobyte v Číne mi to robilo problémy. Teraz je trať poriadne naľadovaná. Ľad je podobný tomu v Európe. Iné by to bolo, ak by bola pokrývka iba čistý technický sneh,“ prezradila Hromcová.

Rebeka Jančová bojovala najmä s hlavou

Rebeka Jančová sa na tratiach v Jen-čchingu objavila prvýkrát v cieli. V obrovskom slalome vypadla v druhom kole, v špeciálnom slalome v prvom. Talentovaná lyžiarka, ktorú pripravoval aj otec Veroniky Velez Zuzulovej Timotej, sa na štart v super-G tešila.

„Boli to náročné preteky. Nie však traťou, ale hlavou. Boli tam tri skoky, náročná zákruta, bránky sa išli akoby do U-rampy, dole ste prechádzali úzkym kaňonom a leteli ste ním proti sieťam. Preto to bolo náročné na psychiku,“ povedala najmladšia členka slovenskej olympijskej zjazdárskej reprezentácie. V cieli bola pomalšia o 7 stotín ako Hromcová a skončila hneď za ňou na 39. pozícii.

Mrzelo ju, že pred nájazdom do spodnej roviny urobila chybu, podišla prejazdovú bránku a stratila rýchlosť. „Tam som dosť stratila, keďže v tej bránke sa rozhodovalo o rýchlosti do roviny. Predovšetkým som rada, že tieto preteky už mám za sebou,“ doplnila.

Žampovci ako výborní motivátori

Jančová s Hromcovou a bratmi Adamom a Andreasom Žampovcami sa predstavia v závere olympijského programu v tímovej súťaži. V nej sa budú jazdiť paralelné obrovské slalomy.

„Teraz budeme mať zopár dní na tréning. Tímové súťaže mám rada, je v nich výborná atmosféra a viem sa na tieto súťaže dobre nabudiť. Teším sa, že sa budeme paralelne pretekať so súperkami vedľa mňa v trati,“ povedala Petra Hromcová a Rebeka Jančová ju doplnila: „Bratia Žampovci sú motivačné typy, ktoré nás môžu posunúť. Teším sa preto na tieto tímové preteky.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV