SOŠV
Video
3 min. čítania

Radoslav Rančík: „Rozhodnutie ukončiť kariéru nebola úplne moja myšlienka”

Stanislav Krško, Miroslava Luptáková

Hokejová brankárka a olympionička Zuzana Tomčíková, boxer Tomi „Kid” Kovács a basketbalista Radoslav Rančík majú za sebou bohaté športové kariéry. Ako zvládol koniec svojej kariéry známy bývalý basketbalista? Čo bolo pre neho najťažšie? Čomu sa venuje dnes? 

Za basketbalistu Radoslava Rančíka, ktorý skončil s basketbalom pred dvomi rokmi, rozhodol o konci kariéry jeho posledný tím Inter Bratislava. „Rozhodnutie ukončiť kariéru nebola úplne moja myšlienka. Tušil som však, že to pomaly prichádza. Keď končila sezóna, mal som 38 rokov.  Nebol som najstarší len v tíme, ale aj v celej lige,”  začal svoje rozprávanie niekoľkonásobný Basketbalista roka.

Hoci sa jeho aktívne pôsobenie v basketbale chýlilo ku koncu, mal ambíciu hrať ešte jednu sezónu. Napriek mnohým ponukám chcel ostať v Interi. „Celý život som cestoval, moja rodina sa kvôli mne veľakrát obetovala, a preto som chcel ostať v Bratislave. Tím mal však iný pohľad. Chcel omladzovať káder, čomu rozumiem. Vedenie mi neponúklo novú zmluvu a o konci kariéry rozhodlo za mňa,” spomínal na svoj koniec Rančík. Ako sám priznal, spočiatku bol frustrovaný, nahnevaný a sklamaný. „Neskôr som si však uvedomil, že môžem byť vďačný. Na sklonku kariéry mi v Interi ponúkli podmienky, na ktoré by mohol byť pyšný každý hráč na Slovensku,” dodal 207 centimetrov vysoký pivot.

rančík
Foto
SOŠV

Každý športovec by mal myslieť na svoju budúcnosť 

Už počas svojej športovej kariéry mal možnosť stretnúť sa s mnohými hráčmi, ktorí si vďaka výkonom zarobili veľmi slušné peniaze. Koniec ich kariéry však vo viacerých prípadoch až tak ružovo nevyzeral –  boli radi, ak mali z čoho platiť účty. Vôbec nemysleli na svoju budúcnosť. Rado Rančík bol iný. „Vedel som, že nejaký balík peňazí musím mať odložený aj na časy po kariére a nejaké peniaze musím investovať. Radil som sa aj finančnými odborníkmi, no v prvom rade som si sám robil prieskum, ako a kde by moje peniaze mali byť uložené. Dôležité bolo, že som mal možnosť vidieť príklady hráčov, ktorí to zvládli, ale aj nezvládli,” nechal sa počuť bývalý hráč tureckého Galatasaray Istanbul či talianskeho celku Benettone Treviso.

Bývalý basketbalista bol pripravený na najhoršie

Po konci kariéry sa však Rančík rozhodne nenudí. „Myslel som si, že to so mnou bude horšie. Paradoxne, vyšlo to fantasticky. Vďaka tomu, že nemám problém postaviť sa pred mikrofón, ponuky sa len tak hrnuli. Začal som pracovať ako reportér, písať články, pripravoval som basketbalovú internetovú reláciu Pod košom,” predstavil začiatky svojho života „po”. Neskôr sa vrhol aj na väčšie projekty. Začal podnikať a prednášať o tom, čo znamená byť profesionál. „Za všetko, čo ma po kariére stretlo, som vďačný. Viem, že mnohí športovci tápajú a nevedia, ako sa zaradiť do spoločnosti. Človek sa musí pripravovať koniec kariéry dlhodobo,“ dodal na záver.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV