Športové aktuality
2 min. čítania

Rafael Nadal štvrtýkrát v rade kráľom parížskej antuky, Federera zdolal hladko

PARÍŽ 8. júna (SITA, AP) - Na tenisovom Roland Garros po roku nič nové. Španiel Rafael Nadal zdolal vo finále 107. majstrovstiev Francúzska rovnako ako vlani aj predvlani svetovú jednotku Rogera Federera, tentoraz za 108 minút až príliš hladko 6:1, 6:3, 6:0 a po štvrtý raz v rade získal korunu antukového kráľa. Dvadsaťdvaročný rodák z Manacoru na ostrove Mallorca zvládol svoje štvrté parížske finále najsuverénnejšie zo všetkých. Federer počas celého zápasu márne hľadal recept na strojovú antukovú hru svojho súpera s minimom chýb a obrovskou mentálnou prevahou. Od roku 1977 a prehry Briana Gottfrieda s Guillermom Vilasom nik neprehral vo finále druhého grandslamového turnaja ponižujúcejším spôsobom.

Nadal sa štvrtým parížskym triumfom v rade vyrovnal švédskej legende Björnovi Borgovi, ktorý zvíťazil na najcennejšej antuke štyrikrát bez prerušenia v rokoch 1978 - 1981. Víťaz zinkasoval prémiu 1 mil. eur, zdolaný finalista 530 000. Nadal si pripísal 27. singlový turnajový titul kariéry a na obľúbenej antuke vyhral už 115. z posledných 117. stretnutí. Jeho parížska bilancia je počas štyroch rokov stále stopercentná 28:0. V tomto roku navyše vyhral aj bez straty setu, čo sa mu na turnaji veľkej štvorky podarilo iba ako piatemu tenistovi v tzv. open ére (predtým Nastase, Rosewall, Borg a Federer). V tomto smere španielsky ľavák v šortkách nadviazal práve na Federera a jeho suverénny triumf z Australian Open 2007. Na najpomalšom povrchu sa navyše tešil zo 41. víťazného súboja z rovnakého počtu zápasov hraných na tri sety.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV