Športové aktuality
5 min. čítania

Bronzoví olympijskí medailisti z Pekingu si vybojovali miesto v NHL

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Pavol Regenda, Juraj Slafkovský, Šimon Nemec
Foto
TASR/AP, TASR

Bronzoví olympijskí medailisti Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Pavol Regenda začnú sezónu NHL v prvých tímoch. Všetci traja hokejisti zvládli náročné predsezónne kempy a vybojovali si miesta v Montreale, New Jersey a v Anaheime. Celkovo je momentálne na súpiskách klubov NHL osem slovenských hokejistov.

Slafkovskému, Nemcovi a Regendovi dopomohli k NHL aj zápasy v reprezentačnom tíme, všetci traja boli aj súčasťou bronzového olympijského mužstva z Pekingu. Vďaka honoru najužitočnejšieho hráča, najproduktívnejšieho hokejistu i najlepšieho strelca i následným výkonom na fínskom ľade upútal Slafkovský skautov Montrealu Canadiens natoľko, že si ho vybrali ako číslo jeden draftu 2022.

Nemec a Regenda zasa ukázali, že aj zo slovenskej Tipos extraligy sa dá prebojovať do NHL. Pred nimi sa podarilo hrať zápasy v najvyššej slovenskej súťaži a následne v zámorskej profilige len šiestim slovenským hráčom – Ivanovi Čiernikovi (1997), Ľubomírovi Vaicovi (1997), Mariánovi Hossovi (1997), Mariánovi Gáborikovi (2000), Ľubomírovi Višňovskému (2000) a Radoslavovi Heclovi (2002).

Na súpiskách klubov NHL sú okrem Slafkovského aj Pavol Regenda (Anaheim), Šimon Nemec, Tomáš Tatar (obaja New Jersey), Erik Černák (Tampa Bay), Martin Fehérváry (Washington), Jaroslav Halák (NY Rangers) a Adam Ružička (Calgary). Na šancu na farmách budú čakať Martin Pospíšil (Calgary), Samuel Kňažko (Columbus), Miloš Kelemen (Arizona), Marián Studenič (Dallas), Filip Mešár (Montreal), Dávid Hrenák (Los Angeles), Martin Chromiak (Los Angeles) či Maxim Čajkovič (Tampa Bay).

Juraj Slafkovský hneď písal rodičom

O osude Juraja Slafkovského sa veľa špekulovalo, zámorské médiá kritizovali jeho výkony v niektorých zápasoch. Osemnásťročný hokejista, ktorý má šancu stať sa najmladším hráčom spod Tatier v histórii NHL (doteraz ním je Marián Gáborík, nastúpil vo veku 18 rokov, 235 dní), sa vyrovnal s tlakom a nebude chýbať v kádri Canadiens na úvodný zápas novej sezóny.

„Cítim sa skutočne veľmi dobre. Vždy som veril, že sa mi podarí dostať do prvého tímu. Od začiatku kempu som sa usiloval zlepšovať v korčuľovaní, vedení puku. Na ľade som sa snažil robiť správne veci. Do prvého zápasu sezóny nás čaká ešte práca,“ povedal Slafkovský, ktorý sa ortieľ o zotrvaní v Montreale dozvedel spolu s ostatnými hráčmi.

Následne poslal správu svojím rodičom do Košíc, že môžu prísť na jeho debut v slávnej lige. „Som si istý, že urobia všetko, aby stihli zápas. Dúfam, že budú v Montreale,“ hovoril Slafkovský zámorským novinárom počas mediálneho dňa.

Urastený mladík je jedným zo štyroch nováčikov na súpiske Montrealu. V Kanade ho čaká náročná úloha. Počas sezóny musí potvrdzovať pozíciu draftovej jednotky. „Keď dostanem šancu, budem sa snažiť hrať čo najlepšie. Budem robiť všetko pre to, aby som zostal v Canadiens dlhý čas,“ doplnil Juraj Slafkovský.

Pavol Regenda všetkých prekvapil

Najmä Regendov raketový vstup do NHL je prekvapením. Keď z Michaloviec odchádzal do zámoria, vyzeralo to, že si zahrá iba na farme. V príprave však prekvapil azda najviac z celej súťaže a sezónu začne v prvom tíme Anaheimu.

„Hľadám tie správne slová. Pomaly mi dochádza, čo sa mi podarilo,“ hovoril zámorským médiám s typickým úsmevom na perách. „Celý život som pracoval pre tieto chvíle a dnes sa mi splnil sen. Ešte si to poriadne neuvedomujem a som zvedavý, čo ma čaká. Mám veľkú radosť.“

Po úspešnej sezóne v Michalovciach okorenenej olympijským bronzom chcel ísť pôvodne hrať do Mladej Boleslavi. Zrazu sa však naskytla šanca v Anaheime a on sa jej pevne chytil. Vďaka svojim fyzickým parametrom, hre, zručnostiam i citu pre dianie na ľade zaujal trénerov „káčerov“ natoľko, že ho vybrali do tímu.

„Momentálne nie je v NHL veľa slovenských hokejistov, aj preto cítim zimomriavky. Mali sme ako deti svoje idoly a teraz sa môžem stať ja idolom pre iných. Podpora od fanúšikov a nádejí je skvelá, pre nich hrám hokej,“ vysvetľoval médiám Regenda.

Dvadsaťdvaročný útočník žijúci v Hažíne pri Michalovciach, ktorého nedraftoval žiaden z klubov NHL, by mal začínať novú sezónu vo štvrtok útoku Ducks. Napriek prvému tímu ešte nemá nič garantované a Regenda to aj vie.

„Musím každý deň drieť bez ohľadu na to, akú ligu hrám. Teraz budem ešte viac, aby som sa v tíme udržal čo najdlhšie. Chcem dokázať všetkým, že do mužstva patrím,“ doplnil Regenda.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV