Športové aktuality
3 min. čítania

Skejtbordista Richard Tury má pred sebou jednoznačný cieľ

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Richard Tury.
Foto
Juraj Tury

Najlepší slovenský skejtbordista Richard Tury má za sebou úspešnú sezónu. V tých dvoch nasledujúcich sa chce kvalifikovať na olympijské hry do Paríža 2024.

Richard Tury patrí už viac rokov do širšej svetovej špičky v skejtbordingu. V roku 2022 získal bronz na otvorených majstrovstvách Európy v Bazileji a vo Svetovej sérii sa viackrát postavil na pódium. „Práve bronz z Bazileja považujem za svoj najväčší úspech,“ povedal 29-ročný Košičan v rozhovore pripravenom Športovým centrom polície, ktoré ho zastrešuje.

Všetko úsilie smeruje Richard Tury k cieľu Paríž 2024

Všetko svoje úsilie momentálne smeruje na olympijské hry v Paríži. Na predchádzajúce v Tokiu sa nedostal len veľmi tesne, miestenka mu ušla o tri priečky. Vo Francúzsku by sa malo predstaviť 22 najlepších skejtbordistov.

„Kvalifikáciu do Tokia ovplyvnil COVID-19, veľa súťaží sa zrušilo, bolo tam veľa zmien. Pre každého v snoubordingu to bolo niečo nové. Kvalifikácia do Paríža sa už začala, ale stále nie sú pevne stanovené pravidlá. Jednu súťaž, na ktorej sa rátali body do kvalifikácie, už mám za sebou. Zrušili nám však majstrovstvá sveta a stále sme na začiatku celého procesu. Mojim jednoznačným cieľom je kvalifikovať sa a v rokoch 2023 a 2024 urobím všetko, aby sa mi to podarilo.“

V zime chce zdokonaliť doterajšie prvky a zvládnuť aj nové

Doma v Košiciach i celkovo na Slovensku sa zdržiava len minimálne. Rovnako to bude aj počas zimnej prestávky. Čo najviac času chce stráviť predovšetkým v Kalifornii v Los Angeles, alebo v iných skejtparkoch na severoamerickom kontinente. Ak sa nenachádza za oceánom, je najpravdepodobnejšie v Prahe. V Česku vznikli nové skejtparky s kvalitným zázemím a podmienkami. Pre skejtbording na Slovensku chýba lepšia infraštruktúra.

„Chcem predovšetkým dotrénovať zopár nových trikov a zdokonaliť tie doterajšie, aby som ich predvádzal s väčšou istotou. Veľa som sa ich naučil počas obmedzení počas pandémie COVID-19. V tom čase som sa posunul dopredu, mal som priestor natrénovať si nové veci, na ktoré predtým v kolotoči so súťažami nebol priestor. Kvalitný tréning zvyšuje moje šance na kvalifikovanie sa na OH,“ tvrdí Richard Tury, ktorý si však po dlhej sezóne chce aj dobre oddýchnuť.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV