Športové aktuality
5 min. čítania

Rodičia ho naučili nevzdávať sa pri prvej prekážke. Mladý džudista Maťašeje túži po olympijskej účasti

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Archív BM

Džudo je preňho celý život. Člen Juniorského olympijského tímu Benjamín Maťašeje túži po účasti pod piatimi kruhmi v Paríži 2024. Čaká ho však ešte dlhá a náročná cesta.

Benjamín Maťašeje sa džudu venuje od siedmich rokov. Desaťkrát sa stal majstrom Slovenska. Za sebou má medailové účasti na Európskych pohároch, na MS dorastencov 2019 skončil piaty. Vo svojej vekovej a váhovej kategórie je v svetovom rebríčku na druhom mieste. Trénuje v klube Dukla Banská Bystrica.

„Odmalička sme s chalanmi na sídlisku hrávali futbal a iné rôzne športové hry, ale čisto džudu sa venujem od svojich siedmich rokov. Rodičia ma na tento šport prihlásili hlavne preto, lebo som bol veľmi neposedné a živé dieťa. Potreboval som sa hýbať a vybiť energiu,“ začal svoje rozprávanie talentovaný športovec.

V detstve sa skúšal venovať aj hokeju, futbalu či thajskému boxu, no od džuda sa nikdy nevzdialil. Nakoniec ho rodičia presvedčili, že dva športy naraz sa plnohodnotne robiť nedajú. „Keď som bol menší, mal som obdobia, keď som chcel s džudom skončiť. Rodičia s tým však nesúhlasili. Hovorili, že sa netreba vzdávať pri prvej prekážke. Teraz som im za to vďačný. To, že som sa vtedy nevzdal, je to najlepšie, čo som urobil. Teraz je džudo celý môj život, baví ma a napĺňa. Jednoducho som ním ‘posadnutý’,“ dodáva člen Juniorského olympijského tímu.

Benjamín Maťašeje o Juniorskom olympijskom tíme

„Je to pre mňa veľká česť. Som hrdý, že sa mi podarilo dostať sa do užšieho výberu perspektívnych juniorských športovcov z celého Slovenska. Podmienky pre mladých športovcov na Slovensku nie sú vždy ideálne. Výhody členstva v JOT pomáhajú suplovať to, čo si pri príprave športovca nemôžu dovoliť kluby a zväzy. Veľmi som vďačný za spoluprácu s mentálnym koučom Adamom Kocianom. Vedieť zvládať stres a často veľký tlak sa musí športovec naučiť v spolupráci s mentálnym koučom. Vo veľa krajinách to patrí k štandardu v príprave, u nás je to zatiaľ skôr výnimka. Veľkou pomocou je aj finančná podpora, ktorá mi pomohla doplniť si športové vybavenie a skvalitniť regeneráciu.“

Po náročnom tréningu nezabúda na regeneráciu

Trénovať začal v klube Dukla Banská Bystrica pri trénerovi Jánovi Gregorovi ml., Branislavovi Slanom a Marekovi Matuszekovi. Benjamín vie, že  pokiaľ chce džudista uspieť aj na medzinárodných súťažiach, tréningová príprava v džude je fyzicky aj časovo náročná. Konkurencia je obrovská. „Trénujem každý deň, z toho päťkrát do týždňa dvojfázovo. Denne mám džudo tréning, ktorý pozostáva buď z nácvikov a zdokonaľovania techník, alebo takzvaných randori – teda už zápasu s využitím naučených techník. Náročný tréning je dôležité kompenzovať primeranou fyzioterapiou a regeneráciou. V tomto mám veľkú výhodu, že som športovcom Dukly, pretože mám možnosť využívať ich regeneračné centrum. Navštevujem ho takmer denne. Snažím sa dodržiavať správnu životosprávu a mať dostatok spánku,“ vysvetľuje mladý Banskobystričan. Najcennejšie tréningové skúsenosti podľa jeho slov zbiera aj na sústredeniach a tréningových kempoch, kde sa zídu najlepší džudisti z rôznych krajín.

Vzdelanie neodsúva na druhú koľaj

„Na národnej úrovni sa mi podarilo desaťkrát dosiahnuť titul majstra Slovenska. Za veľmi vzácne považujem medaily z Európskych pohárov. Za svoj najväčší úspech však považujem 5. miesto z majstrovstiev sveta dorastencov 2019 z kazašskej Almaty, kde mi v súboji o bronz medaila unikla len veľmi tesne. Som hrdý na to, že momentálne sa nachádzam vo svetovom renkingu vo svojej vekovej a váhovej kategórii na druhom mieste, vymenúva študent strednej športovej školy svoje úspechy.

Priznáva, že nie je ľahké plnohodnotne zladiť školu a zároveň sa naplno venovať športu. „Mám individuálny študijný plán, ale do školy sa snažím chodiť vždy, keď nie som vycestovaný a  vymeškané učivo sa snažím dobehnúť. Aj keď je pre mňa momentálne šport prvoradý, uvedomujem si, že vzdelanie je dôležité pre uplatnenie sa po skončení športovej kariéry, hovorí mladý džudista, ktorý zo športovcov najviac obdivuje českého olympijského víťaza v džude – Lukáša Krpálka a írsku hviezdu MMA Connora McGregora.

V tom, čo chce dokázať, má Maťašeje jasno. „Asi ako u každého zapáleného športovca, mojím hlavným cieľom je reprezentovať krajinu na olympijských hrách. Verím a robím všetko pre to, aby to bol Paríž 2024. Niektorí sa možno uspokoja iba s účasťou na olympijských hrách, no ja ich chcem vyhrať a zažiť ten pocit stáť na stupni pre víťazov. Samozrejme, je to náročná cesta. Ide však o môj najväčší sen, do ktorého dám všetko,“ dodáva na záver.

 Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx
Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV