SOŠV
3 min. čítania

Rodiny legendárnych hokejistov Vladimíra Dzurillu a Dušana Pašeka si vážia poctu vyjadrenú pamätnými tabuľami

Zľava Rudolf Kusý, Zlatica Dzurillová, Jozef Golonka, Irma Pašeková a Dušan Pašek ml.
Foto
Ján Súkup

Rodiny legendárnych hokejistov Vladimíra Dzurillu a Dušana Pašeka si vážia poctu, ktorú bývalým športovcom v spolupráci so Združením olympijských klubov SR vyjadril Slovenský olympijský a športový výbor pamätnými tabuľami. Na stredajšej slávnosti v budove bývalej konskej železnice v bratislavskom Novom Meste sa okrem ocenených a ďalších významných hostí zúčastnili aj manželka slovenského Hokejistu 20. storočia Vladimíra Dzurillu Zlatica Dzurillová, mama legendárneho Dušana Pašeka Irma i jeho syn Dušan Pašek mladší.

Pamätné tabule osadia dovedna 20 olympionikom z bratislavského regiónu, ktorí priniesli z olympijských hier cenné kovy. Legendárny brankár Vladimír Dzurilla získal počas kariéry tri olympijské medaily. S tímom Československa bol strieborný na pamätných zimných olympijských hrách v Grenobli 1968, z Innsbrucku 1964 a Sappora 1972 odchádzal ovenčený bronzom. Fenomenálny hokejista odišiel zo sveta predčasne vo veku 52 rokov. „Môj muž bol výnimočný človek. Aj keď mu pamätnú tabuľu osadia až po smrti, je to veľmi príjemná udalosť. Som veľmi rada, že som bola pozvaná aj na slávnosť pre všetkých bratislavských olympijských medailistov,” nechala sa počuť pani Zlatica Dzurillová

Dušan Pašek hviezdil v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, okrem titulu majstra sveta 1985 získal aj striebro zo zimných olympijských hier v Sarajeve 1984. Život hráča prezývaneho Ceco, žiaľ, tragicky vyhasol v roku 1998 vo veku 37 rokov. „Je to veľká pocta pre otca, že si ho takto in memoriam uctili ako úspešného olympionika. Ak by sa dožil tejto udalosti, mal by z pamätnej tabule veľkú radosť. Škoda, že tu teraz nemôže sedieť s nami a byť poctený,” vravel Dušan Pašek mladší.

Svojho vnuka doplnila pani Irma Pašeková: „Je to úžasné, všetci medailisti si podobnú poctu zaslúžili. V minulosti dosahovať úspechy nebolo vôbec ľahké. Ich nasledovníci na tom pracujú, aby z mladých chalanov vyrástli skvelí športovci.” Irma Pašeková zároveň vidí bývalých športovcov ako vzory pre nadchádzajúce generácie: „Mladí ľudia sú úžasní, lebo idú za svojím cieľom. Mladá generácia sa môže inšpirovať práve týmito športovcami a raz môže dosiahnuť to, čo ich predchodcovia, ktorých teraz ocenili.”

OLYMPIJSKÍ MEDAILISTI, KTORÍ ŠTUDOVALI NA ZÁKLADNÝCH ŠKOLÁCH V BRATISLAVSKOM REGIÓNE

Zoltán Halmaj, Pavel Schmidt, Karol Divín, Jozef Golonka, František Gregor, Ľudovít Cvetler, František Schmucker, Ivan Mráz, Vladimír Dzurilla, Peter Pospíšil, Rudolf Tajcnár, Marianna Némethová-Krajčírová, Ondrej Nepela, Anton Tkáč, Dušan Pašek, Jozef Sabovčík, Jozef Krnáč, Peter a Pavol Hochschornerovci, Matej Beňuš.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV