Športové aktuality
5 min. čítania

Rok do mládežníckej olympiády v Lausanne: Čo nás čaká?

Danka Galicová

Letné olympijské hry mládeže v Buenos Aires v našich mysliach už pomaly doznievajú, no čoraz viac začíname myslieť na tie, ktoré olympijský oheň zapália o rok. V poradí tretie zimné olympijské hry mládeže sa budú konať vo švajčiarskom Lausanne. V čom budú výnimočné a na čo všetko sa môžeme tešiť?

Už len fakt, že Lausanne je označované za hlavné mesto olympizmu a sídli tu Medzinárodný olympijský výbor, je dôkazom toho, že to tam olympiádou žije už teraz. „Myslím si, že čím bližšie sme k hrám, tým viac sa obyvatelia začínajú tešiť. Možno tomu pomáha aj vyrovnaný rozpočet, žiadne kauzy a nová prezidentka organizačného výboru, ktorou je akrobatická lyžiarka Virginie Faivre,“ prezradila nám na úvod Danka Barteková, predsedníčka koordinačnej komisie MOV ZOH mládeže 2020 a členka komisie športovcov MOV, s ktorou sme sa o Lausanne rozprávali.

Lausanne je mesto, ktoré športom žije celý rok a jeho obyvatelia sa olympiády už nevedia dočkať. (Zdroj: TASR)

Ak vám z logického dôvodu napadlo, že to vo Švajčiarsku momentálne vyzerá ako na stavenisku, mýlite sa. Jedinou novou budovou je olympijská dedina Vortex, ktorá sa po hrách stane internátom pre študentov. Okrem toho ešte prebiehajú stavebné práce na hokejovom štadióne Espace Malley, ktorý sa v roku 2020 stane dejiskom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. „Obidva projekty boli v pláne nezávisle od olympiády mládeže, ale vďaka nej sa s ich výstavbou či prestavbou začalo skôr,“ opisuje stavebný ruch v Lausanne Danka Barteková.

Olympijská dedina Vortex (Zdroj: www.cpev.ch)

Lausanne v číslach

Zimné olympijské hry mládeže sa uskutočnia od 9. do 22. januára 2020.
Hier sa zúčastní celkovo 1 800 športovcov od 15 do 18 rokov.
Súťažiť sa bude vo ôsmich športoch a v 16 disciplínach.
S organizáciou pomôže viac ako 3 000 dobrovoľníkov.
 

Tri regióny, dve krajiny

Švajčiarsko je krajinou s dlhou športovou tradíciou a len neďaleko Lausanne sa nachádza množstvo športovísk na špičkovej úrovni. „V Lausanne uvidíme otvárací ceremoniál, medailové ceremoniály, hokej, korčuľovanie a bude tu olympijská dedina,“ približuje koncept slovenská strelkyňa a zároveň členka komisie športovcov MOV. Zvyšok súťaží bude sústredených vo viacerých zimných strediskách. „Netreba zabudnúť ani na to, že biatlon sa bude konať vo Francúzsku. Keďže Lausanne leží pri hraniciach, organizačný tím sa rozhodol využiť už existujúce športovisko v Les Tuffes, ktoré je na výbornej úrovni.“

 

Rovnosť pohlaví a nové olympijské športy

Zimná olympiáda v Lausanne prinesie hneď niekoľko noviniek. „Okrem toho, že to budú prvé genderovo vyvážené hry – 1800 športovcov a z toho presne 50% chlapcov a 50% dievčat, budeme svedkami i nových disciplín,“ prezrádza Danka Barteková. Najväčšiu zvedavosť v nás vzbudil skialpinizmus a hokej 3x3.


Prečo práve skialpinizmus?

Ako nám potvrdila predsedníčka koordinačnej komisie MOV ZOH mládeže 2020, skialpinizmus je tradičným švajčiarskym športom a v samotnom Lausanne sa teší veľkej popularite. Preto bol pre organizačný výbor logickou voľbou. Súťaže budú prebiehať ako individuálne preteky, šprint a miešané štafety v stredisku Villars, ktoré bude tiež dejiskom skicrossu a snowboardcrossu. Nie je žiadnou novinkou, že olympijské hry mládeže slúžia ako testovacie podujatie. Má šancu dostať sa aj do Pekingu v roku 2020? „Samozrejme, budúcnosť skialpinizmu ako olympijského športu bude závisieť od toho, ako dopadnú preteky v Lausanne 2020.“

Hokej 3x3

Ďalšou netradičnou disciplínou, ktorá bude zaradená do programu, je hokej 3x3. Neštandardné disciplíny vznikajú na základe spolupráce Medzinárodného olympijského výboru a príslušnej medzinárodnej federácie. „IIHF (Medzinárodná hokejová federácia, pozn. red.) ponúkla tento formát ako vyjadrenie inovácie, možno optimalizácie účasti jednotlivých krajín a tímov. Olympijské hry mládeže majú byť inovatívne, majú dovoliť testovať nové formáty. Basketbal 3x3 sa osvedčil a možno vďaka tomu hokejová federácia stavila na tento nový formát hokeja,“ hovorí naša olympionička.

Hokej 3x3 bude jednou z nových disciplín na Zimných olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne (Zdroj: FLICKR - Lausanne 2020 Youth Olympic Games)
 
„Olympijské hry mládeže nikdy nemali ambíciu byť len podujatím pre top športovcov. Ich cieľom je „podchytiť“ mladú generáciu športovcov a prostredníctvom športu ich vzdelávať o olympijských hodnotách, dokonalosti, priateľstve a rešpekte.“
           -Danka Barteková

 

 

Disciplíny s miešanými družstvami – nepotápajú kvalitných športovcov?

Olympijské hry mládeže sú známe disciplínami s miešanými družstvami z rôznych krajín. Aký zmysel má tento koncept? Nie je znevýhodňujúci pre kvalitných športovcov? „Olympijské hry mládeže nikdy nemali ambíciu byť len podujatím pre top športovcov, čoho dôkazom je napríklad aj to, že sa nevedú štatistiky úspešnosti krajín ani medailové tabuľky. Ich cieľom je „podchytiť“ mladú generáciu športovcov a prostredníctvom športu ich vzdelávať o olympijských hodnotách, dokonalosti, priateľstve a rešpekte. Konkrétnou formou, ako to dosiahnuť, je aj tímová spolupráca medzi športovcami, ktorí sú bežne súpermi. V pretekoch sa musia spoľahnúť jeden na druhého a ťahať za spoločný povraz, hoci sú z iných krajín či kultúr,“ približuje nám myšlienku disciplín s miešanými družstvami Danka Barteková. „Napriek tomu, že národné olympijské výbory nie sú vždy nadšené, tieto disciplíny sa tešia veľkej priazni fanúšikov a často i samotných športovcov. Myslím si, že je to dobrý príklad, ako vychovávať športovcov nielen smerom k túžbe po medailách, ale aj k športovým hodnotám a radosti zo súťaženia,“ zamyslela sa.

 Zimné olympijské hry mládeže v Lausanne sa budú konať už o necelý rok a my vás o nich budeme priebežne informovať nielen na našej stránke, ale aj na sociálnych sieťach. Sledujte nás!

 

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV