Športové aktuality
Tokio
5 min. čítania

Rok pred olympijskými hrami v Tokiu MOV rozoslal pozvánky všetkým národným olympijským výborom a japonskí organizátori predstavili dizajn medailí OH 2020

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Olympijské medaily pre Tokio 2020 z prednej strany.
Foto
TASR/AP

V stredu 24. júla sa spustilo odpočítavanie posledného roka do slávnostného otvorenia Hier XXXII. olympiády v Tokiu. V duchu tradície Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v tento deň rozoslal pozvánky na OH 2020 všetkým 206 národným olympijským výborom (NOV). Každý NOV má na podpis prihlášky a na doručenie podpísanej prihlášky tri mesiace, čiže do 24. októbra.

Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil priamo v Tokiu. MOV na ňom zastupovali jeho prezident Thomas Bach, aj predseda koordinačnej komisie pre OH 2020 John Coates. Japonskí hostitelia tiež boli prítomní v najsilnejšom zložení – na slávnosti sa zúčastnili predseda japonskej vlády Šinzó Abe, guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová a prezident organizačného výboru Tokyo 2020 Joširo Mori.

Najvyšší predstavitelia národných olympijských výborov z krajín, kde sa uskutočnia nielen tieto, ale aj ďalšie zatiaľ známe nasledujúce OH (Japonsko – OH 2020 v Tokiu, Francúzsko – OH 2024 v Paríži, USA – OH 2028 v Los Angeles), najbližšie ZOH (Čína – ZOH 2022 v Pekingu), resp. najbližšie OH mládeže (Senegal – Dakar 2022), ako aj z Grécka ako kolísky olympijských hier, plus šéfka misie Olympijského tímu utečencov Tegla Loroupeová, si z rúk prezidenta MOV prevzali pozvánky na hry osobne.

Momentka zo slávnosti rok pred slávnostným otvorením OH v Tokiu. Na fotografii zľava guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová, prezident organizačného výboru OH 2020 Joširo Mori, prezident MOV Thomas Bach a japonský premiér Šinzó Abe.
Momentka zo slávnosti rok pred slávnostným otvorením OH v Tokiu. Na fotografii zľava guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová, prezident organizačného výboru OH 2020 Joširo Mori, prezident MOV Thomas Bach a japonský premiér Šinzó Abe.
Foto
MOV/GREG MARTIN

Bach hovoril o prípravách Tokia v superlatívoch

Prezident MOV Thomas Bach pri tejto príležitosti okrem iného povedal: „O rok odo dneška Japonsko bude písať históriu. Bude to nádherný a unikátny moment pre našich hostiteľov, aby svetu ukázali to najlepšie z Japonska – vašu bohatú históriu a tradície, prevratné inovácie, vašu kultúru pohostinnosti a samozrejme, vašu lásku k športu.“

Na margo tokijských príprav sa prezident MOV vyjadril v superlatívoch: „Prípravy hier napredujú vynikajúco. Je to vďaka úžasnej práci organizačného výboru a jeho výbornej spolupráci a podpore zo strany vlád, japonskej na čele so Šinzóm Abem, aj tokijskej na čele s Juriko Koikeovou, ako aj zo strany podnikateľských subjektov. Nikdy som nevidel, aby olympijské mesto bolo rok pred hrami tak dobre pripravené, ako Tokio.“

Thomas Bach vyzdvihol obrovský záujem celého Japonska o budúcoročné olympijské hry. Ilustrujú to napríklad fakty, že záujem o dobrovoľnícke pozície počas OH prejavilo viac než 200-tisíc ľudí, aj že sa už predalo 3,2 milióna vstupeniek. Štafeta s olympijským ohňom na budúci rok navštívi všetkých 47 japonských provincií.

„Športovci reprezentujúci všetkých 206 národných olympijských výborov, ako aj členovia Olympijského tímu utečencov, sa môžu v Tokiu tešiť na úžasnú skúsenosť. Olympijské hry sú nielen najväčšou športovou udalosťou na svete, ale aj oslavou jednoty celého ľudstva v jeho rozmanitosti,“ zakončil svoje vystúpenie Bach.

Šéf organizačného výboru OH 2020 Joširo Mori v príhovore zdôraznil svoju vieru, že budúce generácie budú hry v Tokiu považovať za významný medzník v olympijskej histórii. „Bude to po druhý raz, čo Tokio bude hostiť olympijské hry, na ktorých sa svet spája bez ohľadu na národnostné, rasové, kultúrne alebo náboženské rozdiely. Silno dúfam, že mladá generácia, ktorá sa prostredníctvom hier bude učiť rešpektovať, chápať a uznávať všetkých ostatných, bude hrať hlavnú úlohu v budovaní inkluzívnej spoločnosti,“ povedal.

Prezentácia dizajnu olympijských medailí

Organizátori olympijských hier 2020 v Tokiu rok pred ich slávnostným otvorením prezentovali dizajn olympijských medailí, aj stúh k nim. Ako je známe, cenné kovy na produkciu týchto medailí pochádzajú z viac než 6 miliónov malých elektronických zariadení (predovšetkým mobilných telefónov), ktoré na recykláciu na tento účel odovzdalo množstvo Japoncov. Z takmer 79 ton odovzdaných zariadení sa na výrobu medailí podarilo získať 32 kg zlata, 3500 kg striebra a 2200 kg bronzu.

Lesk prednej strany olympijských medailí vytvára dojem, ako keby išlo o kamene, ktorých povrch bol vyhladený a vďaka tomu žiaria. Víťazný návrh dizajnu Japonca Juničiho Kawanišiho vzišiel zo súťaže, do ktorej sa zapojilo vyše 400 výtvarníkov a grafikov. Na stuhe k medailám sú tradičné japonské motívy, pričom je tam aj mozaika, obsiahnutá i v logu OH 2020.

Zadná strana olympijských medailí má už od OH 2004 v Aténach rovnaký dizajn.
Zadná strana olympijských medailí má už od OH 2004 v Aténach rovnaký dizajn.
Foto
Tokio 2020

Medaily budú poriadne ťažké – zlatá bez stuhy váži 556 gramov, strieborná 550 a bronzová 450 gramov. Zlatá medaila je vlastne pozlátená, na 550-gramov striebra je nanesená 6-gramová vrstva zlata. Strieborné medaily sú z čistého striebra, bronzové sú tvorené na 95 percent meďou a na 5 percent zinkom. Priemer všetkých medailí je 8,5 cm, ich najvyššia hrúbka je 12,1 mm, na najtenšom mieste majú 7,7 mm. Medailisti k nim dostanú aj drevené kazety. Nielen oni, ale aj všetci športovci, ktorí sa v Tokiu umiestia v prvej osmičke, dostanú diplom z ručne vyrobeného papiera waši.

Prednej strane medailí dominuje logo OH 2020, na zadnej je už tradične (počnúc od OH 2004 v Aténach) reliéf bohyne Athény Niké podľa slávnej Paiónoiovej antickej sochy a za ním reliéf Panaténajského štadióna v Aténach, ktorý bol centrom prvých novovekých olympijských hier v roku 1896.

Chcete o prípravách na OH v Tokiu vedieť viac?

Obsiahle komplexné informácie o prípravách OH 2020 aj o slovenských prípravách na ne nájdete TU:

Rozhovor s designovaným vedúcim slovenskej výpravy na OH 2020, športovým riaditeľom SOŠV Romanom Bučekom, nájdete TU:

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV