Športové aktuality
11 min. čítania

Rok v znamení Vlhovej, Rehák Štefečekovej či štvorkajaku – chronológia úspechov slovenského športu

(pp, TASR)
Aj Petra Vlhová netrpezlivo čaká na rozhodnutie Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Rok 2021 v slovenskom športe patril zjazdárke Petre Vlhovej, strelkyni Zuzane Rehák Štefečekovej a členom štvorkajaka rýchlostných kanoistov.

Vlhová okrem medailí z majstrovstiev sveta získala veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní. V zimnom olympijskom odvetví sa jej to podarilo ako prvej Slovenke.

Zuzana Rehák Štefečeková na Olympijskom festivale ukázala zlatú medailu-
Zuzana Rehák Štefečeková na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Rehák Štefečeková neuveriteľne pálila na lietajúce terče na olympijskej strelnici v Tokiu. V kvalifikácii utvorila absolútny svetový rekord 125 bodov a potom ovládla aj finále.

Štvorkajak získal bronz v olympijskom Tokiu a bol strieborný na svetovom i európskom šampionáte. V lodi stabilne sedeli Samuel Baláž, Denis Myšák a Adam Botek. Erika Vlčeka, prvého Slováka so šiestimi účasťami na OH, na šampionátoch nahradil Csaba Zalka.

Do povedomia verejnosti sa vďaka strieborným medailám na olympijských hrách v Tokiu výraznejšie zapísali aj vodný slalomár Jakub Grigar a golfista Rory Sabbatini. Skompletizovaním medailovej zbierky z halových ME zaujal šprintér Ján Volko. Víťazstvom v bodovacej súťaži na Giro d’Italia i triumfom na Okolo Slovenska sa opäť pripomenul Peter Sagan. Grandslamový titul si pripísal vo štvorhre Filip Polášek.

Po rokoch dali o sebe výraznejšie vedieť hokejisti, ktorí postúpili do štvrťfinále svetového šampionátu i na olympijský turnaj do Pekingu. Futbalisti si zahrali na Eure 2020. Na vrcholných podujatiach sa predstavili aj basketbalistky, hádzanárky, florbalisti i florbalistky.

Chronológia najvýznamnejších úspechov slovenského športu v roku 2021

JANUÁR

3. Lyžiarka Petra Vlhová vyhrala slalom Svetového pohára v Záhrebe.

30. Šprintér Ján Volko zlepšil na medzinárodnom mítingu vo Viedni časom 21,04 sekundy vlastný slovenský halový rekord na 200 m.

FEBRUÁR

1. Petra Vlhová dosiahla premiérové pódiové umiestenie v kĺzavých disciplínach Svetového pohára. V super-G v nemeckom Garmisch-Partenkirchene obsadila druhé miesto.

6. Slovenské basketbalistky si vybojovali postup na majstrovstvá Európy 2021 v Španielsku a Francúzsku. Zverenky trénera Juraja Suju zvládli rozhodujúci duel kvalifikačnej H-skupiny, keď v piešťanskej „bubline“ zvíťazili nad Holandskom 61:50 a v tabuľke sa umiestnili na prvej priečke.

7. Hokejista Zdeno Chára nastúpil v drese Washingtonu Capitals proti Philadelphii na svoj 1565. zápas v NHL. Dostal sa tak na čelo rebríčka v tejto štatistike spomedzi európskych obrancov.

15. Lyžiarka Petra Vlhová získala svoju prvú medailu na majstrovstvách sveta, keď v alpskej kombinácii obsadila 2. miesto za Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

19. Lyžiar Adam Žampa dosiahol životný výsledok na majstrovstvách sveta, keď v Cortine d'Ampezzo obsadil v obrovskom slalome ôsme miesto.

20. Petra Vlhová pridala do medailovej zbierky z MS aj striebro v slalome. Za víťaznou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou zaostala o sekundu.

21. Tenista Filip Polášek získal prvý grandslamový titul v kariére, keď po boku Chorváta Ivana Dodiga triumfoval vo štvorhre na Australian Open.

25. Strelkyňa Danka Barteková zvíťazila v disciplíne skeet na podujatí Svetového pohára v streľbe z brokových zbraní v Káhire.

MAREC

6. Šprintér Ján Volko získal bronzovú medailu v behu na 60 metrov na atletických halových majstrovstvách Európy. Vo finále zabehol čas 6,61 s.

7. Petra Vlhová vyhrala obrovský slalom Svetového pohára v Jasnej. Pripísala si na konto 19. triumf v SP, z toho piaty v "obráku".

7. Tenistka Viktória Kužmová s Holanďankou Arantxou Rusovou zvíťazili vo štvorhre na turnaji WTA 250 v Lyone. Pre Kužmovú to bol tretí deblový titul na okruhu WTA Tour.

12. Petra Vlhová dosiahla jubilejný 20. triumf na podujatiach Svetového pohára a vrátila sa na čelo celkového poradia. V slalome v Are zvíťazila o 20 stotín s pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou.

19. Petra Vlhová získala veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Dovtedy žiadny iný slovenský športovec nevyhral celosezónny seriál v zimnom olympijskom odvetví.

26. Reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková zvíťazila v trape na podujatí Svetového pohára v indickom Naí Dillí.

26. Cyklista Peter Sagan triumfoval v 6. etape pretekov Okolo Katalánska a dosiahol premiérové víťazstvo v sezóne.

APRÍL

3. Hokejista Marek Hrivík sa stal najproduktívnejším hráčom najvyššej švédskej súťaže po základnej časti. Dvadsaťdeväťročný útočník Leksandu nazbieral v 44 zápasoch 51 bodov za 14 gólov a 37 asistencií.

13. Futsalová reprezentácia si prvýkrát v histórii vybojovala postup na ME. Priamy postup z druhého miesta 3. kvalifikačnej skupiny si zaistila víťazstvom 4:0 na palubovke Moldavska.

20. Slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Achsarbek Gulajev získal na ME vo Varšave zlatú medailu v hmotnostnej kategórii do 79 kg.

21. Zlato na ME v zápasení získal aj ďalší slovenský voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov, ktorý triumfoval vo finále hmotnostnej kategórie do 74 kg.

28. Peter Sagan triumfoval v 1. etape pretekov Okolo Romandie a dosiahol druhé víťazstvo v sezóne.

MÁJ

2. Futbalisti Interu Miláno so slovenským obrancom Milanom Škriniarom sa stali majstrami Talianska.

7. Kanoistky získali na ME vo vodnom slalome zlaté medaily v 3xC1 žien. Hliadka v zložení Simona Glejteková, Zuzana Paňková a Monika Škáchová triumfovala vo finále tímovej súťaže pred Britkami a získala historicky prvú medailu pre Slovensko na európskom šampionáte v 3xC1 žien. Na úspech žien nadviazali aj kanoisti, ktorí tiež získali zlato v 3xC1. Hliadka v zložení Alexander Slafkovský, Michal Martikán a Matej Beňuš zvíťazila vo finále pred domácimi Talianmi.

17. Peter Sagan triumfoval v 10. etape 104. ročníka Giro d'Italia. V roku 2020 vyhral taktiež v desiatej etape.

24. Slovenský reprezentant v strelectve Juraj Tužinský sa stal majstrom Európy v olympijskej disciplíne vzduchová pistoľ na 10 m. Vo finále v chorvátskom Osijeku dosiahol nástrel 241 bodov.

30. Peter Sagan získal cyklámenový dres za víťazstvo v bodovacej súťaži na Giro d'Italia. V bodovacej súťaži nazbieral 136 bodov, o 18 viac ako druhý Davide Cimolai.

JÚN

4. Reprezentanti v športovej streľbe Erik Varga, Marián Kovačócy a Adrián Drobný získali na ME v chorvátskom Osijeku zlaté medaily v trape družstiev.

5. Mariana Petrušová získala na ME v rýchlostnej kanoistike v Poznani bronzovú medailu v K1 na 1000 m. Štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek získal v Poznani striebornú medailu v K4 na olympijskej 500 m trati.

6. Dvojkajak Samuel Baláž, Adam Botek vybojoval na ME striebornú medailu v K2 na olympijskej 1000 m trati.

6. Lukostrelkyňa Denisa Baránková získala bronzovú medailu na majstrovstvách Európy v disciplíne olympijský luk. Pre Slovensko to bola historicky prvá medaila na kontinentálnom šampionáte.

6. Slovenský hokejista Peter Cehlárik sa stal najlepším útočníkom MS v Rige podľa direktoriátu turnaja.

14. Slovenskí futbalisti zvíťazili v otváracom zápase E-skupiny majstrovstiev Európy v Petrohrade nad oslabeným Poľskom 2:1.

19. Jakub Grigar sa stal víťazom K1 mužov v rámci 2. kola Svetového pohára vo vodnom slalome.

25. Stolní tenisti Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou získali na ME strieborné medaily v miešanej štvorhre.

JÚL

8. Hokejista Erik Černák obhájil s tímom Tampa Bay triumf v Stanleyho pohári po triumfe vo finálovej sérii NHL nad Montrealom 4:1 na zápasy.

10. Atlétka Emma Zapletalová sa stala majsterkou Európy do 23 rokov na 400 metrov prekážok. Vo finále v Tallinne zabehla časom 54,28 sekundy slovenský rekord aj rekord šampionátu.

29. Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková vyhrala kvalifikáciu trapu na olympijských hrách v Tokiu v novom svetovom rekorde 125 bodov. Krátko na to získala zlatú medailu, ktorá bola pre slovenskú výpravu prvý cenný kov z Tokia.

30. Druhú slovenskú medailu na OH v Tokiu získal vodný slalomár Jakub Grigar, ktorý obsadil striebornú priečku v K1, keď vo finále nestačil na Čecha Jiřího Prskavca.

31. Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom obsadili v mix trape na OH 2020 v Tokiu štvrté miesto.

AUGUST

1. Slovenský golfista Rory Sabbatini získal v Tokiu striebornú medailu. Pre Slovensko vybojoval premiérový cenný kov v tomto športe.

7. Štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek získal na OH 2020 bronzovú medailu v K4 na 500 m.

21. Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková sa stala juniorskou majsterkou Európy v K1. Na šampionáte v slovinskom Solkane triumfovala pred ďalšou Slovenkou Ivanou Chlebovou, ktorá získala striebro.

22. Zuzana Paňková si víťazný pocit zopakovala aj v disciplíne C1 a zo slovinského mesta Solkan si priniesla dve zlaté medaily.

26. O prvú medailu Slovenska na paralympijských hrách v Tokiu sa postaral paracyklista Jozef Metelka, ktorý získal bronz na pevnom kilometri.

27. Jozef Metelka si všetko vynahradil na druhý deň, keď v stíhacích pretekoch na 4000 m obhájil zlato. Do finále postúpil po tom, čo v kvalifikácii vytvoril svetový aj paralympijský rekord.

29. Parastolná tenistka Alena Kánová získala na PH 2020 v Tokiu striebornú medailu.

29. Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na ZOH do Pekingu. V rozhodujúcom zápase na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave zdolali v D-skupine Bielorusko 2:1.

31. Reprezentant v cestnej paracyklistike Patrik Kuril získal na PH 2020 v Tokiu zlato v časovke v kategórii C4-5. Striebro vybojoval jeho krajan Jozef Metelka.

SEPTEMBER

1. Slovenský reprezentant v boccii Samuel Andrejčík získal na paralympijských hrách v Tokiu zlatú medailu v kategórii BC4. Slovenskú medailovú zbierku na PH 2020 rozšírili stolní tenisti Boris Trávníček a Peter Mihálik, ktorí získali po semifinálovej prehre bronz. Marián Kuřeja získal na PH 2020 bronz v hode kuželkou.

4. Boccisti Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Martin Strehársky získali na PH 2020 v Tokiu zlaté medaily v súťaži párov, keď vyhrali vo finále kategórie BC4 nad Hongkongom.

5. Parastrelkyňa Veronika Vadovičová získala zlatú medailu v zmiešanej streľbe na 50 m v novom paralympijskom rekorde 248,9 bodov na PH 2020 v Tokiu.

18. Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek získal na MS v Kodani striebornú medailu v K4 na 500 m. Vo finále finišoval za loďou Ukrajiny a nadviazal na striebro z ME v Poznani.

19. Dvojkajak Samuel Baláž, Denis Myšák získal na MS bronzovú medailu v K2 na 500 m. Vo finále finišoval na treťom mieste za loďami Španielska a Nemecka.

19. Cyklista Peter Sagan sa stal celkovým víťazom 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska. Žltý dres lídra celkového poradia si udržal v záverečnej 4. etape, v ktorej obsadil druhé miesto.

22. Slovenské kajakárky Jana Dukátová, Soňa Stanovská a Eliška Mintálová získali bronzové medaily na MS vo vodnom slalome v súťaži hliadok. Kajakári Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica získali strieborné medaily na MS vo vodnom slalome v súťaži hliadok K1. Slovenská hliadka 3xC1 získala bronzovú medailu na MS vo vodnom slalome. Trojica Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš neobhájila najcennejší kov z 2020, pričom Slováci tejto disciplíne kraľovali roku 2009, odkedy získali deväť titulov po sebe.

26. Vodný slalomár Alexander Slafkovský získal na MS v Čunove striebornú medailu v C1.

OKTÓBER

3. Slovenský voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov získal na majstrovstvách sveta v zápasení v Osle striebornú medailu.

17. Tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom triumfovali vo štvorhre na turnaji ATP Indian Wells Masters. Pre Poláška to bol 16. titul na hlavnom profesionálnom okruhu, prvý po boku Peersa.

23. Danka Barteková získala na finálových pretekoch Svetového pohára v športovej streľbe dve druhé miesta, keď skončila strieborná v skeete žien a rovnakú priečku si vystrieľala aj vo finále miešaných dvojíc s Dánom Jesperom Hansenom.

23. Lyžiarka Petra Vlhová vstúpila do novej sezóny Svetového pohára tretím miestom v obrovskom slalome.

NOVEMBER

6. Športový strelec Patrik Jány triumfoval vo vzduchovej puške na 10 m v rámci finále Svetového pohára v streľbe z guľových a vzduchových zbraní.

6. Cyklista Peter Sagan sa stal víťazom premiérového ročníka kritéria Giro d´Italia v Dubaji.

20. Lyžiarka Petra Vlhová vyhrala úvodný slalom sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi zdolala spolufavoritku Mikaelu Shiffrinovú z USA.

21. Petra Vlhová nadviazala na triumf hneď na druhý deň, keď zvíazila aj v druhom slalome sezóny 2021/2022. Vo fínskom Levi opäť triumfovala pred Američankou Shiffrinovou.

DECEMBER

1. Slovenskí parahokejisti premiérovo postúpili na zimné paralympijské hry. V priamom súboji o Peking 2022 zdolali v záverečnom zápase olympijskej kvalifikácie v Berlíne domácich Nemcov 4:2.

29. Petra Vlhová vyhrala slalom Svetového pohára v Lienzi a oslávila 50. pódium v prestížnom seriáli.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV