Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Romana Čisovská sa k tenisu dostala náhodou a dnes je majsterkou Slovenska

Viktória Záčeková
Slovenská tenistka Romana Čisovská a členka Juniorského olympijského tímu pri prevzatí ocenenia Talent roka na slávnostnom vyhlásení najlepších tenistov Slovenska - Tenista roka 2016.
Foto
TASR

Súčasťou Juniorského olympijského tímu je aj Romana Čisovská. Mladá tenistka, pochádzajúca z Košíc, je päťnásobnou majsterkou Slovenska.

Talentovaná sedemnásťročná športovkyňa sa k tenisu dostala nečakane. „Na tenis ma prihlásil dedko, čo ma prekvapilo, pretože spolu s mamkou sa zaoberali viac basketbalom. K tomuto športu som sa teda dostala náhodou."

S tenisom začínala ako šesťročná, ale venovala sa aj gymnastike a basketbalu. „Keďže je moja rodina športovo založená, stále som sa motala okolo športu.“ Neskôr, keď mala jedenásť, rozhodla sa pokračovať len v tenise.

Romana Čisovská

Šport a školu je ťažké skĺbiť

Romana už v začiatkoch svojej tenisovej kariéry veľa cestovala, čo sa podľa jej slov nezmenilo ani dnes. Cestovanie bolo vždy náročné na čas. Teraz, keď je študentkou Športového gymnázia SNP v Košiciach, to nie je o nič ľahšie. „Štúdium a šport sú dve veci, ktoré je ťažké skĺbiť, ale škola mi vychádza v ústrety.“ Cez týždeň má okrem bežného vyučovania aj tréningy. „Niekedy je to náročnejšie, niekedy menej. Závisí to od toho, či som v prípravnej fáze, alebo v turnajovej. Maká sa však stále.“ Romana už mala možnosť vyskúšať viacerých trénerov. V súčasnosti ju však pripravuje Pavol Krta. „Je to veľmi milý a hlavne pozitívny človek. Má veľa poznatkov a skúseností, ktoré mi odovzdáva. Je to veľký tenisový pracant a stále chce byť na kurtoch, až sa čudujem, kde sa to v ňom berie.“

Juniorský olympijský tím ju motivuje

Všetky tréningy, drina a snaha sa premenili na cenné kovy, ako sú bronzová medaila z majstrovstiev sveta do 16 rokov a striebro z majstrovstiev Európy družstiev do 14 rokov. „Za najväčší úspech pokladám 3. miesto na Junior Fed Cup,“ vyjadrila sa Romana. Aj vďaka týmto úspechom je zaradená do Juniorského olympijského tímu. „Je pre mňa česť byť súčasťou tohto tímu a zároveň ešte väčšia motivácia. Podporujú ma aj výživovými doplnkami pre športovcov, za čo im veľmi pekne ďakujem.“

Mnohí športovci si určujú svoje ciele v kariére. „Chcela by som sa prebojovať do top 100 WTA a hrať najväčšie turnaje,“ prezradila Romana. Na otázku, či má zo športovcov niekoho za vzor povedala: „Páčia sa mi mnohí hráči, ale vzor nemám. Snažím sa zobrať si z každého niečo.“ Romana sa momentálne pripravuje na najvyššie kategórie juniorských turnajov. „V najbližšom období sa zúčastním juniorského Roland Garros,“ povedala na záver.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

LYNX
Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV