Šport a olympizmus
Rozhovor
6 min. čítania

Rozdal 40 medailí a prijal našu výzvu: Majster sveta si splní detský sen

Jozef Pikula
Absolútny majster sveta v karate Roman Volák prijal výzvu
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Na prvom Olympijskom festivale v x-bionic® sphere v Šamoríne bol ťahákom pre mnohých fanúšikov aj absolútny majster sveta v karate Roman Volák. O obe jeho vystúpenia bol obrovský záujem, o čom svedčí zaplnená festivalová kapacita. V rozhovore prezradil, aký šport má najradšej a prečo rozhodol sa prijať veľkú športovú výzvu.

Ako sa vám dnes cestovalo, bola to dlhá cesta?

Nie, nebola. Ja som síce východniar, ale už tomu bude 20 rokov, čo nežijem v Košiciach. Žil som v Prahe a žijem 10 kilometrov odtiaľto. Takže cesta bola veľmi rýchla a veľmi rýchla bude aj domov, pretože ma čaká večera. (smiech)

Ako hodnotíte atmosféru prvého Olympijského festivalu?

Som prekvapený, pretože teraz večer bolo asi viac ľudí ako cez deň. Neviem, ako to bolo na otvorení, keď hral HEX, ale myslím si, že tých ľudí je tu strašne veľa. Myslím si, že je to fantasticky zorganizované a keď sa o tom ľudia dozvedia, neskôr ich počty pribudnú. Aj kvôli opatreniam, ktoré sa teraz robia, som rád, že tu nie je veľká tlačenica. Som však veľmi rád, pretože je to celé zvládnuté veľmi profesionálne.

Roman Volák má vo svojej zbierke veľké množstvo medailí.
Roman Volák má vo svojej zbierke veľké množstvo medailí.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Vaše vystúpenie bolo tak trochu špeciálne, pretože ste doň zapojili aj množstvo detí a pripravili ste viacero súťaží. Ako hodnotíte to, že sa k vám takýmto spôsobom pridalo veľa z nich?

Kto je už zvedavý na mňa? (smiech) Rád zapájam ľudí, nech to vidia a nech si to vyskúšajú, pretože nemajú veľa príležitostí zašportovať si s nejakým športovcom. Keď som bol malý, tiež som chcel stretnúť svojich obľúbených športovcov, no nemal som to šťastie. Myslím si, že je dobrá vec, keď ich zavolám zasúťažiť si a oni za to dostanú podpisovú kartu či inú cenu.

Vo vašej zbierke je skutočne veľa medailí. Jednu z nich ste venovali aj do súťaže s deťmi. Nebolo vám ľúto vzdať sa jednej z nich?

Bola to zlatá medaila z majstrovstiev sveta WTK z Talianska z roku 2016. Vtedy som vyhral tri zlaté, doma mi zostali ešte dve. Vedel som, že ju dám niekomu, kto vyhrá. Chcel som čestnú súťaž. Ak by nikto nevyhral, dostal by šiltovku. Ak by vyhral, dostal by medailu. Vôbec mi to nevadí. Pochodil som celý svet, medailí je veľmi veľa. Mám radšej trofeje ako medaily a z tejto súťaže mi zostali ešte dve. Ja už som rozdal asi 40 medailí. Kto ich už len u mňa doma uvidí? Človek, ktorý ju získa si to bude vážiť, mať na stene. Ľudia mi sami napísali, že ich majú vystavené v kancelárii. Veľakrát potom tie medaily vidí množstvo ľudí. U mňa doma by ich uvideli iba moji známi.

Do svojho vystúpenia Roman Volák zapojil aj deti z publika.
Do svojho vystúpenia Roman Volák zapojil aj deti z publika.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Čo robí v súčasnosti absolútny majster sveta? Je ešte niečo, čo by ste chceli dosiahnuť?

Som teraz v programe omladenia buniek o 10 – 15 rokov. Je to nová technológia, ktorú vymysleli Slováci. Uvidíme, čo to spraví. Ak ste videli moje vystúpenie tu v Šamoríne, na 44 rokov to nie je zlé, čo poviete. Myslím si, že by som ešte mohol niečo vyhrať, ale nie je to hlavný cieľ. Momentálne sa zameriavam na fitnescentrá a posilňovanie, v septembri by som chcel skúsiť kategórie v kulturistike a tiež sa v októbri v Poprade nominovať na majstrovstvá sveta vo fitness. To je môj súčasný cieľ.

Nachádzame sa uprostred olympijských hier. Sledujete dianie v Tokiu?

Priznám sa, že z otváracieho ceremoniálu som videl asi len dve minúty, ale chcem si to pozrieť. Videl som ešte hádzanú a chvíľu aj plážový volejbal, pretože som sa ponáhľal do Šamorína a nemal som ešte možnosť urobiť si pohodlie. Musím si pozrieť, aký je program, teším sa však na atletiku a najmä na Slovákov.

Aké športy okrem karate sledujete počas olympijských hier?

Ako dieťa som chcel začať robiť skoky do vody z veže. V Trnave na Slávii som skákal do vody. Je to skvelý šport pre zranených gymnastov, ktorí možno nemôžu ďalej pokračovať vrcholovo, ale majú akrobaciu. A to je fantázia, pretože by do vody mohli padať. To na Slovensku nik nerobí. Je to super šport, rád si ho pozriem. Fandím atletike, pozriem si box, pretože tam máme Tomiho Kida so svojím zverencom, na to som veľmi zvedavý. Tých športov je veľmi veľa, rád si pozriem aj novinky, ako napríklad golf.

Kto z našich športovcov by si z Tokia mohol odniesť medailu? Máte nejakých svojich favoritov?

Nemám úplne vyhranené, komu fandiť. Viem, že každý dal do toho veľa. Bola pandémia, viacerí boli v bubline a trénovali tu v Šamoríne. Prajem každému čo najlepšie umiestnenie a nech aj vystrelí, pretože veľakrát sa stane, že ani sami tréneri nečakajú, že bude medaila a zrazu sa to stane. To prajem každému, pretože potom popularita športu rastie a mládež sa na to lepí a je vidieť, že sa dá aj vo veľkom svete prebojovať a uspieť.

Vedeli by ste si predstaviť teraz len tak prísť a skočiť z veže?

Viete čo, pôjdem to vyskúšať. Prisahám! Pôjdem na Sláviu do Trnavy, dám tam niečo a označím vás na Instagrame. Dúfam, že dobre dopadnem. Nič ťažké to nebude. Nejaké to salto s rybičkou, a to bude všetko.

 

Chcem ísť na Olympijský festival 

 

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

 

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV