Športové aktuality
4 min. čítania

Rozhovor so strieborným medailistom z hokejovej súťaže zručností na II. ZOHM v Lillehammeri Sebastiánom Čederlem

Mojmír Gaško

Lillehammer, 20. februára (mg) – O doteraz jedinú slovenskú medailu na II. zimných olympijských hrách mládeže (ZOHM) v Lillehammeri sa postaral hokejista Sebastián Čederle. Ten nastúpil v súťaži hokejových zručností. Jeho cesta na mládežnícke olympijské podujatie viedla najprv cez národnú kvalifikáciu, z ktorej sa nominoval do tej celosvetovej. Tá sa odohrala ešte minulý rok vo Fínsku. Už v kvalifikácii upriamil náš hokejista pozornosť na svoj talent. Spomedzi 15 kvalifikovaných skončil na druhom mieste, o bod za Nemcom Betzoldom. Ešte viac svoj výkon vylepšil počas hier v Lillehammeri. Do finále postúpil z prvého miesta a slovenská výprava začala cítiť medailovú šancu. Tá napokon aj prišla a stala sa realitou v podobe striebornej medaily, no dramatickosť tomu rozhodne nechýbala. Sebastián pre penalizáciu nepostúpil zo štvrťfinále v rýchlosti korčuľovania, aj keď patril spomedzi osmičky hokejistov medzi najrýchlejších. Rovnako rýchlo a rovnako smolne skončil aj pri presnosti streľby. S Fínom Haatanenom trafili presne po 3 puky, severanovi na to ale stačilo iba 13 striel, zatiaľ čo mladému Skaličanovi 14. Paradoxom je, že ešte pred poslednou disciplínou figuroval na 6. mieste a bolo jasné, že na záver musí vyhrať. Pomohol mu aj fakt, že Rumunovi Casaneanuovi, s ktorým sa do finále kontroly puku dostal, stačilo na celkový triumf iba disciplínu dokončiť. Na treťom mieste podľa oficiálnych

Stupeň víťazov. Nemca Betzolda (vpravo) ešte možno nahradí Fín Haatanen. FOTO: IIHF
Stupeň víťazov. Nemca Betzolda (vpravo) ešte možno nahradí Fín Haatanen.
Foto
IIHF
výsledkov figuroval Nemec Betzold, avšak v kuloároch sa hovorí o tom, že bronz napokon pripadne Fínovi Haatanenovi pre chybné pridelenie bodov v jednej z disciplín.
 
Stále ešte iba 15-ročný Skaličan je odchovancom miestneho klubu MHKM, kde ho trénujú Roman StrakaRadoslav Rekoš. Medzi jeho záľuby patrí okrem hokeja aj futbal. Jeho obľúbená pesnička je od Green Day – Boulevard of Broken Dreams a obľúbeným filmom sci-fi triler Svetová vojna Z. Rozhovor so strieborným medailistom Sebastiánom Čederlem krátko po zisku medaily:
  • Aký je to pocit byť medailistom na mládežníckej olympiáde?
„Cítim sa výborne. Vyhrať medailu na olympiáde je výborný pocit. Po dvoch úvodných disciplínach som už snáď ani nedúfal, že by som ešte mohol medailu vybojovať. Pred poslednou disciplínou – kontrolou puku som si veril, vyhral som ju aj v kvalifikácii. Vzhľadom na celý priebeh finále som so striebornou medailou veľmi spokojný. Je to môj najväčší úspech, no zároveň je to veľmi špecifické. V hokeji som zvyknutý súťažiť
V mixzóne bol o nášho hokejistu veľký záujem, zo všetkých aktérov zostal na štadióne úplne posledný. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
V mixzóne bol o nášho hokejistu veľký záujem, zo všetkých aktérov zostal na štadióne úplne posledný.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
s tímom, tu som súťažil sám za seba.“
  • Tvoj ďalší hokejový sen?
„Mojim snom je určite draft NHL, obľúbeným tímom je Chicago Blackhawks. Určite by som v budúcnosti chcel hrať v našej reprezentácii. Úžasné by bolo získať medailu pre Slovensko na veľkej olympiáde. Je smutné, že Skalica nepokračuje v najvyššej seniorskej súťaži. Raz by som si totiž rád zahral aj za A-mužstvo Skalice.
  • V posledný deň mládežníckej olympiády (21. februára) osláviš 16 rokov, teraz si získal medailu, aké budú oslavy?
Oslavy určite spojím. Doma moje vystúpenie sledovali všetci, od rodiny cez spoluhráčov až po všetkých kamarátov. Zatiaľ som nad oslavou nerozmýšľal, uvidím, čo ma bude čakať doma, ale určite to dobre oslávim."
  • Aký je tvoj hokejový vzor, ktorý ťa inšpiruje?
„Spomedzi zahraničných hráčov je to Patrick Kane. Zo Slovákov je môj vzor Žigo Pálffy, páčia sa mi ale aj Tomáš Tatar s Tomášom Jurčom."
  • Okrem svojich hokejových zručností si zaujal aj špeciálnym účesom. Odkiaľ si naň zobral inšpiráciu?
„Nemám žiadnu špeciálnu inšpiráciu. Takto sa mi to páči, preto to tak aj nosím.“
Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV