Športové aktuality
4 min. čítania

Rozprávkové posledné dve sezóny Petra Zuzina

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Peter Zuzin
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Aj keď pod Pustým hradom hokejovo rástli viacerí členovia reprezentácie, útočník Peter Zuzin je na olympijskom turnaji v Pekingu aktuálne jediným zástupcom úradujúceho majstra Tipos extraligy HKM Zvolen. Aj on prežíva rozprávkový olympijský príbeh, ktorý sa ešte neskončil a bude pokračovať v piatkovom semifinále s Fínskom.

Tridsaťjedenročný Peter Zuzin je jeden z najstarších hráčov súčasného výberu Craiga Ramsayho. Do reprezentácie sa pozrel viackrát, avšak na vrcholnom podujatí až doteraz chýbal.

Aj z Tipos extraligy je možné dostať sa na veľké podujatia

V minulej sezóne mu v ceste na svetový šampionát do Rigy pri jeho výbornej vtedajšej forme, vďaka ktorej režíroval cestu HKM Zvolen v Tipos extralige za titulom, zabránila len zlomenina ruky. Keď sa v decembri dostal do nominácie na turnaj vo Švajčiarsku, bol rozhodnutý presvedčiť trénerov, že si zaslúži aj miesto v tíme pre Peking. Zuzin je príkladom, že aj zo slovenskej Tipos extraligy sa dá dostať do reprezentácie na veľké podujatie a že súťaž je často iba zbytočne podceňovaná. Aj v kluboch najvyššej slovenskej súťaže vedia tréneri pripraviť reprezentantov. 

„Mám za sebou krásne dva roky. V minulej sezóne sme získali so Zvolenom majstrovský titul, teraz sme opäť prví v tabuľke a darí sa nám. A popritom prežíval neuveriteľný a neskutočný olympijský turnaj. Bola by teraz už veľká škoda, ak by sme poľavili z doterajších výkonov. Olympijské hry sú pre hokejistu to najcennejšie, kam sa môže dostať. A byť na olympijských hrách a bojovať o medailu je neopísateľný pocit,“ povedal Peter Zuzin.

Na oslavy ešte bude čas

Zvolenská opora má miesto v slovenskej zostave a darí sa mu súhra s minulosezónnym spoluhráčom z klubu Milošom Kelemenom. Rovnako ako celá kabína i krajina mal veľkú radosť z nečakaného štvrťfinálového víťazstva nad USA.

„Po zápase to bola klasika, každý sa venoval predovšetkým svojej regenerácii. Nasledovala dobrá večera a oddych. Trocha sme sa potešili, ale turnaj sa ešte nekončí. Povedal by som, že teraz sa začína. Hlavy máme nastavené a pred sebou máme cieľ, za ktorým chceme ísť,“ povedal rodák zo Zvolena, ktorý HKM zasvätil prakticky celú svoju kariéru.

Telefón mu horí

V posledných dňoch aj jemu telefón doslova horí. Gratulačné správy prichádzajú z rôznych strán. Od ľudí z blízkeho okolia i rôznych neznámych dostáva len pozitívne správy.

„Dobre sa čítajú. Dodávajú mne i celému tímu energiu a motiváciu ísť ďalej. Na oslavy je však ešte skoro, oslavovať budeme môcť až doma. Dosiahli sme úspech, ale chceme ešte viac. Teraz sa sústredíme na ďalšie stretnutia,“ hovoril odhodlane.

V piatok od 5.10 SEČ čaká na Slovensko fínska semifinálová prekážka. Slováci už súperov dobre poznajú, stretli sa s nimi aj v úvode olympijského turnaja. Vtedy prehrali vysoko 2:6 a po stretnutí sa objavilo nad hrou mužstva viacero otáznikov.

Dnes je už prvý vzájomný zápas zabudnutý. „Každý súper je na tomto olympijskom turnaji nepríjemný, slabé mužstvo tu nie je. Fíni vynikajúco korčuľujú, hrajú technicky na úrovni. Sme však pripravení na ich hru. Budeme robiť všetko pre úspech. Povedali sme si, že by bola škoda stratiť dobre rozohraný turnaj, keď už sme tak ďaleko. Radi by sme sa vrátili domov s medailou,“ dodal Peter Zuzin.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV