Športové aktuality
3 min. čítania

Ruský olympijský víťaz v zápasení zo Sydney David Musulbes chce reprezentovať Slovensko

   BRATISLAVA 7. júna (SITA) - Slovenská zápasnícka voľnoštýliarska reprezentácia by sa mohla rozrásť o ďalšieho člena. Len nedávno totiž povedal trénerovi národného výberu Radionovi Kertantimu svoje "áno" ruský reprezentant David Musulbes. Tridsaťpäťročný rodák z Vladikavkazu (nar. 28. mája 1972), pôvodom Osetínec, je momentálne trénerom ruskej voľnoštýliarskej reprezentácie v hmotnostných kategóriách do 96 a 120 kg, napriek tomu má ešte stále veľkú chuť zápasiť.
   "V Rusku mu povedali, že už je príliš starý, že nastal čas pre mladšiu generáciu. On však chce ešte stále dokazovať, že je jedným z najlepších na svete. Aj preto hľadal krajinu, ktorú by mohol reprezentovať už na najbližších majstrovstvách sveta (17. 9. - 23. 9. v Baku /Azerb./ - pozn. SITA). Treba pripomenúť, že sa mu ponúkali aj iné štáty, napríklad Gruzínsko, ktoré mu sľubovali občianstvo okamžite po príchode. On sa však napokon rozhodol pre Slovensko, a to predovšetkým vďaka priateľstvu so mnou," povedal pre agentúru SITA Radion Kertanti.
   Tréner slovenských voľnoštýliarov verí, že úrady budú v tomto prípade rýchlo konať: "My sme ho presvedčili, aby si vybral práve túto krajinu a teraz je to už všetko na slovenských úradoch. Netrúfam si odhadnúť, aká je asi percentuálna šanca, že už v Baku bude môcť za nás zápasiť. Bol by som však veľmi rád, ak by sa to napokon podarilo úspešne zrealizovať."
   David Musulbes prišiel na Slovensko prvýkrát minulý týždeň v utorok 29. mája, len deň po svojich 35. narodeninách. "Očakávali sme ho už skôr. Predtým som ho kontaktoval a hovoril som mu, aby sa sem prišiel na týždeň pozrieť a potom uvidí, či sa mu tu bude páčiť. Zdôrazňoval som, že Slováci sú najlepší ľudia, že keď sem príde normálny človek, aj keď cudzinec, nemajú s ním najmenší problém. Napokon sa asi tri dni po pobyte tu rozhodol, že prijme našu ponuku. Pri rozhovoroch vôbec nespomenul peniaze, pre neho je dôležité, aby mohol zápasiť a všetkým dokázať, že je stále najlepší," vysvetlil Kertanti a doplnil, že vo štvrtok 7. júna odcestoval Musulbes späť do Moskvy: "Odišiel za svojimi povinnosťami, no predovšetkým za rodinou. Má nádhernú sedemročnú dcérku Tamarku, ktorá skončila školu a pravdepodobne s ňou chce ísť niekam na výlet. Približne po dvoch týždňoch by sa mal znovu vrátiť na Slovensko."
   David Musulbes je vo voľnom štýle v najťažšej hmotnostnej kategórii olympijským šampiónom zo Sydney 2000, dvojnásobným majstrom sveta (2001 a 2002), štvornásobným európskym šampiónom (1995, 1997, 2001 a 2002) a päťnásobným majstrom Ruska. V roku 2001 bol všeobecne považovaný za najlepšieho voľnoštýliara na svete.
 
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV